Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για την κατάργηση θέσεων γιατρών στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών






    Ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη με την οποία ζητά την επανασύσταση των θέσεων γιατρών που καταργήθηκαν
στο Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν και συγκεκριμένα των θέσεων παιδιάτρου και ακτινολόγου στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και ουρολόγου στο νοσοκομείο της Έδεσσας, η κατάργηση των οποίων θέτει ζητήματα ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας στις κλινικές και στα τμήματα στα οποία καταργήθηκαν και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και την παύση λειτουργίας αυτών.-

----------
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

    Όπως γνωρίζετε, το Εθνικό  Σύστημα Υγείας μέρα με την ημέρα διαλύεται. Ελλείψεις προσωπικού και υλικών, χαλασμένα μηχανήματα και απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες του προσωπικού συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί σε όλα τα  νοσοκομεία της χώρας. Εάν μάλιστα δεν στηριχθούν άμεσα οι δημόσιες δομές υγείας της χώρας για να καλυφθούν τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα καταρρεύσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία του ελληνικού λαού, που μπορεί να λάβουν διαστάσεις  ακόμη και ανθρωπιστικής κρίσης.
    Και ενώ η απαξίωση των δημοσίων δομών υγείας συνεχίζεται, όλως αιφνιδίως και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκαν τις προηγούμενες  ημέρες στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας που αφορούν όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και την 3η ΥΠΕ, στην οποία υπάγονται τα υπό ενιαία διοίκηση τελούντα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών, με τις οποίες καταργούνται υφιστάμενες θέσεις γιατρών και συνίστανται νέες. Η ενέργεια αυτή στερείται οποιασδήποτε λογικής, καθώς πριν λίγους μήνες δημοσιεύτηκαν οι νέοι οργανισμοί των νοσοκομείων όλης της χώρας, οι οποίοι κατάργησαν δεκάδες μη καλυμμένες οργανικές θέσεις, αποκλείοντας οριστικά την δυνατότητα οι θέσεις αυτές να προκηρυχτούν και να καλυφθούν.
    Ειδικότερα δε στο Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας:
-   Στην νοσοκομειακή μονάδα της Έδεσσας καταργείται μια θέση γιατρού ειδικότητας ουρολόγου και συστήνεται μια  θέση γιατρού ειδικότητας δερματολόγου.
-   Στην νοσοκομειακή μονάδα Γιαννιτσών καταργούνται μια θέση γιατρού ειδικότητας καρδιολόγου και μια θέση γιατρού ειδικότητας παιδιάτρου και συστήνονται τρεις θέσεις γιατρών ειδικότητας ΩΡΛ.
Σε ότι αφορά δε το νοσοκομείο των Γιαννιτσών, με την παραπάνω σύσταση τριών θέσεων γιατρών ειδικότητας ΩΡΛ αποκαθίσταται μια αδικία, πλην όμως με την ταυτόχρονη κατάργηση της θέσης γιατρού ειδικότητας παιδιάτρου αποδυναμώνεται όχι μόνο η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου αυτού, αλλά και η γυναικολογική-μαιευτική κλινική του ιδίου νοσοκομείου, διότι η λειτουργία της μιας κλινικής είναι αλληλένδετη με την λειτουργία της άλλης, εφόσον δεν νοείται γέννηση παιδιού, χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία παιδιάτρου. Επίσης με την κατάργηση της θέσης γιατρού ειδικότητας ακτινολόγου οι οργανικές θέσεις των ακτινολόγων στον οργανισμό του νοσοκομείου Γιαννιτσών από έξι (6) που ήταν μέχρι πρότινος, καθίστανται αυτομάτως πέντε (5), γεγονός απαράδεκτο, εφόσον στα Γιαννιτσά λειτουργεί ο μοναδικός αξονικός τομογράφος ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, καθιστώντας κατά αυτό τον τρόπο αδύνατη την εφημερία του αξονικού τομογράφου 30 ημέρες το μήνα, εφόσον για τον σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η ύπαρξη έξι (6) τουλάχιστον ακτινολόγων.
Σε ότι αφορά δε το νοσοκομείο της Έδεσσας, η κατάργηση της θέσης γιατρού ειδικότητας ουρολόγου και η ταυτόχρονη σύσταση μιας θέσης γιατρού ειδικότητας δερματολόγου έγινε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την διοίκηση ή με το επιστημονικό συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας, οι οποίοι έκαναν άλλες προτάσεις.
Πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις για απαράδεκτες ενέργειες εκ μέρους της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, οι οποίες επικυρώθηκαν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών, που οδηγούν σε αποδυνάμωση της λειτουργίας των κλινικών στις οποίες καταργούνται οι ως άνω ειδικότητες γιατρών και  θέτουν ζητήματα ασφαλούς λειτουργίας αυτών και μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και την παύση λειτουργίας τους.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κκ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε προς αποκατάσταση των προβλημάτων στην εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας να ανασυστήσετε τις θέσεις γιατρών ειδικότητας παιδιάτρου και ακτινολόγου στο Νοσοκομείου Γιαννιτσών και την θέση γιατρού ειδικότητας ουρολόγου στο νοσοκομείο της Έδεσσας;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)