Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΕΛΛΑΔΑ – FYROM «Τονωτικές ενέσεις» σε επιχειρήσεις άγονων περιοχών



Τονωτικές ενέσεις σε δεκάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις άγονων και αγροτικών περιοχών στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και FYROM θα χορηγήσουν αυτοδιοικητικοί φορείς των δύο χωρών, σε μια προσπάθεια να τις βγάλουν από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.


Με αρωγό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ενίσχυση της διασυνοριακής οικονομικής συνεργασίας στο πλαίσιο του «Intrereg», ύψους 453.000 ευρώ, εταίροι όπως η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο «Εργάνη» και αντίστοιχοι φορείς της FYROM θα στηρίξουν μικρές επιχειρήσεις σε Πέλλα, Κιλκίς, Πελαγωνία και Βαρδάρη.
Πρόκειται για περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τη μείωση του πληθυσμού και το επίπεδο της κοινωνικής ανασφάλειας και απομόνωσης, γεγονός που οδήγησε σε «καθίζηση» επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων, παραγωγής κρασιού, χειροτεχνίες και αγροτουριστικές μονάδες. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις στη διασυνοριακή περιοχή είναι αμελητέες σε σχέση με τα αστικά κέντρα των δύο χωρών, το πρόγραμμα στοχεύει να ενημερώσει τις μικρές επιχειρήσεις για την αγορά σε σχέση με την προσφορά και ζήτηση υπηρεσιών και αγαθών, για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επεκταθούν ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής τους αγοράς και να προτείνει καινοτόμες συνεργασίες με άλλους αγροτικούς επιχειρηματίες της διασυνοριακής περιοχής. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το δ.σ. της ΠΕΔ σε χθεσινή συνεδρίαση, όπου οι δήμαρχοι αποφάσισαν μεταξύ άλλων να διεκδικήσουν την κατανομή κρατικών κονδυλίων με βάση την απογραφή του 2011, παρότι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατικής Υπηρεσίας δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα σε ΦΕΚ.

Πηγη: Εφημεριδα  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)