Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ του ΠΑΜΕ σε ΕΔΕΣΣΑ & ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

       Με αγωνιστικό παλμό και καλή συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών , αυτοαπασχολούμενων & νεολαίας πραγματοποιήθηκαν οι Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στους Μ.Καταρράκτες της Έδεσσας & τη Πλατεία ΕΠΟΝ ( Πεζόδρομος ) στα Γιαννιτσά .
       Ουσιαστικά ήταν οι μοναδικές συγκεντρώσεις , που πραγματοποιήθηκαν για τη 1η ΜΑΗ και με την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησαν αγωνιστικές πορείες με τις σημαίες του ΠΑΜΕ & της ΠΑΣΥ στους κεντρικούς δρόμους και των δύο πόλεων του Νομού με τα συνθήματα να δίνουν ξεχωριστό αγωνιστικό τόνο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Πέλλας .
       Η συγκέντρωση της Έδεσσας ξεκίνησε με χαιρετισμό από τη τοπική γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης ( ΠΑΣΥ ) από τον εκπρόσωπό της Καραβίτη Σίμο .
Τόνισε ο εκπρόσωπος της μικρομεσαίας αγροτιάς στο χαιρετισμό του :
   « Η επίθεση της πλουτοκρατίας και των πολιτικών εκφραστών της στα εναπομείναντα  δικαιώματα των εργαζομένων είναι το ίδιο σκληρή & άγρια και  στη μικρή και μεσαία αγροτιά.
   Το αγροτικό μας εισόδημα την τελευταία 10ετία  μειώθηκε δραματικά. Οι χαμηλές τιμές παραγωγού σε όλα τα αγροτο - κτηνοτροφικά προϊόντα ( Ροδάκινο , Κεράσια , Σπαράγγια , Σιτηρά , Γάλα κλπ ) , η απλήρωτη μέχρι και σήμερα ροδακινοπαραγωγή του 2010 , σε συνδυασμό με το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής & τα χρέη , δημιουργούν και νέα φτώχεια. Πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις απειλούνται με κατασχέσεις. Περίπου το 75% ουσιαστικά δεν μπορεί να ζήσει, αφού το ετήσιο ακαθάριστο αγροτικό εισόδημα κυμαίνεται από 1200 μέχρι 9600 ευρώ. Ταυτόχρονα, ακόμη και σε περίοδο κρίσης κονσερβοποιοί , εμποροβιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, όπως και μεγαλοαγρότες γίνονται πλουσιότεροι. Μάλιστα οι τελευταίοι υπερτριπλασίασαν την τελευταία 20ετία την κατοχή της γης και τα κέρδη τους, αυξάνοντας θεαματικά την εκμετάλλευση εργατών γης».

       Την κεντρική ομιλία από τη γραμματεία του ΠΑΜΕ παρουσίασε ο Προυσανίδης Λάμπος επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα :
     «Απευθύνουμε χαιρετισμό προς τη διεθνή εργατική τάξη που δέχεται επίθεση ανάλογη μ’ αυτή που δέχονται οι Έλληνες εργαζόμενοι. Τα μέτρα αυτά είναι σχεδιασμένα εδώ και 10ετιες και υλοποιούνται σταδιακά σε όλες τις χώρες. Τα θεμέλιά τους μπήκαν στην περίφημη συνθήκη του Μάαστριχτ. Ανάλογα μέτρα παίρνονται παντού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό γιατί είναι κοινή η καπιταλιστική κρίση.
       Σήμερα τιμούμε τους νεκρούς της Πρωτομαγιάς του Σικάγο του 1886,  τη Πρωτομαγιά του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τη  Πρωτομαγιά του 1944 και την εκτέλεση των κομμουνιστών στη Καισαριανή. Πρωτομαγιές και αγώνες που δεν πήγαν χαμένοι αλλά με τις θυσίες και το αίμα συναδέλφων αγωνιστών οφείλονται όλα όσα γνωρίσαμε σαν κατακτήσεις. Δεν έχουμε δικαίωμα σήμερα να επιτρέψουμε να κατεδαφιστούν, ιδιαίτερα απέναντι στις νέες γενιές.

       Η εργατική τάξη δέχεται πόλεμο και απαντά με τη σημερινή απεργία, αλλά και με την επόμενη  απεργία  στις 11 Μάη & τους επόμενους αγώνες που θα έρθουν. Πρέπει να ηττηθούν οι άρπαγες του κοινωνικού πλούτου που παράγουμε, βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, με τα κόμματα και τα στηρίγματά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, που τους υπηρετούν. Αποδοκιμάζουμε όσα γίνονται σε βάρος μας, δε νομιμοποιούμε τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, δε σκύβουμε το κεφάλι, δυναμώνουμε την αντίστασή μας στα χειρότερα που φέρνουν η κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ. Με το ΠΑΜΕ μπροστά μπορούμε να ανατρέψουμε τα αντιλαϊκά μέτρα και τις πολιτικές και να ανοίξουμε το δρόμο για άλλη πολιτική, άλλο δρόμο ανάπτυξης, που να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού» .

       Τη συγκέντρωση των Γιαννιτσών άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ( ΟΕΝΓΕ ) Αποστολίδης Μπάμπης . Αναφέρθηκε στην παραπέρα υποβάθμιση της παρεχόμενης υγείας για τα λαϊκά στρώματα , τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και φαρμακευτικά υλικά με χαρακτηριστικό – όχι όμως και το μοναδικό στα Νοσοκομεία του Νομού – παράδειγμα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γ.Ν.Ν.Γιαννιτσών καθώς και στην πορεία συγχώνευσης των δύο Νοσοκομείων της Πέλλας .

           Ακολούθησε η τοποθέτηση του Κουρτελή Δημήτρη από τη τοπική γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης ( ΠΑΣΥ ) , που τόνισε στο χαιρετισμό του :
           «Τώρα ξέρουμε γιατί περνάμε δύσκολα , ποιος μας σπρώχνει  στη φτώχεια και την εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής, χωρίς ελπίδα για το αύριο. Είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ , που χρόνια τώρα και κάθε χρόνο  μας κάνουν φτωχότερους .
    Σήμερα μας τρομοκρατούν με την οικονομική κρίση και το Μνημόνιο για να περάσουν με γρηγορότερους ρυθμούς, αυτό που από το 2000 έχουν προγραμματίσει δηλ. το βίαιο ξεκλήρισμα μας.  Αυτοί που συγκέντρωσαν τεράστια κέρδη πριν εκδηλωθεί η οικονομική κρίση, συνεχίζουν και σήμερα να κερδίζουν, ρίχνουν τα βάρη του καπιταλιστικού ανταγωνισμού στις δικές μας πλάτες.  Μας οδηγούν σε μόνιμη φτώχεια, εξαθλίωση και ανασφάλεια.
    Γι’αυτό είμαστε και θα είμαστε καθημερινά στο δρόμο της αντίστασης και της αντίδρασης στις αντιαγροτικές & αντιλαϊκές πολιτικές !
   Τώρα είναι περισσότερη ανάγκη από ποτέ, να ρίξουμε τη σπορά και να μετατρέψουμε τις εκδηλώσεις τιμής  της φετινής Πρωτομαγιάς σε αφετηρία  κοινής αγωνιστικής δράσης και ανάτασης  ενάντια στους εκπροσώπους του κεφαλαίου , που από κοινού φτιάχνουν το πλαίσιο σφαγής όσων δικαιωμάτων απόμειναν στους εργαζόμενους. Που οδηγούν τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της στην πιο βάρβαρη εκμετάλλευση, διευρύνοντας τη φτώχεια και ανεργία, στερώντας βασικά δικαιώματα στη μόρφωση  και την υγεία.
    Τώρα το ξέρουμε καλά : H Κοινή Αγροτική Πολιτική και γενικότερα η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ & των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ & ΝΔ , είναι η «πηγή» των προβλημάτων μας . Συρρικνώνει το εισόδημα των μικρομεσαίων γεωργών & κτηνοτρόφων, διογκώνει τα χρέη , τους σπρώχνει βίαια στον Καιάδα του ξεκληρίσματος .                                                                                                                                                                             
     Τώρα το βλέπουμε καλύτερα : Αυτή η πολιτική συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων , προσφέρει κέρδη στους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα και κερδοσκοπούν σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων».


       Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση των Γιαννιτσών ήταν το μέλος της Γραμματείας Ν.Πέλ-λας του ΠΑΜΕ & εκλεγμένος αντιπρόσωπος στο Εργ.Κέντρο Γιαννιτσών Κουτούφης Φάνης .
       Στην ομιλία του αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα  :
   «Η σημερινή μέρα αγωνιστική πρωτομαγιά χρειάζεται να γίνει αφετηρία αντίστασης και αντεπίθεσης ενάντια στην πολιτική που χρεοκοπεί το λαό, ξεπουλάει το πλούτο και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και εξασφαλίζει μεγαλύτερη κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι ώρες είναι κρίσιμες και θα γίνουν ακόμα κρισιμότερες, αλλά είναι και πιο ελπιδοφόρες. Τα ιδεολογήματα της συναίνεσης, της λεγόμενης εθνικής συνεννόησης και της ευθύνης όλων για την κρίση, πρέπει να συντριβούν. Το ίδιο και τα κηρύγματα που σπέρνουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία.
        Πρέπει να απομονωθεί η εργατική αριστοκρατία, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που ανήκουν στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Έχουν ξεπουλήσει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, υπονομεύουν τους αγώνες και την ενότητα των εργαζομένων, γιατί τα συμφέροντά τους από ό,τι φαίνεται βρίσκονται κοντά σε εκείνα των εργοδοτών. Η αντίληψη να «σώσουμε τα κεκτημένα» ήταν και είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής, την οποία εκφράζουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που έχει αναδείξει το κεφάλαιο σε κοινωνικό εταίρο κα συνομιλητή, και όχι σε ταξικό αντίπαλο. Αυτή η καθολική επίθεση όχι μόνο δε προστατεύει τα κεκτημένα, αλλά σαρώνει τα πάντα, όπως π.χ. η επιβολή των επιχειρησιακών συμβάσεων, για ισοπέδωση προς τα κάτω, μισθών, συντάξεων και άλλων κατακτήσεων.
       Χαρακτηριστικό  παράδειγμα από τη περιοχή μας : Με ευθύνη των συμβιβασμένων συνδικαλι-στικών ηγεσιών τόσο του κλαδικού σωματείου στην Ελληνική Υφαντουργία του ομίλου Ακκά  όσο και του Εργ.Κέντρου Γιαννιτσών, η εργοδοσία με πρόσχημα την οικονομική κρίση, αξιοποιώντας παράλληλα το πολυνομοσχέδιο  της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχοντας φυσικά τη συμπαράσταση της ΝΔ και ΛΑΟΣ, μείωσε τις ημέρες εργασίας κατά μία εβδομάδα το μήνα, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών. Σήμερα ζητά οικιοθελείς αποχωρήσεις από τους εργαζόμενους. Αυτούς τους εργατοπατέ-ρες, την εργατική αριστοκρατία δηλαδή,  χρειάζεται να τους κάνουμε πέρα, να δημιουργηθούν επιτροπές   αγώνα, που θα βάζουν μπροστά τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και όχι τη κερδοφορία του Ακκά και του κάθε Ακκά.
         Με το νόμο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις θέλουν να μειωθούν δραστικά οι μισθοί σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Θέλουν να καταργήσουν τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις. Να επιβάλλουν ατομικές συμβάσεις. Να δουλεύουμε χωρίς ωράρια, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
          Η αντιασφαλιστική επίθεση συνεχίζεται. Μειώνονται παραπέρα οι συντάξεις. Οι επικουρικές θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 20%. Κόβονται οι μισές αναπηρικές. Η 13η και 14η σύνταξη καταργούνται οριστικά. Οι μισοί εργαζόμενοι που ανήκουν στα ΒΑΕ πετάγονται έξω. Με αυτόν τον τρόπο τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται κατά 5-7 χρόνια. Οι συντάξεις θα μειωθούν τουλάχιστον 20%. Ωφελημένη θα είναι η εργοδοσία. Οι άνεργοι είναι πάνω από ένα εκατομμύριο. Ο αριθμός τους είναι βέβαιο ότι θα εκτιναχθεί σε νέα ύψη. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το ήδη χαμηλό επίδομα ανεργίας. Με τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών φέρνουν νέες αυξήσεις-φωτιά στα εισιτήρια. Το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία δίνει τελειωτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει από την δωρεά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προς όφελος των εμπόρων της Υγείας. Η κυβέρνηση, οι μεγαλέμποροι-πολυκαταστήματα επιχειρούν να απελευθερώσουν το ωράριο, να καταργήσουν την Κυριακάτικη αργία, σκλαβώνοντας τους εμποροϋπαλλήλους, αφού οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται έτσι σε μεσαιωνικά κάτεργα, αφού θα εργάζονται όσο και όποτε επιθυμεί η μεγαλοεργοδοσία. Το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει σαν πιλότος για όλους τους κλάδους.
        Το ωράριο, δηλαδή, να είναι λάστιχο στα χέρια των καπιταλιστών. Αυτό άλλωστε θα είναι ακόμη ένα όπλο των μονοπωλίων να αφανίσουν τους μικροεπαγγελματίες του κλάδου.
Μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας. Δε μπορούμε να πηγαίνουμε μαζί με τις δυνάμεις που παζαρεύουν τι θα χάσουμε. Το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας δε μπορεί να καθορίζεται από τη θέληση των εκμεταλλευτών μας, χρειάζεται να απεγκλωβιστούμε από τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τους δορυφόρους τους.
          Είναι μύθος το επιχείρημα της ανταγωνιστικότητας, το ότι όσο μεγαλώνει η πίτα της εργοδοσίας, ανάλογα μεγαλώνει και η πίτα του εργαζόμενου. Όσο κερδίζει το κεφάλαιο τόσο χάνει ο λαός. Κέρδη και για τους δύο δεν μπορούν να υπάρξουν. Πληρώσαμε και για την ανάπτυξη, πληρώνουμε και για τη κρίση του καπιταλισμού.
         Αποδεικνύεται ότι η πολιτική του μνημονίου δεν θα διαρκέσει 2-3 χρόνια. Είναι μόνιμη πολιτική και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Μπαίνουμε σε νέο μεσαίωνα, χωρίς τέλος. Ακόμα και ανάκαμψη να υπάρξει, μετά από χρόνια, θα είναι ασθενική, δεν θα τη καταλάβει καν ο λαός γιατί δεν πρόκειται να του επιστραφεί τίποτα. Θα είναι ο προθάλαμος μιας νέας, ακόμα πιο βαθιάς κρίσης.
        Μας πάνε για μισθούς πείνας, για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την ελάχιστη διασφάλιση των εργαζόμενων. Οι φορολογικές επιδρομές ενάντια στο λαό είναι αλλεπάλληλες. Το ίδιο και οι φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο. Να πως δημιουργούνται τα 600 δις. Ευρώ που αποθηκεύτηκαν από τους κεφαλαιοκράτες στις Τράπεζες της Ελβετίας (δυο περίπου φορές όσο είναι το χρέος της χώρας). Ήδη 110 δις Ευρώ δόθηκαν τη τελευταία διετία στις τράπεζες από το κράτος από τη δική μας βαριά φορολογία. Από την ίδια φορολογία μας και τα Ευρωπαϊκά ταμεία (πάλι δικά μας λεφτά) δόθηκαν επιδοτήσεις στους βιομήχανους για να μετακινήσουν τις βιομηχανίες τους σε άλλες χώρες – κύρια στα Βαλκάνια - με φθηνότερο μεροκάματο. Η ανταγωνιστικότητα τους «χτίζεται» πάνω στο πτώμα των δικών μας κατακτήσεων.
     Λένε ψέματα ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ισχυρίζονται ότι η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή, ουσιαστικά αθωώνεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία πολλά από τα μέτρα που παίρνει τώρα τα προέβλεπε στο πρόγραμμα της ή και τα είχε νομοθετήσει σε προηγούμενες περιόδους ανάπτυξης (π.χ. μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, κατεδάφιση του ασφαλιστικού, κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, κατεδάφιση της επικουρικής ασφάλισης. Η λογική του ότι η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή  οδηγεί στη συζήτηση εναλλακτικών μορφών διαχείρισης της εξουσίας (κυβερνήσεις συνεργασίας κ.λ.π.) που θα παίρνουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα για το λαό ως «έχουσες ευρύτερη λαϊκή συναίνεση».
       Η συζήτηση για επιμήκυνση, αναδιάρθρωση του χρέους αποκρύπτει την ουσία : οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται από τα μονοπώλια, τις τράπεζες, τις άρχουσες τάξεις των χωρών, τους διεθνείς καπιταλιστικούς οργανισμούς για τη διασφάλιση των δικών τους συμφερόντων για τα οποία θα πληρώσει πάλι, ο λαός.
       Ήδη, με βάση το επικαιροποιημένο Μνημόνιο τρέχουν μέτρα ιδιωτικοποίησης-εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, που δεν αφορούν μόνο κτίρια, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά και γη και οπωσδήποτε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας όπως η ΔΕΠΑ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΛΑΡΚΟ, οι ΧΥΤΑ με χαρακτηριστική περίπτωση το ξεπούλημα σε ιδιώτη του ΧΥΤΑ του Δήμου Πέλλας , τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, οι υπόλοιπες αμυντικές βιομηχανίες, οι υδάτινοι πόροι (π.χ. πηγές Αραβησσού), ο ορεινός όγκος & το Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμάκτσαλαν & η Βεγορίτιδα ,  παραλίες, πρώην στρατόπεδα όπως αυτό στη περιοχή μας το στρατόπεδο Καψάλη. Πρέπει να τους ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι περιουσία των ιδιωτών. Είναι λαϊκή περιουσία.
       Το 1886 πάλεψαν για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες διασκέδαση και 8 ώρες ανάπαυση, και το κατέκτησαν. Σήμερα με την τεχνολογική πρόοδο που όμως δεν βρίσκεται στην υπηρεσία του λαού, αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε περισσότερο –άμισθη εργασία- και ολοένα το κεφάλαιο να ζητά να χάσουμε δικαιώματα που θεωρούνταν δεδομένα τον 20ο αιώνα. Ήρθε η ώρα λοιπόν να σπάσουμε την αλυσίδα και να κατακτήσουμε όσα μας ανήκουν.
        Η λύση δεν είναι απλά η αλλαγή κυβέρνησης. Επιβάλλεται αλλαγή τάξης στην εξουσία. Λαϊκή Εξουσία, λαϊκή οικονομία, αυτή μπορεί να εξασφαλίσει την οργάνωση της οικονομίας στη κατεύθυνση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.
        Η εργατική τάξη έχει περισσότερη δύναμη από τους εκμεταλλευτές της και το πολιτικό προσωπικό τους.  Παντού να αντηχήσει το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» .




ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!!!!!!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)