Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

«60 χρόνια εκκλησιαστικής διακονίας στην Ελληνορθόδοξη Διασπορά»

 









-Ένα πόνημα ζωής του Σεβ. Μητροπολίτου Ανέων κ.Μακαρίου


Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

«60 χρόνια εκκλησιαστικής διακονίας στην Ελληνορθόδοξη Διασπορά»

 είναι το νέο βιβλίο από τις εκδόσεις  της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Για μία ακόμη φορά ο δραστήριος και δημιουργικός Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, Μητροπολίτης Φαναρίου κ.Αγαθάγγελος, στηρίζει έναν Ιεράρχη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, αναδεικνύει το έργο του  και την πορεία του μέσα στην Εκκλησία και αποθησαυρίζει ένα ακόμη σπουδαίο ιστορικό οδοιπορικό ενός εργάτη του Ευαγγελίου και υπηρέτη του Θεού του Υψίστου.

 Και από την άποψη αυτή αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Μητροπολίτη Φαναρίου κ.Αγαθάγγελο γιατί με τις εκδόσεις αυτές παραδίδει στις επόμενες γενιές τα όσα σημαντικά έχουν δημιουργήσει και προσφέρει στην Εκκλησία και στο λαό μας οι προηγούμενοι παλαιοί Ιεράρχες από τις θέσεις ευθύνης  που πέρασαν. Και μία τέτοια ξεχωριστή περίπτωση είναι ο πολιός Ιεράρχης Ανέων κ. Μακάριος Παυλίδης,  ο οποίος στα 60 χρόνια της ενεργού  υπηρεσίας του σε επιτελικές θέσεις που τον έταξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει γράψει την δική του ιστορία.

 «60 χρόνια εκκλησιαστικής διακονίας στην Ελληνορθόδοξη Διασπορά» του Μητροπολίτου Ανέων Μακαρίου Παυλίδη, του από Λαμψάκου. Δεν πρόκειται ούτε για αυτοβιογραφία ούτε για ένα μέσον αυτοπροβολής. Όσοι γνωρίζουν τον γέροντα Μητροπολίτη Μακάριο είναι βέβαιοι γι’ αυτό.Δεν υπήρξε ποτέ άνθρωπος που κυνηγούσε την επίδειξη και την προβολή. Ήταν αφοσιωμένος πάντα στο καθήκον και μοναδική του έγνοια ήταν να είναι χρήσιμος και αποτελεσματικός στις θέσεις ευθύνης που αναλάμβανε. Και τα κατάφερε. Και αυτό το ομολογούν όσοι συνεργάστηκαν μαζί του και δέχθηκαν τις ευεργεσίες του.

Η συγκεκριμένη έκδοση καταγράφει με ενάργεια, πιστότητα και ντοκουμέντα την νεότερη ιστορία των Επαρχιών του Θρόνου, όπου υπηρέτησε ο Σεβ.Ανέων, και κυρίως της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας, στην οποία αναλώθηκε κυριολεκτικά ψυχή τε και σώματι και άφησε το αποτύπωμά του.

 Στο βιβλίο αυτό αποτυπώνεται η προσπάθεια και οι αγώνες του για την κάλυψη των πνευματικών και λατρευτικών αναγκών του ποιμνίου, των Ελλήνων κυρίως της Διασποράς, αλλά και η στήριξη, η ενίσχυση και η αγάπη των πιστών προς το πρόσωπό του.

 Είναι ολοφάνερη η συμβολή του- χωρίς να την καταγράφει λεπτομερώς και με περιαυτολογία- στο να κρατήσει το Διορθόδοξο Κέντρο του Σαμπεζύ ζωντανό και κέντρο έλξης νέων ταλαντούχων κληρικών οι οποίοι επιθυμούσαν να διευρύνουν   τις γνώσεις τους στα θεολογικά γράμματα και να γίνουν δακτυλοδεικτούμενοι πανορθοδόξως.

Ο Σεβ.  Ανέων παρέδωσε την σκυτάλη του Σαμπεζύ  στους επόμενους που επέβαλε ο Πατριάρχης. Και αυτό το έπραξε με το κεφάλι ψηλά και με καθαρά τα χέρια. Και το κενό που άφησε και αυτός και ο Σεβ.Αγκύρας κ.Ιερεμίας είναι μεγάλο και δυσαναπλήρωτο.

Σήμερα ο Σεβ. Ανέων κ. Μακάριος διαμένει στην φιλόξενη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας,  Χαλκηδόνας και Ηρακλείου, κοντά στον ευγενή και φιλόστοργο Μητροπολίτη Γαβριήλ, πνευματικό του τέκνο από τα χρόνια της φοίτησής του στο Σαμπεζύ.

Και είναι όμορφο και αρκούντως διδακτικό στην Εκκλησία μας, οι παλαιοί  Αρχιερείς να περιθάλπονται πνευματικά και ουσιαστικά και να συμπαρίστανται  από νεοτέρους Αρχιερείς. Και ο Σεβ. Νέας Ιωνίας έχει δώσει υψηλά δείγματα γραφής στον τομέα αυτό και με τον προκάτοχό του αείμνηστο Κωνσταντίνο. Δίδαξε και σήμερα τον μιμούνται και άλλοι Αρχιερείς. 

Ο Μητροπολίτης Μακάριος έχων ακόμη ακμαίες τις δυνάμεις του συμμετέχει ως εν ενεργεία Μητροπολίτης του Θρόνου και μάλιστα την περίοδο αυτή είναι Συνοδικό Μέλος και συνεπικουρεί στο έργο του τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο Σεβ. Ανέων κ. Μακάριος σοφός από τα χρόνια  και τις εμπειρίες του δεν μένει με κλειστό το στόμα στις συνεδριάσεις αλλά συμβάλει στη λήψη σωστών και δικαίων αποφάσεων και συγκρατεί συχνά με το λόγο και τις παρεμβάσεις του τον παρορμητικό χαρακτήρα του Πατριάρχου.

Παράλληλα ο Σεβ. Ανέων ως Μητροπολίτης συμπαρίσταται στον Σεβ. Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ στην πολυπληθή Μητρόπολή του και μεταγγίζει στον ίδιο και τους κληρικούς του  αλλά και στον πιστό λαό μας την σοφία και την εμπειρία ενός ιεράρχου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, παλαιάς στόφας και κοπής.

        Είμαστε βέβαιοι πως η έκδοση αυτή θα γίνει με ενδιαφέρον αποδεκτή από όλους τους Ιεράρχες αλλά και τους ιστοριοδίφες αναγνώστες  και θα αποτελεί εφ´εξής ένα πολύτιμο αποθησαύρισμα στη βιβλιοθήκη όλων μας.

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από την Αποστολική Διακονία και τα εκκλησιαστικά  βιβλιοπωλεία. 

 




  ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανέων κύριος Μακάριος. (γεν. 1937).
(Οικουμενικό Πατριαρχείο).

    Ο κατά κόσμον Παύλος Παυλίδης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά Πέλλης στις 24 Σεπτεμβρίου 1937. Είναι γόνος Ελλήνων Καρυωτών προσφύγων, από την Ανατολική Ρωμυλία. Αποφοίτησε από την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή το το 1959. Στις 4 Δεκεμβρίου 1955 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1963. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1961 και Πρεσβύτερος στις 19 Μαΐου 1963 από τον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Ιάκωβο. Υπηρέτησε ως Εφημέριος στο Λονδίνο (1964-1969), στην Μελβούρνη (1969) και στην Βόννη (1969-1985). Διετέλεσε Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Γερμανίας (1969-1985) και Πατριαρχικός Επίτροπος αυτής (1971-1972). Στις 3 Νοεμβρίου 1985 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Λαμψάκου, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Ελβετίας. Στις 10 Ιουλίου 2018 εξελέγη Μητροπολίτης Ανέων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)