Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


                 
Περισσότερα από 150 παιδιά συμμετείχαν στους αγώνες στίβου Ειδικών Δημοτικών σχολείων που διοργάνωσαν ο Δήμος Πέλλας, η Δ/νση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, το 2ο Γραφείο Α/βάθμιας Εκπαίδευσης και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών , στο στάδιο Γιαννιτσών, την περασμένη εβδομάδα.










Συγκεκριμένα συμμετείχαν τα Ειδικά Δημοτικά σχολεία  Αριδαίας,  Έδεσσας,  Νάουσας,  Αλεξάνδρειας ,  Βέροιας,   Κιλκίς  και Γιαννιτσών.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Πέλλας, κ. Γρηγόριος Στάμκος , που έκανε και τις απονομές μαζί με τον κ. Χρήστο Πασσαλή,  πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, τον κ. Γιάννη Ανδρίτσο περιφερειακό σύμβουλο Πέλλας , τον κ. Γιώργο Παπαπροδρόμου, Δ/ντή Αστυνομικής υποδιεύθυνσης  Γιαννιτσών, τους διοργανωτές των αγώνων, κ. Δημήτριο Αδαμίδη, Δ/ντή Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας , κ. Δημήτριο Καραϊσκάκη, προϊστάμενο του 2ου γραφείου Α/βάθμιας Εκπαίδευσης,  κ. Νίκο Αγγελίδη Δ/ντή του Ειδικού σχολείου Γιαννιτσών, καθώς και τον κ. Αλέξανδρο Παπαργυρίου σχολικό σύμβουλο Φ.Αγωγής Πέλλας.
Αξίζει να σημειωθεί πως την τελετή έναρξης επιμελήθηκε το χορευτικό τμήμα του Δημοτικού σχολείου Αραβησσού , ενώ συμμετείχε και το 3ο Δημοτικό σχολείο Γιαννιτσών.
Ο Δ/ντής του Ειδικού Σχολείου Γιαννιτσών κ. Νίκος Αγγελίδης, ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Πέλλας κ. Στάμκο Γρηγόριο για την στήριξη, καθώς και όλους όσους βοήθησαν στη διοργάνωση και τόνισε :
΄΄Ο αθλητισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ανάγκη του ανθρώπου να αγωνίζεται να ξεπεράσει τον εαυτό του και τις δυσκολίες του και να καταξιώνεται μέσα από την ίδια τη συμμετοχή του. Όσο αναπτύσσεται η συμμετοχή σε φυσικές και αθλητικές δραστηριότητες τόσο η κοινωνία βιώνει την αξία της συμμετοχής στον αγώνα και την ευγενή άμιλλα.
Σε όλο το φάσμα των αναπηριών, δηλ. στις κινητικές αναπηρίες, τις συναισθηματικές διαταραχές, τη νοητική καθυστέρηση καθώς και στις αισθητηριακές  διαταραχές (τύφλωση, κώφωση), η κινητική δραστηριότητα εξυπηρετεί πάρα πολλούς σκοπούς.






 Πέρα και πάνω από τη βελτίωση των δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης και την ανεξάρτητη διαβίωση, την ανάπτυξη κινητικών και φυσικών ικανοτήτων, την εκμάθηση αθλητικών δεξιοτήτων και την ελάττωση των συνεπειών της αναπηρίας, το άτομο με ειδικές ανάγκες μέσα από τη φυσική δραστηριότητα αποκομίζει οφέλη που αφορούν την κοινωνικοποίησή του και την ισότιμη συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα. Μέσα από τη συμμετοχή σε ατομικές αλλά και ομαδικές φυσικές δραστηριότητες το άτομο με αναπηρία δομεί την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του, ενδυναμώνει τις δεξιότητές του για διαπροσωπικές σχέσεις, εμπλουτίζει τη ζωή του με δεξιότητες που το βοηθούν να ενταχθεί σε ομάδες, μαθαίνει να διαχειρίζεται το άγχος που απορρέει μέσα από αισθήματα ανεπάρκειας και μειονεκτικότητας, εφόσον γνωρίζει την κατάστασή του και ενεργεί με σκοπό να τη βελτιώσει.
Αλλά και η συμμετοχή των ΑΜΕΑ σε μικτά προγράμματα φυσικής δραστηριότητας, συμβάλλει στην ένταξη και ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία και την άρση των προκαταλήψεων απέναντι στη διαφορετικότητα. Ενδυναμώνονται οι στάσεις αποδοχής του άλλου με ισότιμα κριτήρια και η δημιουργία θεσμών που προωθούν τη συμμετοχή των πολιτών με ίσους όρους σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής δράσης, ενισχύοντας δηλαδή ουσιαστικά την ίδια τη δημοκρατία.
Οι παραδοχές αυτές μας παρώθησαν στη διοργάνωση των σημερινών αγώνων στίβου σχολείων ΕΑΕ. Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε  πολύτιμους συμπαραστάτες  και αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω όλους από καρδιάς, όπως και τους χορηγούς των αγώνων, τα σουπερ μάρκετ Μασούτης για τη γενναιόδωρη προσφορά τους καθώς και το βιβλιοπωλείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)