Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Βιολογικός …πόλεμος Πασόη –Ζέρζη




Το μεγαλύτερο έργο  του αιώνα για την Αριδαία , όπως τον χαρακτήρισαν, αποτέλεσε αιτία πολέμου μεταξύ του Δημάρχου Δ.Πασόη και του πρώην Δημάρχου Π. Ζέρζη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Τετάρτη .
Η έγκριση κατασκευής και τον καθορισμός του τρόπου διεξαγωγής του διαγωνισμού, για το έργο «Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων οικισμού Αριδαίας», έμελλε να μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του , αναφέρθηκε και στην προσφορά των προκατόχων του   στο έργο,κάτι που γινόταν για πρώτη φορά  ως τώρα .
Ο Πέτρος Ζέρζης βρήκε την ευκαιρία και ξεσπάθωσε.
Αφού αρχικά εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίησή του, λέγοντας «προχωράμε στη δημοπράτηση του μεγαλύτερου έργου που έχει γίνει ποτέ, στη συνέχεια εξέφρασε την εκπληξή του  τονίζοντας,ότι επί δύο χρόνια ,λοιδορηθήκαμε ως… αρμαγεδώνες που πέρασαν από αυτόν τον τόπο και άφησαν μόνο κακά. Ποτέ δεν σεβαστήκατε το πέρασμά μας από τη Δημοτική Αρχή. Μας συμπεριφερθήκατε με τον χειρότερο τρόπο. Είστε άδικοι. Ο Δήμαρχος ζορίστηκε να πει ακόμα και το ευχαριστώ».

Άμεση ήταν η αντίδραση του  Δημήτρη Πασόη, ο οποίος ανταπάντησε ότι  «δεν μηδενίσαμε κανενός το έργο. Απλά στηλιτεύσαμε φαινόμενα κακοδιαχείρισης».


Ο Βασίλης Κανονίδης επεσήμανε  ότι « βρισκόμαστε στην έναρξη  της κατασκευής του αποχετευτικού, ενός από τα πιο σημαντικά έργα του αιώνα. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Αριδαία να γίνει ξανά Αρδέα (από το αρδεύω). Διαρρέουν την πόλη μας αρκετά ποτάμια τα οποία έχουν σκεπαστεί. Είναι η στιγμή που η Αριδαία πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα. Να έχει σημεία αναφοράς αυτά τα ποτάμια»

Στην εισήγησή του Ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων είπε

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του οικισμού της Αριδαίας, είναι η διάθεση των ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων του στον παρακείμενο ποταμό Μαυροπόταμο.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αφενός την υποβάθμισή του και αφετέρου τη ρύπανση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων της περιοχής, δημιουργώντας έτσι κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Η κατασκευή όμως της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων, είχε ως προϋπόθεση την ύπαρξη αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων, η λειτουργία του οποίου θα ήταν απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα.
Το υφιστάμενο παντορροϊκό δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού Αριδαίας, παρουσίαζε (και παρουσιάζει) πληθώρα λειτουργικών προβλημάτων, τα οποία αφορούν:
• στη δυσκολία παροχέτευσης της αυξημένης, λόγω πληθυσμού, παροχής των λυμάτων
• στις συνεχείς βλάβες, λόγω παλαιότητας, των υφιστάμενων τσιμεντοσωλήνων συλλογής και μεταφοράς λυμάτων
• στην εμφάνιση φαινομένων «ανάποδης» ροής των λυμάτων, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση κατά τόπους ατομικών φρεατίων.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, ο πρώην Δήμος Αριδαίας προσπάθησε και πέτυχε την εξασφάλιση χρηματοδότησης για εκπόνηση μελέτης νέου αποχετευτικού δικτύου.

Με τη με αρ. πρωτ. 715/05-03-2008 Απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 9, παρ. 1, του Ν.3274/2004, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», Υποπρόγραμμα 2: «Τοπική Ανάπτυξη και Προστασία Περιβάλλοντος», Μέτρο 2.13: «Οριζόντιες Δράσεις – Μελέτες»), το έργο: «Μελέτη Αποχετευτικού Δικτύου Ακαθάρτων της Έδρας του Δήμου Αριδαίας και Κοντινών Δ.Δ. του Δήμου».

Η εν λόγω Απόφαση τροποποιήθηκε, λίγο αργότερα, με την 777/16-05-2008 Απόφαση της ίδιας Επιτροπής και νέος τίτλος του έργου ορίστηκε: «Μελέτη αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων οικισμού Αριδαίας».

Ο λόγος αλλαγής του τίτλου του έργου ήταν στο γεγονός, ότι μόνο ο οικισμός της Αριδαίας ήταν ενταγμένος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007 – 2013 (ΕΠΠΕΡ ΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ), σε ό,τι αφορά την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων.

Η διεξαγωγή του διαγωνισμού της μελέτης έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2008 και η μελέτη παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2009.
Με βάση τη μελέτη, με την κατασκευή του εν λόγω δικτύου, ο οικισμός της Αριδαίας θα διαθέτει πλέον χωριστικό δίκτυο αποχέτευσης, το οποίο θα αποτελείται από δύο τελείως ανεξάρτητα μεταξύ τους δίκτυα:
· το δίκτυο ακαθάρτων, το οποίο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για τη συγκέντρωση και μεταφορά των λυμάτων
· το δίκτυο ομβρίων (υφιστάμενο δίκτυο), το οποίο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για τα νερά της βροχής (όμβρια).
Το δίκτυο ακαθάρτων χωρίστηκε σε 2 ζώνες. Η ζώνη Α θα εξυπηρετεί το νότιο τμήμα της πόλης, ενώ η ζώνη Β θα εξυπηρετεί το Βόριο τμήμα. Συγκριτικά, η ζώνη Α εξυπηρετεί περίπου το 1/3 της έκτασης της πόλης της Αριδαίας, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 εξυπηρετούνται από τη ζώνη Β. Ο διαχωρισμός της πόλης της Αριδαίας σε δύο ζώνες, παρουσιάζει το πλεονέκτημα ότι τα λύματα δύναται να παροχετευτούν στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων χωρίς τη μεσολάβηση αντλιοστασίου. Το συνολικό μήκος των αγωγών της ζώνης Α ανέρχεται περί τα 11 χλμ., ενώ για τη ζώνη Β το συνολικό μήκος των αγωγών ανέρχεται περί τα 20 χλμ.
Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο είχαν ξεκινήσει και οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων με αρ. πρωτ. 6343/29-7-2010 της Δ/νσης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, σε συνδυασμό με την κατασκευή του νέου αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων, θα οδηγήσει τη διαχείριση των αστικών λυμάτων του οικισμού σε πλήρη εναρμόνιση με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες και θα συμβάλει:

· στην προστασία της δημόσιας υγείας της ευρύτερης περιοχής, δεδομένου ότι η απόρριψη ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων στα υδατορέματα δύναται να προκαλέσει σοβαρές εστίες μόλυνσης και μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών
· στην προστασία και ανάδειξη του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, το Μάρτιο του 2009, η τότε ΔΕΥΑ Αριδαίας ξεκίνησε και τη διαδικασία της παραχώρησης σε αυτήν του αγροτεμαχίου κατασκευής της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, η οποία ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2011 με την έκδοση της απόφασης παραχώρησης με αρ. πρωτ. 81957/28-11-2011 του Τμήματος Αναδασμού-Εποικισμού της Δ/νσης Αγροτικών Υποθέσεων Κεντρικής Μακεδονίας.


Στο σημείο αυτό, ως Δήμαρχος Αλμωπίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύνολο των εμπλεκομένων που πρωτοστάτησαν για την επίτευξη των ανωτέρω, οι οποίοι είναι:

· Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

· Η ΔΕΥΑ Αλμωπίας και συγκεκριμένα ο Διευθυντής κ. Παναγιωτελίδης Αναστάσιος, Διπλ. Χημικός Μηχανικός.

· Η Τεχνική Υπηρεσία και συγκεκριμένα η υπάλληλος κ. Μονογενίδου Μαρία, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός.

· οι Μελετητές – Ανάδοχοι του συνόλου των μελετών

· και ο συντοπίτης μας κ. Κανονίδης Κοσμάς, Διπλ. Μηχανικός Περιβάλλοντος.

8 σχόλια:

  1. υπάλληλος του δήμου1 Μαρτίου 2013 στις 11:25 μ.μ.

    κύριε Ζέρζη διαπράξατε ατόπημα. όφειλες να πεις στη δημοτικό συμβούλιο ότι τα 190 χιλιάρικα για τη μελέτη τα έβγαλε ο Καρασμάνης. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα 190 χιλιάρικα δεν θα υπήρχε και αυτός ο βιολογικός πόλεμος. και αφού δεν το λες εσύ, το αποκαλύπτω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν εισαι υπαλληλος του δημου,ορτινατσα του δημαρχου εισαι
      τεμπελοσκυλο που κανεις πολιτικη αντι να εξυπηρετεις τους δημοτες
      ε ρε τροίκα που σου χρειαζεται

      Διαγραφή
  2. ΤΑ 190 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΤΑ ΠΗΡΕ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΔΗ!!! ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΠΙ ΘΗΤΕΙΑΣ ΖΕΡΖΗ...! ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΟ ΚΑΝΟΝΙΔΗ ΠΟΥ "ΤΡΩΕΙ" ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ...!
    Υ.Γ:ΣΑΜΑΝΔΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΔΗΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΑ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΠΡΟΜΕΛΕΤΕΣ Κ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΚΑΙ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ!!!! ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΑ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΔΗΜ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΗ. ΕΦΑΓΑΝ ΑΥΤΟΙ ΔΙΠΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ...
    ΥΓ:ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Κ ΑΥΤΟ ΣΑΜΑΝΔΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την6:47τη δημοσιευσα κ στο "αντιπαλο" blog στο αρθρο που μιλαει για τις νεες προτασεις κανονιδη! Δεν δημοσιευτηκαν ποτέ, οπως κ πολλες αλλες που αναφερουν πολλα για την "επιχειρηση " κανονιδης κ υιος περιβαλλοντολογος κ για εργα που πηρε κ με απευθειας αναθεσεις απο τον πασοη τα οποια μπορειτε να τα δειτε κ στο διαυγεια.ο συντοπιτης μας λοιπον κανονιδης κοσμας τον οποιο ευχαριστει ο πασοης κ τον διαφημιζει, ανηκει "στα δικα μας παιδια" κ εχει ανταμοιφθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακαρι στην Καρατζοβα να υπηρχαν και αλλοι επιστημονες σαν τον Κωσμα Κανονιδη θα ειχε παει μπροστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. re pios einai autos o kanonidis o mihanikos?pire erga k sta loutra? Dimarxe prepei na dwseis exigiseis.paraitithike o proedros tis deya gia na volepsei ton mihaniko gio? Dimarxe ti ginetai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. EGW DIAPISTWNW OTI O KOSMOS PEINAEI & KAPOIOI PLOUTIZOUN ME GNWRIMIES & ACRISTES MELETES & ERGA .DHMARXE PROSEHE GIATI AYTOI OI EPISTIMONES SAN TON MIKRO KOSMA KANONIDI THA SE RIKSOUN APO THN KAREKLA.O KOSMOS VARETHIKE TA ROUSFETIA & TIS PELATEIAKES SCESEIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)