Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΣΕΓΕΣ: «Παίζονται χοντρά παιχνίδια με ΕΒΖ»



 


Για «χοντρά παιχνίδια και υπόγειες διαδρομές» στην υπόθεση τής προγραμματισμένης ιδιωτικοποίησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Κωνσταντίνος Σκιαδάς,
προσθέτοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να ιδιοποιηθούν μια εταιρεία με τζίρο τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ ετησίως (από τη ζάχαρη, τη μελάσα και τα υποπροϊόντα τους), προσφέροντας «ψίχουλα» της τάξης των 50-60 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τα Χριστούγεννα λήγει η προθεσμία κατάθεσης οικονομικών προσφορών για το 82,33% της εταιρείας.
Μιλώντας σε εκδήλωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Σκιαδάς (ο οποίος έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) άσκησε αυστηρή κριτική και στο αρμόδιο υπουργείο, σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την ολοκληρωμένη διαχείριση της τευτλοκαλλιέργειας.

«ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ»
Αναφερόμενος, από την πλευρά του, στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ο πρόεδρος της ΕΒΖ ΑΕ, κ. Χρυσόστομος Γερούκης, είπε χαρακτηριστικά ότι «στην Ελλάδα, ακόμη και τα αυτονόητα παίρνουν τρία χρόνια για να γίνουν», αφού, όπως υποστήριξε, παρότι η ΕΒΖ εφάρμοζε ουσιαστικά ένα άτυπο «ΣΟΔ», οι προσπάθειες που έκανε επί τριετία για να εντάξει την τευτλοκαλλιέργεια στην ολοκληρωμένη διαχείριση «σκόνταψαν» στην απροθυμία της δημόσιας διοίκησης. Μάλιστα, κατήγγειλε πρώην υπουργούς Γεωργίας για υποσχέσεις -σε ό,τι αφορά την ΕΒΖ- «που έμειναν στο χρονοντούλαπο». Χρειάστηκε, όπως πρόσθεσε, να φτάσει η υπόθεση στον υπηρεσιακό υπουργό κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια, «που, ευτυχώς, υπέγραψε τη σχετική ΚΥΑ, η οποία όμως δεν πρόλαβε να υπογραφεί από τους τότε υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης. Ευτυχώς», όπως είπε ο κ. Γερούκης, «ο σημερινός υπουργός, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, κινήθηκε γρήγορα και έσωσε την κατάσταση», με αποτέλεσμα η πρόσκληση προς τους παραγωγούς να βγει «στον αέρα» τον Νοέμβριο.
Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η καλλιεργητική περίοδος του 2012 δεν θα χαθεί, ενώ πρόσθεσε: «Όσο είμαστε εμείς διοίκηση την ΕΒΖ, οι τιμές των τεύτλων δεν πρόκειται να πέσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)