Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Εορτασμός Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύσης






Με επισημότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης την Πέμπτη 19 Απριλίου 2012 στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Ο εορτασμός ξεκίνησε με την πραγματοποίηση Δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας όπου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης μίλησε για την αξία και το σύγχρονο νόημα του φιλελληνισμού. Ακολούθησε η πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνου στο ηρώο της πόλης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Στρατηγός της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού κ. Μπαρκούκης, εκπρόσωποι άλλων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης, εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων και συλλόγων και πολλοί πολίτες.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την ομιλία του κ. Αντιπεριφερειάρχη: «Ο εορτασμός της ημέρας του φιλελληνισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας. Η έννοια του φιλέλληνα αποκτά σήμερα ένα ιδιαίτερο νόημα καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις μίας βαθειάς οικονομικής κρίσης. Μίας κρίσης η οποία, μεταξύ άλλων δραματικών επιπτώσεων, τραυματίζει την εικόνα και το κύρος της χώρας μας στη διεθνή σκηνή.

Ο φιλελληνισμός έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, γνώρισε όμως μεγαλύτερη ανάπτυξη ως ιδέα και στάση ζωής στη Δυτική Ευρώπη και Βόρειο Αμερική στις αρχές του 19ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης ο φιλελληνισμός διαδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο συμβάλλοντας αποφασιστικά στην απελευθέρωση του γένους.

Η 19η Απριλίου συμπίπτει με την επέτειο θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν. Το ελληνικό έθνος στέκει με ευγνωμοσύνη απέναντι στον μεγάλο φιλέλληνα ο οποίος αγωνίστηκε και θυσιάστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας. Άφησε μάλιστα την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι, κατά τη διάρκεια του ιερού αγώνα της απελευθέρωσης. 
Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται σήμερα αδύναμη να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αδικίες, τους πολέμους, το έλλειμμα δημοκρατίας και τα οικολογικά εγκλήματα που συμβαίνουν σε πολλές περιοχές του κόσμου μας. Τα στοιχεία σχετικά με την απασχόληση ανηλίκων, τη θέση των γυναικών αλλά και το καθεστώς διαχείρισης φυσικών πόρων και ενέργειας δεν εμπνέουν εφησυχασμό. Απαιτείται συνεχής εγρήγορση της κοινωνίας των πολιτών και παρεμβάσεις, με συγκεκριμένες προτάσεις που προωθούνται με εξωστρέφεια και συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. 

Τους τελευταίους μήνες η χώρα μας δοκιμάζεται σκληρά. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση, εκτός από τις θυσίες που αναλάβαμε όλοι μας στο εσωτερικό της χώρας, απαιτείται η κινητοποίηση των κέντρων λήψης αποφάσεων και μηχανισμών οικονομικής στήριξης του εξωτερικού. Ο φιλελληνισμός έτσι όπως διαμορφώθηκε ως αντίληψη διαχρονικά, δεν είναι θεωρητική έννοια. Δεν περιορίζεται μόνο στην εκδήλωση και προφορική έκφραση συμπάθειας υπέρ των Ελλήνων. Ο φιλελληνισμός είναι συνώνυμο της έμπρακτης κινητοποίησης και δράσης με συγκεκριμένο περιεχόμενο για την στήριξη, προώθηση και ανάπτυξη του Ελληνικού πολιτισμού. Είμαστε όλοι Έλληνες σ’ όλο τον κόσμο και αυτό είναι το νόημα της σημερινής εκδήλωσης.

Με αφορμή την ημέρα του φιλελληνισμού είναι εξαιρετικά επίκαιρο να θυμηθούμε την ελληνική ομογένεια και τους έλληνες που διαπρέπουν στις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα διεθνώς. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της. Για να ξεπεράσει την κρίση απαιτείται η ενεργός συμμετοχή όλων μας σε μία τιτάνια προσπάθεια έμπρακτης έκφρασης της αγάπης μας για τη χώρα.

Στο πλαίσιο της τοπικής διακυβέρνησης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικο-οικονομικής προόδου για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Στην προσπάθειά μας αυτή υλοποιούμε ποικίλες δράσεις προκειμένου να κτίσουμε «γέφυρες» επικοινωνίας και συνεργασίας με Πελλιώτες που διαπρέπουν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Η ευόδωση της συγκεκριμένης προσπάθειας απαιτεί τη στήριξη και ενεργοποίηση όλων των τοπικών αρχών και φορέων μέσα και από το προσωπικό μας δίκτυο γνωριμιών.

Η Πέλλα, λόγω της μακραίωνης ιστορίας της και ως γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχει το προνόμιο να είναι γνωστή και να έχει πολλούς ξεχωριστούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι το σημαντικό κεφάλαιο που διαθέτουμε και οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε κατάλληλα μέσα από τα αναπτυξιακά μας προγράμματα.

Η διεθνής κοινότητα και η ανθρωπότητα στο σύνολό της έχουν ανάγκη από τον ελληνικό πολιτισμό, τις διαχρονικές αξίες και ιδέες του με επίκεντρο τον Άνθρωπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)