Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Φωτιά στην Ηλεία: Μάχη με τις φλόγες από 265 πυροσβέστες - Κάηκαν σπίτια, τραυματίστηκε δασοκομάντο

 Φωτιά στην Ηλεία: Μάχη με τις φλόγες από 265 πυροσβέστες - Κάηκαν σπίτια, τραυματίστηκε δασοκομάντο

 

 
 
 Μάχη σε τρία μέτωπα φωτιάς στην Ηλεία - Κάηκαν σπίτια, επί ποδός οι κάτοικοι, έρευνες για εμπρησμούς από την ΔΑΕΕ.

Μεγάλες φωτιές τώρα σε τρία μέτωπα μαίνονται στην Ηλεία από νωρίς το μεσημέρι εν μέσω θυελλωδών ανέμων. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την πυροσβεστική στην περοχή Γεράκι Ηλείας επιχειρούν 265 άτομα 6 ομάδες πεζοπόρων της 1ης και 6ης ΕΜΟΔΕ ΚΑΙ 83 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν 8 Α/Φ, καθώς και 9 Ε/Π. 

Την ίδια στιγμή ο πυροσβέστης που τραυματίστηκε σοβαρά μπήκε εσπευσμένα στο χειρουργείο του Πύργου καθώς δεν πρόλαβαν να του κάνουν ούτε αξονική εξαιτίας της ακατάσχετης αιμορραγίας που έχει. 
«Δεν υπήρχε χρόνος για διακομιδή και μεταφέρθηκε στον Πύργο» ανέφεραν πηγές στο Dnews.

Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες – Η εικόνα από το πύρινο μέτωπο και οι υποψίες για εμπρησμό 

Την κινητοποίηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διενέργεια έρευνας, προκάλεσε το γεγονός ότι στην Ηλεία από το πρωί έως αργά το απόγευμα έχουν ξεσπάσει 9 φωτιές, κάποιες εξ’ αυτών απανωτά, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά και εγείροντας πολλές υποψίες για εμπρησμό. Στην περιοχή κατέφτασε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Το κλιμάκιο αναμένεται να συλλέξει στοιχεία, σχετικά με αίτια που προκάλεσαν τις σημερινές φωτιές. 

Τα πύρινα μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι τρία. Το ένα είναι προς Χάβαρι, το δεύτερο προς Κρυονέρι και το τρίτο προς Γεράκι την ώρα που οι άνεμοι είναι ιδιαιτέρως ισχυροί και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν με ενισχυμένα μέσα τόσο από αέρος όσο και επίγεια.

6329115 bd6fd

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία στα διάσπαρτα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 96 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων της 6ης ΕΜΟΔΕ, 27 οχήματα, 6 Ε/Π και 7 αεροσκάφη ενώ οι δυνάμεις συνεχώς ενισχύονται για να μπορέσει να ελεγχθεί ο πύρινος εφιάλτης πριν πέσει η νύχτα.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για καμένα σπίτια στη περιοχή Μπουμπούνα ενώ φωτιά κινείται με κατεύθυνση προς Χάβαρι.

kryoneri fotia 4 10 2024 11 dd581

 

Μπαράζ 112 για ετοιμότητα και εκκενώσεις χωριών 

Η φωτιά μαίνεται με μεγάλη ένταση και ήδη έχουν σταλεί 2 μηνύματα 112 για εκκενώσεις χωριών αλλά και για προειδοποίηση των κατοίκων για ετοιμότητα.  Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη ενώ με την βοήθεια των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, κινείται ταχύτατα προς το Κρυονέρι και εμφανίζεται εξαιρετικά επικίνδυνη και για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών, καθώς οι φλόγες κινούνται γρήγορα και οι συνθήκες αλλάζουν διαρκώς. Οι Αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες και να είναι προσεκτικοί, καθώς οι άνεμοι αναμένεται να παραμείνουν ισχυροί καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι συνθήκες που επικρατούν κάνουν εξαιρετικά δύσκολο τον έλεγχο της κατάστασης, με την Πυροσβεστική να παραμένει σε επιφυλακή και να επιχειρεί σε όλα τα μέτωπα.

«Το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή Γεράκι είναι πολύ μεγάλο και δυστυχώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσκολεύουν το έργο των εναέριων και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης», αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης στη μάχη με τις «φλόγες» στην Μπουμπούνα

Στην έντονη μάχη της κατάσβεσης τραυματίστηκε και πυροσβέστης της 6ης ΕΜΟΔΕ που επιχειρούσε στη περιοχή Μπουμπούνα και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τραυματίστηκε στο πόδι και μεταφέρεται με ελικόπτερο ΠΣ που επιχειρούσε στην ίδια περιοχή στο νοσοκομείο στο Ρίο. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία καθώς φέρεται να υπέστη συντριπτικό κάταγμα στο πόδι.

6329116_eead2.jpg

6329104_1035d.jpg

Όπως προσέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης, «το μέτωπο της φωτιάς κινείται τώρα προς την περιοχή Χάβαρι και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές».

Επίσης, ο Νίκος Κοροβέσης σημείωσε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έστειλε από την πρώτη στιγμή όλα τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας, για να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

Στην πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Γεράκι, του δήμου Ήλιδας Ηλείας εχει μεταβεί ο Υπαρχηγός του ΠΣ, Νίκος Ρουμελιωτης και μεταβαίνει και ο Αρχηγός του ΠΣ, Θεοδωρος Βάγιας. Επιχειρούν 188 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων, 62 οχήματα, 8 Α/Φ και 9 Ε/Π εκ των οποίων 2 για συντονισμό. Συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στις 15:48 εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή τoυ οικισμού Χάβαρι.

112 xavari 016f2

Στις 14:30 εκδόθηκε μήνυμα απομάκρυνσης από το 112 από τις περιοχές Τσιχλαίικα, Βρεταίικα και Κρυονερί προς Αμαλιάδα

112 tsixleika f4d36

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Τσιχλέικα, Κρυόνερο, Βρετέικα απομακρυνθείτε προς Αμαλιάδα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει μήνυμα του 112 που εστάλη προς τους πολίτες.

6329111_2ea0e.jpg

«Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς» δηλώνει ο Δήμαρχος Ήλιδας

«Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στην περιοχή Γεράκι», αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Όπως προσθέτει, «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ούτε στο Γεράκι, ούτε στο Χάβαρι, ούτε στα Τσαφλέικα, αλλά επιχειρούν ακόμα τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τα οποία και σβήνουν μικρές εστίες». Επίσης, ο δήμαρχος είπε ότι «οι ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν κηλιδώσεις της φωτιάς και διάσπαρτες αναζωπυρώσεις, ώστε να μην υπάρξει και πάλι ενεργό μέτωπο». Ερωτηθείς για το αν  έχουν σημειωθεί ζημιές σε σπίτια από την φωτιά, ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία επίσημη ενημέρωση». 

Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)