Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

«Ομιλία Ιορδάνη Τζαμτζή για τα Προβλήματα στον Αγροτικό Τομέα στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου»




Ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής σε ομιλία του στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας όπως η μη πληρωμή της εξισωτικής
αποζημίωσης σε όλους τους δικαιούχους, οι πληρωμές των αγροτών που εκκρεμούν από τους συνεταιρισμούς, η επιστροφή χρημάτων στους αγρότες από τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, το κόστος μετακλήσεων εργατών γης, το μεγάλο κόστος των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, καθώς και τον προβληματικό τρόπο λειτουργίας των συνεταιρισμών.
Στην ομιλία του ο βουλευτής έθιξε και το θέμα των «κολλημένων» έργων του νομού Πέλλας, όπως τα έργα ΟΠΑΧ και Leader, το Φράγμα του Αλμωπαίου ποταμού και το Φράγμα του Γράμμου, στον πρώην Δήμο Κύρρου κ.α..

Αναλυτικότερα ο κ. Τζαμτζής τόνισε τα εξής:

-   Κύριε Υπουργέ, ένα θέμα που απασχολεί σήμερα τους κτηνοτρόφους είναι το θέμα της μη πληρωμής εξισωτικής αποζημίωσης, επειδή αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν κάνει δηλώσεις του άρθρου 68. Το ξέρετε το θέμα είναι αρκετοί. Πάρα πολλοί μπορώ να πω και πρέπει να το δείτε.
-   Στο θέμα των Γεωτρήσεων έχει δημιουργηθεί μεγάλο θέμα για τις δηλώσεις. Συμφωνώ απόλυτα στο πλαίσιο της καταγραφής των υδάτινων πόρων που έχει η χώρα και γενικά για τη διαχείρισή τους και πρέπει να γίνει. Όμως τα ποσά που ζητούνται είναι μεγάλα.
-   Το τρίτο θέμα αφορά τις μετακλήσεις εργατών γης. Φέτος, επειδή στους αγρούς δουλεύουν κάποιοι εργάτες, που έρχονται από την Αλβανία και επειδή ήταν υπέρογκα τα ποσά των 1300 ευρώ που απαιτούνταν, κανένας αγρότης δεν τα έδινε. Λίγοι ήταν αυτοί. Πως ήρθαν οι εργάτες; Ήρθαν με βίζα. Το ελληνικό κράτος δεν κέρδισε ουσιαστικά τίποτα. Θα πρέπει να περάσουν όλοι αυτοί στην πρώτη κατηγορία του ΟΓΑ και όχι στην πέμπτη, όπως ισχύει, για να μπορέσουν οι αγρότες, όσους χρειάζονται, να κάνουν δηλώσεις και να τους καλέσουν για δουλειά.
-   Άλλο μεγάλο θέμα είναι οι Συνεταιρισμοί. Μεγάλο το πρόβλημα. Υπάρχουν Συνεταιρισμοί, οι οποίοι δεν εμπορεύονται προϊόντα. Ξέρετε τι εμπορεύονται μόνο; Εμπορεύονται την ίδια την περιουσία τους. Ουσιαστικά, δηλαδή, πωλούν «μπινς» και «κλαρκ», όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία. Το διοικητικό Συμβούλιο πληρώνεται και δουλεύουν και κάποιοι άνθρωποι. Έχουν βάλει και έναν έμπορο μέσα στο εργοστάσιο στο διαλογητήριο τους και  ο κόσμος νομίζει ότι ο Συνεταιρισμός δουλεύει, αλλά δεν δουλεύει. Πρέπει να δείτε τι θα γίνει.
-   Δηλώσεις ΟΣΔΕ. Δεν μπορεί στις δηλώσεις ΟΣΔΕ να καλείται ο αγρότης να πληρώνει «νταβατζηλίκι» 30, 70, 80 και 100 ευρώ στη δήλωση, ανάλογα με το μέγεθός της. Αυτά τα χρήματα πηγαίνουν απευθείας στην Ένωση, σε αυτόν που κάνει τις δηλώσεις. Έχουμε προκαλέσει απάντηση από την ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία λέει ότι τα λεφτά αυτά πρέπει να γυρίσουν πίσω. Υπερασπιστείτε τους αγρότες. Κάποιος τρόπος πρέπει να βρεθεί. Θα έρθουν οι καινούργιες δηλώσεις. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται αυτό το πράγμα.
-   Έργα ΟΠΑΑΧ και Leader. Ήδη, κάνατε αλλαγές στην ηγεσία. Αυτό που θέλω να σας επισημάνω είναι ότι έχουν κολλήσει από το 2009. Υπάρχουν μελέτες από το 2009 που έχουν τελματώσει, χωρίς να έχουν εξεταστεί. Σας παρακαλώ θερμά. Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες. Σε ότι αφορά στα ΟΠΑΑΧ, είναι έργα του αγροτικού χώρου και αφορούν Δήμους κλπ. Περιμένουν εναγωνίως να υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις. Για το Leader ξέρω ότι, ήδη, έχουν αρχίσει αξιολογήσεις πάνω σε προτάσεις. Σήμερα, μάλιστα, συνάντησα και κάποιους γνωστούς που περνούν από αυτήν τη διαδικασία.
-   Φράγμα Αλμωπαίου ποταμού. Πάγωσε επί Μπατζελή και τώρα ξαναμπήκε. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Στις 29 του μήνα ξέρω ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Πρέπει να βρούμε τρόπο, να το εντάξουμε το έργο αυτό. «Σέρνεται» πολλά χρόνια, ενώ είχε προγραμματιστεί και η πίστωσή του. Πρέπει να βρούμε λύση στο θέμα. Πρέπει να ενταχθεί για να υλοποιηθεί. Σε όλο το υδατικό διαμέρισμα του Αξιού ποταμού δεν υπάρχει περίπτωση,  να γίνει πουθενά αλλού ένα τέτοιο έργο. Ακόμα πρέπει να ολοκληρωθεί και το φράγμα του Γράμμου ποταμού πάλι στην Πέλλα, στον πρώην Δήμο Κύρρου.
-   Τα Προγράμματα έχουν κολλήσει, κύριε Υπουργέ. Έχουμε ακούσει ότι το θέμα έχει πάει στον Εισαγγελέα. Δεν ξέρω τι ισχύει. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι υπάρχουν Προγράμματα ιδιωτών που πρέπει να προχωρήσουν. Περιμένουν οι άνθρωποι να υλοποιήσουν αυτά τα Προγράμματα, ή τα έχουν υλοποιήσει. Έχουν βάλει δικά τους χρήματα και περιμένουν να πάρουν τα χρήματα της ενίσχυσης.
-   Λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Ξέρω ότι δεν είναι της δικής σας αρμοδιότητας και ότι είναι θέμα του Υπουργείου Ανάπτυξης το θέμα του καθορισμού των τιμών. Όμως, πραγματικά, δεν μπορούμε να μιλούμε για επανεκκίνηση στον αγροτικό τομέα και ουσιαστική προσφορά -του πρώτου για μένα πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας-, εάν δεν ελέγξουμε τις τιμές των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων. Γι’ αυτό το λόγο καταθέτουμε μία ερώτηση σχεδόν σαράντα συνάδελφοι Βουλευτές, γιατί πρέπει να υπάρξει παρέμβαση.
-   Τα Ινστιτούτα και η αξιοποίηση τους. Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών. Η καρδιά της κτηνοτροφίας στην Βόρειο Ελλάδα χτυπούσε εκεί χρόνια. Πρέπει να το δείτε.
-   Ομοίως και το Ινστιτούτο Σκύδρας Φυλλοβόλων Δέντρων, το οποίο είναι παράρτημα του Ινστιτούτου Ημαθίας. Το να δώσετε τριακόσια, τετρακόσια στέμματα σε κάποιους αγρότες, δεν είναι τόσο σημαντικό. Σημαντικότερο για εμένα είναι να υπάρξει έρευνα, να υπάρξει συνεργασία, να υπάρξει εμπλοκή αγροτών, ιδιωτών, γεωπόνων, κλπ, ούτως ώστε να υπάρχουν ουσιαστικά ερευνητικά αποτελέσματα για τον αγροτικό κόσμο.
-   Το τελευταίο που θέλω να επισημάνω είναι το θέμα των πληρωμών των αγροτών από τους συνεταιρισμούς. Μιλώ για το πρόβλημα που υπάρχει με τις τράπεζες. Ξέρετε πολύ καλά και εσείς και ο κ. Μηλαπίδης και ο κ. Μόσχος Κορασίδης,  έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό και ήδη έχετε φτιάξει μια επιτροπή. Τα λεφτά από τους εμπόρους, είναι από τις λίγες χρόνιες που έχουν πάει ήδη στις τράπεζες. Περιμένουν να πάρουν οι αγρότες τα λεφτά τους. Πηγαίνουν στους συνεταιρισμούς και διαμαρτύρονται ,αλλά και οι συνεταιρισμοί δεν μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους από την τράπεζα. Πρέπει άμεσα να έρθει η ρύθμιση στη Βουλή, για να τελειώνει αυτό το θέμα.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσαυτάρης Αθανάσιος απαντώντας σε κάποια ερωτήματα του κ. Τζαμτζή ανέφερε τα εξής:

α) Όσον αφορά την πληρωμή των υπόλοιπων δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης:
 «οι δικές μας εκτιμήσεις, οι πληροφορίες που έχουν οι υπηρεσίες μας σε ότι αφορά στην εξισωτική αποζημίωση λένε ότι από τους 72.000 δικαιούχους έχουν πληρωθεί αυτή τη στιγμή οι 69.000 και κάτι. Άρα μένει ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων που δεν πληρώθηκε και επομένως κακώς διογκώνεται το νούμερο. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, θα το ψάξουμε αυτό που μας λέτε. Μάλιστα και γι’ αυτούς που δεν πληρώθηκαν, από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των χρημάτων της εξισωτικής αποζημίωσης είπαμε ότι και γι’ αυτούς τους λίγους, που τα στοιχεία τους τυχόν θα είναι ελλιπή ή θα χρειαστούν συμπληρωματικά στοιχεία, τους δώσαμε συγκεκριμένη ημερομηνία και μάλιστα λήγει αύριο μεθαύριο και απ’ ότι μου λένε οι συνεργάτες μου θα πληρωθούν και αυτοί οι 2000 – 3000 που έμειναν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Τα χρήματα υπάρχουν, επομένως δεν είναι μεγαλονούμερα αυτά που λέτε ότι δεν πληρώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Όχι αν σε ένα τέτοιο μέτρο σημαντικό όπου έπρεπε να δώσει 160 εκατομμύρια ευρώ κατάφερε να δώσει μέσα σε μερικές μέρες αυτό το ποσοστό που σας είπα, δηλαδή από  τους 72.000 να  πληρώσει του 69.000 είναι σημαντικό και αυτό πρέπει να δούμε. Σίγουρα υπάρχουν μερικές δυσλειτουργίες και μικρά ποσοστά ανθρώπων που πρέπει να τα δούμε, το προβλέψαμε, το είχαμε πει από την αρχή και θα το κάνουμε. Λήγει και αυτή η προθεσμία  έτσι ώστε να πληρωθούν και αυτοί οι άνθρωποι».

β) Για τα χρήματα που καλούνται να καταβάλλουν οι αγρότες στην δήλωση του ΟΣΔΕ:
«Το ΟΣΔΕ είναι ένα σημείο τριβής. Έχουμε ζητήσει η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει σύμβαση με μας και παίρνει χρήματα για το σκοπό αυτό να κάνει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Άρα, δεν πρέπει να αμείβεται. Δεν πρέπει κανένας γεωργός να δίνει ένα ευρώ για να κάνει τη δήλωσή του. Ποιο είναι το πρόβλημα, τι μας λένε και τι ζητήσαμε εμείς για να το λύσουμε. Λένε ότι όταν ένας γεωργός κτυπάει την πόρτα μας και κάθεται μισή ώρα και κάνει τη δήλωσή του για την οποία εμείς θα πάρουμε 10, 20, 30 ευρώ από εσάς, παρόλα αυτά ταυτόχρονα ρωτάει τις υπηρεσίες μας, τι φάρμακο να βάλει, το ένα το άλλο και εμείς δίνουμε συμβουλές. Άρα, πληρωνόμαστε για τις συμβουλές. Απαντώ: πώς είναι δυνατόν μια υπηρεσία σαν τη δικιά σας χωρίς να έχει τιμολογήσει, χωρίς να έχει δώσει κάτι, γιατί στην Λάρισα την ίδια συμβουλή την χρεώνουνε 100 ευρώ, στον άλλο 80, στην Αργολίδα 30 και στους άλλους μηδέν. Μόνο σε σας έρχονται και ρωτάνε ερωτήσεις των 100 ευρώ; Εν πάση περιπτώσει τιμολογείστε το και πέστε ότι τόσο στοιχίζουν αυτές οι συμβουλές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)