Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Ξανάρχονται τα επιδόματα στους λογαριασμούς ρεύματος: Ηλεκτροσόκ από τις ξαφνικές αυξήσεις στην κυβέρνηση

Ξανάρχονται τα επιδόματα στους λογαριασμούς ρεύματος: Ηλεκτροσόκ από τις ξαφνικές αυξήσεις στην κυβέρνηση
 

 

Έκτακτη σύσκεψη για την επαναφορά των επιδομάτων στήριξης των λογαριασμών ρεύματος.

Συναγερμό προκαλούν στην κυβέρνηση οι νέες, υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες, αθροιζόμενες με τη γενικότερη ακρίβεια στο ράφι και τις μετακινήσεις, επιφέρουν αλλεπάλληλα «ηλεκτροσόκ» στους πολίτες. Tο κλίμα, άλλωστε, ήταν ήδη επιβαρυμένο τα τελευταία 24ωρα, με τις κλήσεις σε επαγγελματίες και μικρομεσαίους για επιστροφές επιδοτήσεων.

Τα μηνύματα που καταφτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου τόσο από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων όσο και από όσα μεταφέρουν οι γαλάζιοι βουλευτές, αναγκάζουν το επιτελείο να αναζητήσει άρον άρον κινήσεις που θα μετριάσουν την κλιμακούμενη κοινωνική αντίδραση.

Σε αυτό το φόντο, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα (16/7) έκτακτης σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής ( ΡΑΑΕΥ), στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί το ζήτημα, προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα για την επαναφορά, με κάποια μορφή, των επιδομάτων στήριξης των λογαριασμών ρεύματος. Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρονική περίοδο από 1η Ιουλίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου και την επαναφορά του μηχανισμού επιδότησης του ρεύματος για ένα τρίμηνο, δηλαδή από 1η Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου, με στόχο να επιστρέψουν οι τιμές στα 0,15-0,16 €/KWh.

Βεβαίως, το κυβερνητικό επιτελείο γνώριζε από τις παραμονές των ευρωεκλογών ότι οι τιμές στο ρεύμα αναμένεται να πάρουν την ανιούσα. Τότε, απέρριπτε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, περιοριζόμενη στην προτροπή να αλλάζουν οι καταναλωτές πάροχοι, όταν διαπιστώνουν αθέμιτες πρακτικές. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, αλλά και τα επίμονα ευρήματα των ερευνών που καταγράφουν ευρεία κοινωνική δυσαρέσκεια και χαμηλές πτήσεις της δημοφιλίας της κυβέρνησης, κυρίως λόγω της πολυεπίπεδης ακρίβειας, οδηγούν το κυβερνητικό επιτελείο σε αλλαγή ρότας, που πάντως, είναι αμφίβολο αν και τι αποτελέσματα θα επιφέρει. Και αυτό, διότι η κατάσταση είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη, αν λάβει κανείς υπόψη ότι σε μόλις μία εβδομάδα η τιμή της Μεγαβατώρας εκτινάχτηκε κατά 200%, την ώρα που οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν ανελαστικές συνθήκες αύξησης της ζήτησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. `

Χαρακτηριστικά, από την Κυριακή 7 Ιουλίου που η τιμή της χονδρεμπορικής ξεκίνησε με αφετηρία τα 64,67 ευρώ έως και τις 12 Ιουλίου που έφτασε τα 190,13 ευρώ, η χονδρεμπορική ανατιμήθηκε κατά 195,8% -εικόνα που δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί, χωρίς να εγείρει υπόνοιες για κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Μέχρι τώρα, πάντως, η κυβέρνηση, επιμένει, όπως επανέλαβε προ διημέρου ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Θ. Σκυλλακάκης ότι το φαινόμενο των τιμών δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα, αλλά οφείλεται σε «προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων με την Ιταλία, στη συντήρηση του καλωδίου Ρουμανίας-Βουλγαρίας και γενικότερα σε εξωγενείς παράγοντες.

Και η ίδια η κυβέρνηση, ωστόσο, κατανοεί ότι οι παραπάνω εξηγήσεις δεν αρκούν για να αμβλύνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών, η οποία διογκώνεται. 

Πηγή: ieidiseis.gr

3 σχόλια:

  1. Ο γνωστός γελοίος δε θα σχολιάσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλά εσύ που κάθε μήνα πληρώνεις 100% πάνω το ρεύμα δε σχολιάζεις τίποτα, και μόνη σου αγωνία μη βγει ο "γνωστός γελοίος" να σχολιάσει.
      Για δώσε τώρα τον ορισμό του γελοίου...
      του κομματόσκυλου...
      του θλιβερού...
      του ραγιά...
      Τεράστιο πακέτο είσαι παιχταρά μου.

      Διαγραφή
    2. Ο ορισμός του γελοίου είσαι εσύ.Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από σένα.Είσαι η άλλη όψη του Άδωνι,του Πορτοσάλτε,του Αυτιά ,του Κασιδιάρη ,του Βορίδη και όλης της νεοελληνικής σαπίλας αλλά με το ίδιο περιεχόμενο.Το απόλυτο τίποτα.

      Διαγραφή

(3)