Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Πώς και γιατί... λίγο πριν την άβυσσο...

Γράφει ο Πρόδρομος Δεμίρης
Δημοτικός Σύμβουλος Αλμωπίας

   Στην Ελλάδα του 2012 και τα τελευταία τρία χρόνια, δεν έχει αντιληφθεί κανείς Έλληνας επαρκώς, εντός και εκτός συνόρων, τι ακριβώς συμβαίνει. Οι εκτός συνόρων Έλληνες παλαιότερα είχαν ταχύτερα αντανακλαστικά γιατί η απόσταση τους οδηγούσε σε ορθότερη κρίση. Αυτό αποδείχθηκε με αφορμή το Κυπριακό το ΄70, όταν και πέτυχαν την αναστολή της εξοπλιστικής βοήθειας από το Κογκρέσο προς την Τουρκία, αλλά και στα συλλαλητήρια της Ν. Υόρκης, του Σίδνεϋ και του Τορόντο για το Μακεδονικό το ΄90. Τώρα δείχνουν ανήμποροι να αντιδράσουν. Ίσως να ντρέπονται γιατί " πεφωτισμένοι " κυβερνήτες μίλησαν στους ξένους  για τεμπέληδες και διεφθαρμένους Έλληνες. Οι εντός συνόρων  Έλληνες, εγκλωβισμένοι  στη μιζέρια και την κατάθλιψη των δελτίων της τηλεόρασης, έχουν αποδεχτεί το μοιραίο. Την οικονομική, εθνική και ψυχική τους χρεοκοπία.
   Η ανάκαμψη από βαθιά οικονομική ύφεση, αλλά και η άμυνα για τα ιερά και τα όσια, προϋποθέτουν την ύπαρξη του " φρονήματος " του λαού. Η διαβεβαίωση που αισθάνεται ο πολίτης, έτσι αξιωματικά, και όχι θεωρητικά από ρητορικές κορώνες, ότι ανήκει σε μια πολύτιμη κοινωνία. Μια κοινωνία που έχει γλώσσα με μακραίωνη ιστορική διαδρομή και εκφραστική πληρότητα. Ότι ο τόπος του έχει ομορφιά και ότι τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις δίνουν νόημα στη συνύπαρξη. Δίνουν αξιοπρέπεια. Αυτό το " φρόνημα " αποσοβεί κινδύνους και έξωθεν απειλές και προάγει την πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
   Σήμερα οι Έλληνες έχουμε χάσει την πίστη μας για τον αγώνα τον καλό. Δεν σεβόμαστε και δεν ξέρουμε, τη γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας. Μας λείπει η συλλογική αξιοπρέπεια. Γι' αυτό αδυνατούμε να καταλάβουμε επαρκώς αυτό που μας συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια. Κι όμως, δεν είναι κάτι σύνθετο. Δεν είναι επιβουλή πατρώας γης ή δόλιος σφαιτερισμός ονομάτων και κυριότητας. Ούτε καν κρίση συνέπεια της γενικευμένης παγκόσμιας, σε συνδυασμό με την κατάρρευση του ξεφτισμένου πολιτικού μας συστήματος. Είναι μια συντελεσμένη καταστροφή. Απωλέσαμε την εθνική μας κυριαρχία και μας κυβερνούν ξένοι ελεγκτές και επίτροποι.
  Η ευθύνη των κομμάτων για όλα αυτά είναι τεράστια. Εγκλωβισμένα στην εκλογική επιτυχία κάθε αναμέτρησης, άφησαν το κράτος παράλυτο, έρμαιο ενός αρρωστημένου συνδικαλισμού, και την διαφθορά ανέγγιχτη. Κόμματα με στελέχη γόνους πολιτικών τζακιών ή δημόσιους λειτουργούς που, άκουσον  άκουσον, διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα έχοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε όλες τις βαθμίδες εξουσίας. Τα ΜΜΕ, μέρος του συστήματος, κυνηγούν την τηλεθέαση και την ακροαματικότητα, ενώ μαστιγώνουν την αγωνία μισθωτών και συνταξιούχων,  με θεό τους όχι την είδηση, αλλά το χρήμα. Όλοι αυτοί μας διαβεβαίωναν ότι όλα επιτρέπονται.
  Τριάντα χρόνια τώρα γίναμε όλοι συμμέτοχοι. Γιατί ευθύνη έχουμε και εμείς οι πολίτες. Άλλωστε, η εκάστοτε δική μας επιλογή ασκεί εξουσία, είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο. Αυτές οι συνιστώσες καθιέρωσαν στον τόπο μας το ψέμα, τη φοροδιαφυγή, το λάδωμα, το χλευασμό της ηθικής. Αυτές μας οδήγησαν στην καταστροφή.
  Πριν ακόμα κι από τον Κίσινιγκερ, ο Λένιν είχε πει, πως αν θέλεις να εξαφανίσεις ιστορικά έναν λαό, τον αποκόβεις από τη γλώσσα του. Μεθοδικά, στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στα σχολικά βιβλία. Κανείς δεν θα ξεχάσει ποτέ το τρομερό <<   οι Έλληνες έπεφταν στην θάλασσα καθώς συνωστίζονταν στο λιμάνι της Σμύρνης... >> . Δεν μας ξύπνησε ξαφνικά ένα πρωί το ΔΝΤ και η Τρόικα. Προηγήθηκε υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το μπάχαλο στα Πανεπιστήμια. Συστηματική απαξίωση της ελληνικής ιστορικής συνείδησης και του πολιτισμού που αυτή γέννησε.
  Η Ελλάδα είναι στο χείλος της αβύσσου και οι πιθανότητες να ανακάμψει ελάχιστες. Μοναδική ελπίδα, μια Βουλή πατριωτών και ένα νέο Σύνταγμα. Είναι καιρός η λέξη πατριώτης να αποκτήσει πάλι αξία, γιατί ζήσαμε τη χλεύη της λέξης. Ας βρούμε και ας αναδείξουμε πατριώτες πολιτικούς και από τους υπάρχοντες και νέους. Ένα κράμα ανθρώπων αποφασισμένων να δώσουν τον αγώνα τον καλό. Κι έναν ηγέτη, που δεν θα υποκύπτει σε εκβιαστές, για να μας οδηγήσει στην έξοδο από τη στενωπό. Έναν ηγέτη με όραμα το ιδεατό και στόχο μετρήσιμο, ώστε βήμα  βήμα να δώσει ελπίδα και προοπτική στον τόπο. Όπως κι αν τον λένε, να κουβαλάει μέσα του την Ελλάδα.

                                                                  Καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες, με υγεία και τύχη 

10 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κύριε Δεμίρη,

    Στέκομαι στην παρακάτω κομβική σας φράση
    «Μοναδική ελπίδα, μια Βουλή πατριωτών και ένα νέο Σύνταγμα.»

    Η οποία θα μου επιτρέψετε να πω ότι εμπεριέχει υπονοούμενα για τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Δεν θα κάνω κριτική στο κείμενο σας ,ένα κείμενο πηγαίο ,ένα κείμενο που σας εκφράζει ,αλλά θα αναφέρω δυο τρία πραγματάκια για δημοκρατικούς θεσμούς ,που ίσως αγνοείτε.

    Όπως γνωρίζετε το άρθρο 1 του συντάγματος λέει: To πολίτευμα της Ελλάδας είναι Πρoεδρευόμενη Koινoβoυλευτική Δημοκρατία.
    2. Θεμέλιο τού πoλιτεύματoς είναι η λαϊκή κυριαρχία.
    3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα. Το δε (άρθρο 26) διαχωρίζει τις εξουσίες, λειτουργίες ,οι οποίες ασκούνται από διαφορετικά όργανα ως εξής : σε νομοθετική( βουλή, ΠτΔ) , εκτελεστική (κυβέρνηση ,ΠτΔ) , δικαστική(δικαστές). Εξουσίες ισόρροπες, αλλά όχι ουσιαστικά ισότιμες, με άρχουσα την νομοθετική(βουλή),η οποία δημιουργεί νόμους ,πράξη που της δίνει θεσμικά αυτήν την κατάταξη, ενώ οι άλλες δυο εκτελούν και ελέγχουν αντίστοιχα(μέχρι εδώ τι μας λείπει κύριε Δεμίρη). Ενώ συνταγματικά τα όργανα τους είναι ισότιμα , στην ουσία οι αρμοδιότητες της βουλής είναι θεσμικά αυξημένες και με νομιμοποιητική δύναμη τον κυρίαρχο λαό, με εξουσία πρωτογενή ,από τον οποίο και ψηφίσθηκε άμεσα, το δε νομοθετικό της πεδίο είναι απεριόριστο .Εδώ θα μπορούσατε να θέσετε το ερώτημα ,μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα όρια της, δεδομένης δε και της πίεσης των απαιτήσεων που δέχεται από τον λαό από τον οποίο προέρχεται ή σε περίπτωση που προσπαθήσει να περάσει νόμο που είναι προϊόν συναλλαγής βουλευτών η εξωθεσμικών κέντρων τι είναι αυτό που θα την εμποδίσει να προβεί στις παραπάνω ενέργειες, υπερκερώντας και τις αρμοδιότητες των δυο άλλων εξουσιών . Ως απάντηση δίδεται η ύπαρξη ενός σκληρού πυρήνα νόμων που δεν μπορούν να παραβιασθούν από άλλη εξουσία ακόμα και από την πλειοψηφία του λαού ή των αντιπροσώπων της .Αυτοί οι νόμοι δεν είναι τίποτε άλλο παρά μονό το σύνταγμα.(να λοιπόν που υπάρχει και η ασφαλιστική δικλείδα κύριε Δεμίρη)
    Είναι ο δεύτερος πυλώνας, η φιλελεύθερη αρχή, που θέτει φραγμούς σε οποιαδήποτε κακόβουλη σκέψη του κυρίαρχου λαού και των αντιπροσώπων του στην εξουσία(δημοκρατική αρχή) . Eίναι η αρχή που με αέναη διαδικασία προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες , ώστε στις τρεις λειτουργίες , ακόμη και όταν διασταυρώνονται, να υπάρχει διακριτή και αμοιβαία αλληλεξάρτηση, να αποτρέπει την συγκέντρωση εξουσίας η την συσσώρευση αρμοδιοτήτων στο ίδιο όργανο(τι άλλο να κάνει κύριε Δεμίρη) .Είναι η αρχή που προσπαθεί να αποτρέψει φαινόμενα τα οποία διαταράσσουν την ποιοτική δημοκρατική διαδικασία.
    Συμπερασματικά λοιπόν σας λέω μετά τα παραπάνω τα οποία συνοπτικά σας ανέφερα, δεν βλέπω που σκοντάφτει το σύνταγμα και μάλιστα το ελληνικό που θεωρείται από τα πιο σκληρά και ανελαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΒΑΛΕ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ. ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΒΓΑΛΟΥΜΕ. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ? ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΜΑΡΤΙΝΑ Ή Ο ΦΙΛΟΣ Ο ΖΕΡΣΗΣ? ΕΙΣΑΙ ΠΕΝΤΕ ΚΛΑΣΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΕΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΝΕΡΟΚΟΥΒΑΛΗΤΗΣ. ΒΓΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. ΚΟΜΒΟΪ ΘΑ ΣΕ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΣ. ΜΑΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΦΩΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. για τον 07:55
    «Μοναδική ελπίδα, μια Βουλή πατριωτών και ένα νέο Σύνταγμα.» Γιατί πρέπει να ερμηνεύουμε ανώνυμε φίλε την λέξη Πατριώτης ως συνώνυμο του Φασίστα; και ποιός Έλληνας σήμερα δεν βλέπει οτι πρέπει να τροποποιηθεί το Σύνταγμα που προστατεύει το πολιτικό καρκίνωμα; ποιόν κυρίαρχο λαό μας αναφέρεις τώρα; τουλάχιστον τα χάλια μας τα βλέπεις;..
    Δεμίρη ήρθε η ώρα βγές μπροστά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ Α/ΘΜΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ, ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΟΥ(ΝΔ), ΡΕ ΠΟΝΗΡΕ ΚΟΝΤΕ.
    ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΣΥ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΣΟΥ:
    ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΟΔΕΞΙΟΥΣ_ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.
    ΟΞΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και η διακριση των εξουσιων που ειναι λεβεντη των 7:55 ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. mporeis akoma na allaxeis komma...panta idioi hsaste...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε όχι και την ψήφισε η ΝΔ ρε καραγκιοζάκο....μνήμων που είσαι λήθων!

    Να θυμίσω την μανία των αριστερούληδων που έγιναν πασόκια για να νικάνε στις εκλογές και να κυβερνάνε βάζοντας το χεράκι στο μέλι, την μανία τους λοιπόν ενάντια στις πατρογονικές μας αξίες, τη θρησκεία και όχι τους ανάξιους εκπροσώπους της

    Η αριστερά δεν πρέπει να χαρίσει σε κανέναν τον πατριωτισμό όπως και η δεξιά σε κανέναν δεν πρέπει να χαρίσει την κοινωνική αλληλεγγύη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    Άλλωστε όλα τα εγκλήματα κάτα του ελληνικού λαού έγιναν στο όνομα του σοσιαλισμού από αριστερούς αντεξουσιαστές της εξουσίας που εξαργύρωσαν την παρουσία τους στο στημένο πολυτεχνείο του '73 και γίναν επίτροποι αλιείας και λοιπά ζιβαγκοστελέχη της πασοκικής πρασινάδας
    καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ότι να 'ναι!!! Ότι του φανεί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο ΦΙΛΟΣ ΤΩΝ 4:47 ΑΜ, ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΨΗΦΙΖΕΙ, Ε Ν Α Ν Τ Ι Ο Ν ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ.
    ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ, ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗ ΒΡΙΖΕΙ, ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ, ΓΙΑΤΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕ ΛΕΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΝΑ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ, Κε ΠΑΤΡΙΩΤΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)