Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Αυστηρές ποινές για τους λαθροϋλοτόμους




Σε κακούργημα μετατρέπεται η λαθροϋλοτομία, αλλά και κάθε αδίκημα που προκαλεί στο δάσος ζημιά η οποία υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης.

 Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται νομοθετικές ρυθμίσεις που αυστηροποιούν το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας και διευκολύνουν τους ελέγχους. Με συγκεκριμένη διάταξη, το όριο μέχρι του οποίου τα αδικήματα της παράνομης υλοτομίας και μεταφοράς δασικών προϊόντων τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος μειώνεται από τα 600 στα 200 ευρώ, ενώ με την υπέρβασή του τιμωρούνται πλέον σε βαθμό πλημμελήματος. Επίσης μετατρέπονται σε κακούργημα τα αδικήματα εκείνα που προκαλούν στο δάσος ζημία η οποία υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Επιπλέον προβλέπεται επιβολή διοικητικής κύρωσης προστίμου ανά μονάδα μέτρησης της παρανόμως υλοτομηθείσας ή μεταφερόμενης ξυλείας. Σημαντική είναι η αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η κατάσχεση όχι μόνο των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την παράνομη υλοτομία (και μεταφορά), αλλά επιπλέον τόσο της άδειας κυκλοφορίας όσο και του διπλώματος οδήγησης του οδηγού. Το τελευταίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, επιστρέφεται μετά την παρέλευση τριμήνου από την καταβολή του προστίμου.
Η νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Καλαφάτη για την αυστηροποίηση των ποινών αναλήφθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2012, όταν ο υπουργός εξέδωσε κατεπείγουσα εγκύκλιο για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις άμεσης εφαρμογής. Επιπλέον, στο πλαίσιο των λύσεων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας, ο αναπληρωτής υπουργός υπέγραψε στις 24 Ιανουαρίου 2013 απόφαση για την υλοποίηση του ειδικού προγράμματος «Πρόληψης λαθροϋλοτομιών έτους 2013». Με την απόφαση αυτή καθορίστηκε ο τρόπος λειτουργίας των δασαρχείων, των διευθύνσεων Δασών, των διευθύνσεων Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, αλλά και του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός 1591) για τις απογευματινές ώρες (μέχρι τις 10 μ.μ.) και τις αργίες, με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων παράνομων υλοτομιών και παράνομης διακίνησης ξυλείας.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο, η ποσότητα των λαθραία υλοτομημένων ξύλων που κατασχέθηκαν το 2012 σε όλη την Ελλάδα έφθασε στους 13.088 τόνους. Τα στοιχεία που έδωσαν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις στην ειδική γραμματεία Δασών δείχνουν ακόμη ότι κατασχέθηκαν και 426 εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για λαθροϋλοτομία και 425 οχήματα που ενεπλάκησαν σε μεταφορά λαθροϋλοτομημένων ξύλων. Συνολικά, κατατέθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες 3.105 μηνύσεις για συμβάντα σχετικά με τη λαθροϋλοτομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)