Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου που έγινε προχθές στη Βουλή με θέματα ημερήσιας διάταξης Νέα ΚΑΠ, Αγροτική Τράπεζα αλλά και θέματα της αγροτικής επικαιρότητας, ο βουλευτής παρενέβη στη συζήτηση και έθεσε μια σειρά θεμάτων.
Παραθέτουμε την παρέμβασή του:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ένας Υπουργός μέσα σε 11 βδομάδες, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει όλα τα θέματα και να έχει το μαγικό ραβδί για να δώσει λύση. Άρα λοιπόν από τη δική μας πλευρά, υπάρχει και η ανοχή και η πίστωση χρόνου. Από το χειμώνα όμως θα έχουμε συνεχείς παρεμβάσεις, θα σας καταθέσουμε προτάσεις, ακόμη και προτάσεις νόμου.
Σημαντικό θέμα είναι η Νέα ΚΑΠ, δεν συζητιέται μέσα σε τρία λεπτά που έχω στη διάθεση μου. Έχουμε καταθέσει προτάσεις σε προηγούμενες συνεδριάσεις με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το θέμα προχωρά με αργά βήματα, το μόνο σίγουρο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η παράταση των ποιοτικών παρακρατημάτων. Δεν έχει κλείσει ο προϋπολογισμός για να μπούμε σε λεπτομέρειες. Συμφωνούμε ότι στρατηγικός στόχος της Νέας ΚΑΠ είναι η αυτάρκεια των αγροτικών προϊόντων, υπάρχει μελέτη γι' αυτό το θέμα η οποία αναφέρει ότι μέσα σε τριάντα με σαράντα χρόνια πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή ποιοτικών υγιεινών προϊόντων για να μπορέσει να επιβιώσει ο πλανήτης. Δεν προχωρά το θέμα, υπάρχει στασιμότητα στις συζητήσεις για τη Νέα ΚΑΠ.
Τώρα, για το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας. Δεν είστε αρμόδιος, αρμόδιος είναι ο Υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος. Αλλά μια και βρίσκεται εδώ ο ο κ. Μαράντος, ο Εκκαθαριστής της Τράπεζας, θα ήθελα να του πω το εξής ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τους αλληλόχρεους λογαριασμούς. Αυτά τα δάνεια δεν έχουν αρχικό κεφάλαιο, γι' αυτό και δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο νομό των πανωτοκίων. Το θέμα αυτό το έχουμε θέσει κατά επανάληψη και στο κύριο Παντελάκη και στην πρώην υπουργό την κυρία Κατσέλη, η οποία είχε φέρει ειδικό άρθρο στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων, βέβαια όμως την τελευταία στιγμή το απέσυρε αυτό το άρθρο. Είναι ένα κονδύλι των 150 εκατομμυρίων ευρώ παγωμένο, εδώ και 50-70 χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθεί από κανέναν, διότι είναι μια αδικία κατάφωρη δεν έχω το χρόνο να το αναλύσω. Το αναγνώρισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά δεν προχώρησε στην επίλυσή του. Έχω όλα τα στοιχεία και μπορώ ανά πάσα στιγμή να σας τα καταθέσω.
Τώρα, κύριε Υπουργέ αναφερθήκατε στους συνεταιρισμούς. Έχετε δημιουργήσει μια Επιτροπή βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου των συνεταιρισμών. Προφανώς θα έχετε εντοπίσει κάποια προβλήματα. Έχει βγει αυτό το πόρισμα; Υπάρχει πόρισμα; Τέθηκε ένα θέμα από κάποιον συνάδελφο και εγώ το προεκτείνω: υπάρχουν 150 συνεταιρισμοί οι οποίοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν, δεν μπορούν να συναλλαγούν με τις τράπεζες, δώσατε μια λύση, αλλά υπάρχει τράπεζα που δεν την αναγνωρίζει, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.
Μια και αναφερθήκατε σε θέματα της επικαιρότητας, ρωτάω πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των σχεδίων βελτίωσης που αφορά το μέτρο 121, δηλαδή πρώην καπνοπαραγωγοί, νέοι αγρότες έχει γίνει η αξιολόγηση; Και αν ναι, πότε θα πάρουν τα χρήματα αυτοί οι άνθρωποι; Υπάρχει πρόβλημα; Άλλο, πότε θα γίνουν οι πληρωμές των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορούν υποθέσεις του 2007, του 2008, του 2009, για την ενιαία ενίσχυση, για την εξωτική αποζημίωση, για τα σφάγια. Λάθη των υπηρεσιών δημιούργησαν πρόβλημα. Έχουν γίνει ενστάσεις, υπάρχουν διοικητικές πράξεις, πρέπει να πληρωθούν.
Ένα θέμα που αναφέρθηκε προηγουμένως από κάποιο συνάδελφο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται μετά αμπέλια τα οποία έχουν φυτευτεί μετά την 30η Αυγούστου του 1998 και γι’ αυτά λοιπόν τα αμπέλια με εγκύκλιο σας ζητάτε, μετά από 15 χρόνια, να εκριζωθούν μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου. Είναι ένα θέμα σοβαρό, καταστροφικό, δείτε αν μπορείτε να δώσετε λύση.
Επίσης, άλλο έναν θέμα που αφορά τους βαμβακοπαραγωγούς, όπως ξέρετε, έχουν υποστεί ζημία το φθινόπωρο, το Σεπτέμβριο του 2010, υπήρξε από πλευράς της προηγούμενης ηγεσίας η δέσμευση ότι θα αποζημιωθούν οι άνθρωποι αυτοί μέσα από τον ΕΛ.ΓΑ και ένα μέρος της ζημιάς από τα ΠΣΕΑ. Ακόμη δεν έχουμε πληροφορηθεί εάν έχει κατατεθεί ο φάκελος, αν υπάρχει απάντηση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε περίπτωση που υπάρξει αρνητική απάντηση θα τους αποζημιώσετε αυτούς ανθρώπους; Γιατί υπάρχουν παραγωγοί που πραγματικά δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τον ΕΛΓΑ και έχουν υποστεί ζημιά 100%, και περιμένουν τώρα όπως τους έχουν υποσχεθεί αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ. Κύριε Υπουργέ, αυτή η κοροϊδία με τις αναβολές και με τις μεταθέσεις από μήνα σε μήνα που δεν ευτελίζει μόνο τους παραγωγούς, ευτελίζει την ίδια την λειτουργία των θεσμών. Οι παραγωγοί αυτοί αισθάνονται εξαπατημένοι, αισθάνονται θύματα μιας πολιτικής αδράνειας και σκοπιμοτήτων. Είναι παραγωγοί οι οποίοι έχουν ως μοναδική πηγή εισοδήματος το βαμβάκι. Δείτε σας παρακαλώ το θέμα. Ευχαριστώ.
……………………………..
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Με συγχωρείτε, όσον αφορά το θέμα του ΕΛΓΑ που έθιξε ο κ. Υπουργός, ανέφερα ότι υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία των βαμβακοπαραγωγών που περιμένουν την αποζημίωση εδώ και δύο χρόνια από την υποβολή του φακέλου ΠΣΕΑ στην επιτροπή. Έγινε υποβολή; Υπάρχει απάντηση; Θα υπάρξει αποζημίωση;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Εάν είναι κάτι από τα ΠΣΕΑ, θα πρέπει να δούμε αν έγινε ο φάκελος, αν ήρθε η έγκριση από την Ε.Ε. και εάν έχουν εξοικονομηθεί χρήματα γιατί τα ΠΣΕΑ αποζημιώνονται από εθνικούς πόρους.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Η προηγούμενη ηγεσία είχε εγγυηθεί ότι υπάρχει το ανάλογο κονδύλι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας υπόσχομαι ότι θα το συζητήσουμε ξανά. Ευχαριστώ.
14/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου