Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Προς το άγνωστο οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ που έρχονται - Ειδοποιητήρια σε 200.000 αγρότες

 Προς το άγνωστο οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ που έρχονται - Ειδοποιητήρια σε 200.000 αγρότες

 

 
 Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στον αγροτικό κόσμο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις πληρωμές που έρχονται, ενώ ταυτόχρονα ο Οργανισμός ζητάει πίσω 63 εκατ. ευρώ από 200.000 περίπου αγρότες.

Σήμερα λήγει η προθεσμία που έθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή των παραδεκτών αιτήσεων της φετινής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ).

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζει ότι αιτήσεις με ημερομηνία υποβολής 5/10/2024 θεωρούνται απαράδεκτες.

Πλέον υπάρχει ανησυχία ότι λόγω του μειωμένου χρόνο υποβολής της φετινής δήλωσης έρχεται ακόμη μια άσχημη πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ για το 2024 και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι οι παραγωγοί. Μάλιστα τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) με ανακοίνωσή που εξέδωσαν ρίχνουν την ευθύνη για τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων στον ίδιο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την επομένη ημέρα, δηλαδή το Σάββατο (5/10/2024), εκκινούν οι απαραίτητες εργασίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να δοθεί για ένα δεκαήμερο η δυνατότητα διόρθωσης των οριστικοποιημένων αιτήσεων στο πλαίσιο της αποσφαλμάτωσης και της υποβολής του συνόλου των αιτημάτων πληρωμής. Αμέσως μετά ο Οργανισμός θα ξεκινήσει τις εργασίες για την έγκυρη και έγκαιρη πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για την Βιωσιμότητα έτους 2024.

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά, σχετικά με την παράταση των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 δήλωσε τα εξής:

«Η ολιγοήμερη παράταση των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 ήταν αναμενόμενη και δείχνει ότι η κυβέρνηση αρέσκεται να υποβάλει τους αγρότες στο μαρτύριο της σταγόνας.

Αντί από τον Απρίλιο να ξεκαθαρίσει ολοκληρωμένα την κατάσταση προώθησε την απαράδεκτη διαδικασία υποβολής των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης κάνοντας τα χατίρια ιδιωτικών συμφερόντων αγνοώντας επιδεικτικά τους αγρότες.

Αντί στη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ΚΑΠ να βελτιωθεί η κατάσταση, χειροτέρεψε και για πρώτη φορά φέτος οι αιτήσεις για το ΟΣΔΕ ξεκίνησαν και δεν τελείωσαν τον Ιούλιο ταλαιπωρώντας αγρότες και ΚΥΔ μέχρι τον Οκτώβριο.

Αντί για πληρωμές γίνονται ακόμα αιτήσεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να βρίσκεται σε βαθιά κρίση αξιοπιστίας δημιουργώντας παρατεταμένη ανασφάλεια για τις πληρωμές των αγροτών που βαδίζουν στο δρόμο για το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες από φορείς εκπροσώπησης των αγροτών πέφτουν βροχή. Το ίδιο και οι φωνές για ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από το ΥΠΑΑΤ. Η αδυναμία του Οργανισμού να συμβάλει στην έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ θέτει σε κίνδυνο τις προκαταβολές της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για την Βιωσιμότητα έτους 2024 που κάθε χρόνο γίνεται στα τέλη Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες δεν αντιμετωπίζονται ως πολίτες με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για τον μόχθο τους.

Παρότι ο Υπουργός πριν λίγες ημέρες στη Βουλή μας δήλωσε ότι έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την επιτήρηση του, ο Οργανισμός εξακολουθεί την ίδια απαράλλακτη και απαξιωτική αντιμετώπιση τους.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το ΥΠΑΑΤ δια του νόμου εποπτεύει έτσι και αλλιώς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Συνεπώς, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι τα σκάνδαλα, η κακοδιαχείριση και οι λάθος πληρωμές έγιναν εν αγνοία του Υπουργείου.

Δεν μπορεί να μην τα γνώριζε αυτά η ηγεσία του και να τα γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επέβαλε το πρόστιμο των 280 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που έχει βάλει τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο στόχαστρο με σκοπό να διερευνήσει παράνομες χρηματοδοτήσεις και διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη οξύτερο από το γεγονός ότι το 2023 έλαβε χώρα μεγάλη μεταφορά ενισχύσεων μέσα από την κακή εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, ενώ η κατάσταση αυτή δείχνει να έχει χειροτερεύσει, αλλιώς πώς μπορεί να εξηγήσει κάποιος το γεγονός ότι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δόθηκαν οδηγίες για τα οικολογικά σχήματα;

Επομένως μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον κρίσης και αναξιοπιστίας ποιος μπορεί να εγγυηθεί στους χιλιάδες αγρότες ότι θα ολοκληρωθούν οι αιτήσεις τους, θα λάβουν έγκαιρα τις προκαταβολές και δε θα λέμε πάλι τα ίδια σε ένα χρόνο από τώρα; Ας ελπίσουμε η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να μας διαψεύσει».

Ενισχύσεις του 2022 ύψους 63 εκατ. ευρώ ζητάει πίσω ο ΟΠΕΚΕΠΕ από 196.000 αγρότες

Ειδοποιητήρια σε εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς στέλνει από την περασµένη Πέµπτη ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητώντας τους να επιστρέψουν ποσά που είχαν πληρωθεί το 2022

Πιο συγκεκριµένα, στα ειδοποιητήρια αναφέρονται τα εξής:

«Σας γνωρίζουµε ότι κατόπιν µηχανογραφικών ελέγχων στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης έτους 2022 έχουν προκύψει αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, στο πλαίσιο χορήγησης άµεσων ενισχύσεων έτους 2022. Προκειµένου να παραλάβετε την πρόσκληση - πρώτη ατοµική ειδοποίηση διαπίστωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, που σας αφορούν, παρακαλούµε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα

Μπορείτε να υποβάλετε έγγραφες παρατηρήσεις, στην εφαρµογή Αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών µε επισυναπτόµενα αποδεικτικά στοιχεία, που να ενισχύουν τα επιχειρήµατά σας».

Σε επίσηµη απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με το agronews.gr αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος πραγµατοποιήθηκε για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, διαπιστώθηκε οριζόντιο σφάλµα στη διαδικασία υπολογισµού πληρωµών».

«Αναλυτικότερα, το σφάλµα προέκυψε από εκ παραδροµής χρησιµοποίηση γραµµής δικαιωµάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριµένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλµένη πληρωµή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλµα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίµησης ήταν 63.035.249,77 ευρώ, το οποίο µετά από επανα-υπολογισµό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 ευρώ».

Το Υπουργείο να διασφαλίσει ότι η επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα επηρεάσει τις πληρωμές

Η Βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, τοποθετήθηκε στην εξέταση της Έκθεσης Στρατηγικού Διαλόγου για το Μέλλον της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας.

Η βουλευτής, αφού αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη των αγροτών, υπογράμμισε ότι πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με άμεσες παρεμβάσεις στη νέα ΚΑΠ, αφού σύμφωνα με μελέτη της Ε.Ε. η αναλογία αγροτών ανά 1000 κατοίκους πρόκειται να μειωθεί από 23 το 2016 σε μόλις 8 το 2040.

Η βουλευτής τόνισε πως η «πράσινη μετάβαση» που προβλέπει η ΚΑΠ και οι φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές που προωθεί δεν έχουν σταθμίσει ορθά το αυξημένο κόστος που προκαλεί στον Ευρωπαίο παραγωγό. Κυρίως, δεν συνεκτιμούν ότι την ίδια στιγμή γίνονται εισαγωγές από τρίτες χώρες που δεν τηρούν καμία προδιαγραφή δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό. Απαιτείται η δυνατότητα, τα κράτη-μέλη να προσαρμόσουν τους πόρους της ΚΑΠ στις τοπικές ανάγκες τους, με τον εποπτικό ρόλο από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι αυστηρός. Ακόμη, θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση της σύναψης εμπορικών συμφωνιών με όλα τα κράτη στα οποία η Ε.Ε. εξάγει αγροτικά προϊόντα ώστε να προστατευτεί η προέλευση των ελληνικών προϊόντων και η αυθεντικότητά τους.

Η κ. Βολουδάκη επεσήμανε πως:

– Θα πρέπει το Υπουργείο να διασφαλίσει ότι η επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών. Οι καταβολές πρέπει να γίνουν έγκαιρα

– Να ξεπεραστεί η διαχρονική στρέβλωση της ανισοκατανομής των άμεσων ενισχύσεων. Μόλις το 10% των εκμεταλλεύσεων συγκεντρώνει περίπου το 50% των άμεσων ενισχύσεων ενώ το 45% που στην πλειοψηφία τους είναι μικροκαλλιεργητές λαμβάνουν ελάχιστα.

– Παράλληλα, για τις όποιες αλλαγές και τροποποιήσεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ – αν τελικά υπάρξουν – θα πρέπει να προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος και ενημέρωση των αγροτών

– Απαιτούνται στοχευμένες πρωτοβουλίες για την προστασία της αγροτικής γης, ειδικά αυτής με υψηλή παραγωγικότητα. Λύση μπορεί να δώσει η δημιουργία ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού με ζώνες προτεινόμενων καλλιεργειών. Ειδικά σε περιοχές με πίεση, λόγω τουριστικής ανάπτυξης, όπως τα Χανιά, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να προστατεύεται η αγροτική γη.

– Απαιτείται επίσης εξορθολογισμός της τιμολογιακής πολιτικής αρδευτικού νερού ανάλογα με τη χρήση, την κατανάλωση και τις τεχνολογίες άρδευσης. Κίνητρα για εγκατάσταση μετρητών και συστημάτων στάγδην άρδευσης. Επενδύσεις σε επαναχρησιμοποίηση νερού από άλλες δραστηριότητες.

– Λήψη μέτρων προστασίας της ελληνικής ελαιοκομίας, κυρίως της ορεινής και των μειονεκτικών περιοχών καθώς είναι σημαντική πηγή εισοδήματος, συγκράτησης πληθυσμού και διατήρησης της τοπικής βιοποικιλότητας. Τα μέτρα πρέπει να συνοδευτούν και από εντατικοποίηση χημικών ελέγχων στις πύλες εισαγωγής της Ε.Ε. 

Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)