Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

« ΕΝΤΟΜΟ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ – DIABROTICA VIRGIFERA LE CONTE»





    Η ΔΑΟΚ Π.Ε. Πέλλας ενημερώνει τους καλλιεργητές αραβοσίτου ότι για να αποφευχθεί η εξάπλωση του επιβλαβούς για τον αραβόσιτο εντόμου καραντίνας DIABROTICA VIRGIFERA   LE  CONTE θα εφαρμοστούν τα παρακάτω μέτρα περιορισμού της εξάπλωσής του:

   1. Στις περιοχές της Αλμωπίας ( Νότια, Πιπεριά) και σε αγροτεμάχια που βρίσκονται σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τα σημεία που βρέθηκε το έντομο* το καλοκαίρι του 2012 ( για αυτά τα αγροτεμάχια θα γίνει λεπτομερής ενημέρωση), εφαρμόζεται αμειψισπορά με την οποία, οποιαδήποτε περίοδο κατά την διάρκεια τριών διαδοχικών ετών, ο αραβόσιτος θα  καλλιεργείτε μόνο μια φορά ( 1: 3 ) ή αλλιώς δεν θα καλλιεργείται για δύο χρόνια μετά το έτος συλλογής.
  2. Σε όλες τις άλλες περιοχές της Π.Ε. Πέλλας πραγματοποιείται αμειψισπορά, με την οποία οποιαδήποτε περίοδο κατά την διάρκεια δύο διαδοχικών ετών, ο αραβόσιτος καλλιεργείται μόνο μία φορά ( 1:2 ).
    Σε όλο το ΝΟΜΟ ισχύουν τα εξής:
        α) να μην υπάρχει μετακίνηση νωπών φυτών αραβοσίτου ή νωπών μερών αυτών (ενσίρωμα) από το εσωτερικό της ζώνης εκτός νομού.
        β) να μην γίνεται μετακίνηση εδάφους αγρών σπαρμένων με αραβόσιτο εκτός νομού.
        γ) να γίνεται κατάλληλη μεταχείριση στους αγρούς  με αραβόσιτο κατά του εντόμου DIABROTICA VIRGIFERA   LE  CONTE ( χρήση επικαλυμμένου σπόρου – χρήση εντομοκτόνου εδάφους – ψεκασμοί φυλλώματος με εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα.
       δ) ο αραβόσιτος να μην συγκομίζεται πριν την 1 Οκτωβρίου εκτός αυτού που προορίζεται για ενσίρωση.
       ε) τα αυτοφυή φυτά αραβοσίτου να απομακρύνονται από τους αγρούς που δεν καλλιεργούνται με αραβόσιτο.
       Η Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ πρόκειται να κάνει ενημερώσεις σχετικά με το έντομο, σε δήμους και δημοτικά διαμερίσματα της Π.Ε. Πέλλας σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.

    *  Οι αριθμοί των αγροτεμαχίων  που βρέθηκε το έντομο θα ανακοινωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.


                               Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ


                                                                                                       ΤΡΥΦΩΝ  ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)