Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την πανώλη σε αιγοπρόβατα σε Λάρισα και Τρίκαλα

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την πανώλη σε αιγοπρόβατα σε Λάρισα και Τρίκαλα
 
Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων πανώλης, θα διερευνηθεί το αδίκημα της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών σε ζώα.

Ο διευθύνων την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας παρήγγειλε χθες, Τρίτη (23/7), κατεπείγουσα προκαταρτική εξέταση, μετά και την επιβεβαίωση κρουσμάτων πανώλης σε αιγοπρόβατα σε κτηνοτροφικές μονάδες της Λάρισας και των Τρικάλων.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα διερευνηθεί το αδίκημα της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών σε ζώα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έλεγχοι των 35 συνεργείων των κτηνιάτρων σε όλη τη Θεσσαλία για την επιδημιολογική επιτήρηση της πανώλης των αιγοπροβάτων. Σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας σήμερα, Τετάρτη, θα υπάρξουν αντίστοιχα αποτελέσματα από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην πρώτη ζώνη προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του Συκουρίου, όπου βρέθηκε το δεύτερο κρούσμα. Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου μία εβδομάδα.

Συνολικά πάνω από 4.500 ζώα θανατώνονται

Τρεις ακόμη φάρμες χτύπησε ο ιός της πανώλης των μικρών μυρικαστικών στη Λάρισα.

Πρόκειται για εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στην αρχική φάρμα που βρέθηκε θετική, στο Δομενικο Ελάσσονας.

Θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία της θανάτωση των ζώων που ξεπερνούν τα 1.500.

Σημειώνεται πως στα Τρίκαλα ολοκληρώθηκε η διαδικασία των ελέγχων και όλα τα δείγματα είναι αρνητικά. Την Τετάρτη φτάνουν στη Λάρισα οι Ευρωπαίοι ειδικοί σε ζωονόσους.

Υπενθυμίζεται πως στα Τρίκαλα και τη Λάρισα υπάρχουν πάνω από 400 κτηνοτροφικές μονάδες ενώ στη Θεσσαλία έχουν ήδη θανατωθεί 3.000 ζώα.

Μαζί με τα 1500 που πρόκειται να θανατωθούν ο συνολικός αριθμός των σφαγιασμένων ζώων θα φτάσει τα 4.500 ζώα.

Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι και την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου, έχει απαγορεύσει τη μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια και για οποιονδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή), όπως απαγορεύθηκε επίσης και η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έως και μεθαύριο Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις πάχυνσης αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα απομονωθούν μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου τουλάχιστον για 21 ημέρες, ενώ απαγορεύθηκε η για οποιονδήποτε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία. 
 
Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)