Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΤΑ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΈΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

     Τα μη χρησιμοποιημένα φάρμακα, που καταλήγουν μέσα από το αποχετευτικό σύστημα και τις χωματερές στο οικοσύστημα, είναι το αίτιο πολλών διαταραχών στην υγεία μας.
       Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, έχουν ανιχνευτεί στο πόσιμο νερό, τα φυτά, τα ποτάμια και τις θάλασσες, πάνω από 200 διαφορετικά φάρμακα, όπως αντικαρκινικά, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, αντιφλεγμονώδη κτλ. Συγκεκριμένα, προκειμένου οι επιστήμονες να κατανοήσουν αν τα φάρμακα παραμένουν στο πόσιμο νερό των πόλεων διέλυσαν σε νερό μία σειρά από τα συχνά χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά, παυσίπονα, ορμόνες, μόνα τους ή σε συνδυασμό και χλωρίωσαν το νερό. Παρατηρήθηκε ότι τα περισσότερα φάρμακα δεν χλωριώνονται. Αυτό σημαίνει ότι όταν το χλώριο χρησιμοποιείται για αποστείρωση του πόσιμου νερού, δεν είναι αποτελεσματικό και στα φάρμακα. Επομένως στο πόσιμο νερό υπάρχουν φάρμακα που με τις ισχύουσες μεθόδους ελέγχου της ποιότητας του νερού των πόλεων δεν ανιχνεύονται κι επομένως επανέρχονται στον βιολογικό μας κύκλο.
Για να πετύχουμε στην περιοχή μας,  τη μείωση των φαρμακευτικών ρύπων και να διαφυλάξουμε την υγεία μας, το Κέντρο Υγείας Αριδαίας αναλαμβάνει τη συλλογή μη χρησιμοποιημένων φαρμάκων.
Υπεύθυνες για τη συλλογή των φαρμάκων  είναι:
1)         Φωτοπούλου Στέλλα Διευθύντρια Γενική Ιατρός
2)         Πούλου Κατερίνα Επισκέπτρια Υγείας
3)         Νούση Κυπαρισσένια Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)