Για πτώση της κίνησης έως και 100% κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των δημοτικών λουτρών, αποδίδοντας το γεγονός αφενός στην καθυστέρηση της έγκρισης των λουτρικών επιδομάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία και αφετέρου στην οικονομική κρίση.
“Η κρίση επηρέασε άμεσα όλες τις ελληνικές λουτροπόλεις. Ορισμένες εξ αυτών είναι αυτή την περίοδο νεκρές. Για να ξεπεραστεί η κρίση και να στηριχτούν οι περιοχές αυτές, ζητούμε από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία να εγκρίνουν άμεσα τα λουτρικά επιδόματα στους ασφαλισμένους τους και να μην κωλυσιεργούν”, αναφέρει στη “Μ” ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ανέστης Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι πέρυσι περίπου 2,5 εκατ. λουόμενοι επισκέφθηκαν τα ελληνικά λουτρά, δίνοντας ζωή στην οικονομία της περιοχής τους.
Νέκρα σε Σιδηρόκαστρο και Νέα Απολλωνία
Έρημα είναι σήμερα τα λουτρά Σιδηροκάστρου, τα οποία από τον Ιούνιο έως και τα μέσα Αυγούστου παραδοσιακά φιλοξενούσαν άτομα τρίτης ηλικίας. “Η μείωση της κίνησης φτάνει έως και το 100%. Δώσαμε άδεια στο προσωπικό και λειτουργούμε μόνο με προσωπικό ασφαλείας. Το εποχιακό προσωπικό που προσλάβαμε μέσω ΑΣΕΠ είναι σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών. Είμαστε σε αναμονή της έγκρισης των προγραμμάτων θεραπευτικού τουρισμού. Από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας μας ενημέρωσαν ότι οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει, και πλέον είναι θέμα του γενικού λογιστηρίου”, σημειώνει ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης “Λουτρά Σιδηροκάστρου” Γιώργος Γεωργιλάς.
Μικρή ανάσα αναμένεται να δώσει τις επόμενες μέρες η έγκριση του αντίστοιχου προγράμματος από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για θύματα και αναπήρους πολέμου.
Παρόμοια εικόνα περιγράφει για τα λουτρά Νέας Απολλωνίας ο διευθύνων σύμβουλος της ανώνυμης εταιρείας «Λουτρά Νέας Απολλωνίας» Γιάννης Παναγιωτίδης, ο οποίος κάνει λόγο για πτώση της τάξης του 90%. “Σήμερα πραγματοποιούνται στα λουτρά περίπου 150 λούσεις την ημέρα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έφταναν και τις 1.500 την ίδια περίοδο. Μάλιστα, φέτος υπήρξαν μέρες που οι λούσεις δεν ξεπερνούσαν τις 40”, διευκρινίζει, προσθέτοντας ότι από μέρα σε μέρα αναμένονται οι εγκρίσεις των επιδομάτων για ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, στο ΤΕΒΕ και στον ΟΓΑ. “Άλλες χρονιές από την 1η Ιουνίου δουλεύαμε με άτομα τρίτης ηλικίας. Φέτος φτάσαμε 15 Ιουλίου, και ακόμη δεν έχουν δοθεί τα επιδόματα”, λέει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη μείωση της πληρότητας του δημοτικού ξενοδοχείου από το 100% στο 20%.
Μεγάλο πλήγμα στον Έβρο και τη Χαλκιδική
Μεγάλες απώλειες, που αγγίζουν το 60%, σημειώνονται στα λουτρά Τραϊανούπολης Έβρου, καθώς και αυτή η λουτρόπολη έπαιρνε ζωή κάθε καλοκαίρι από τα άτομα τρίτης ηλικίας. Φέτος η δημοτική επιχείρηση πήρε έγκριση να φιλοξενήσει μόλις 800 άτομα, μέσω των προγραμμάτων θεραπευτικού τουρισμού, από 900 πέρυσι και 1.200 το 2009. “Ενώ όμως προσλάβαμε 15 άτομα ως εποχικό προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ, δεν μπορούμε να τους απασχολήσουμε, καθώς δεν έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα”, τονίζει ο διευθυντής των λουτρών Εμμανουήλ Μπασιάκος, προσθέτοντας παράλληλα ότι η επιχείρηση, προκειμένου να τονώσει τη ζήτηση, προχώρησε σε προσφορές προς τους δήμους της περιοχής: προσφέρει διανυκτέρευση 13 ευρώ ανά άτομο και στις δέκα λούσεις, τρεις δωρεάν.
“Έχουμε στείλει επιστολές στα αρμόδια υπουργεία και έχουμε ενημερώσει τους βουλευτές της περιοχής μας. Το πλήγμα για εμάς ήταν μεγάλο. Για του λόγου το αληθές, πέρυσι τον Ιούνιο τα έσοδα της επιχείρησης ήταν 29.000 ευρώ και φέτος μόλις 7.000 ευρώ”, καταλήγει ο κ. Μπασιάκος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κασσάνδρας Ρήγας Οικονόμου κάνει λόγο για μείωση της τάξης του 30% τον Ιούλιο, εξαιτίας αφενός της κρίσης και αφετέρου της καθυστέρησης των λουτρικών επιδομάτων.
Όπως λέει ο ίδιος, πάντως, η σεζόν ξεκίνησε με θετικές ενδείξεις, καθώς από τις 15 Μαΐου έως και το τέλος Ιουνίου καταγράφηκε άνοδος 10%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Τέλος, κάμψη τόσο στον τζίρο όσο και στις λούσεις σημειώνεται και στα λουτρά Λουτρακίου (Πόζαρ), που όμως δεν ξεπερνά το 15%, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της δημοτικής επιχείρησης δήμου Αλμωπίας Γιώργο Κώτσο. “Εξαιτίας της κρίσης, το κράτος άρχισε να πραγματοποιεί περικοπές και στα προγράμματα θεραπευτικού τουρισμού, ενώ την ίδια στιγμή και ο κόσμος δεν φαίνεται διατεθειμένος να ξοδέψει χρήματα”, σημειώνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου