Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Τεράστιες Καταστροφές σε Πέλλα-Ημαθία από το χαλάζι



Σαν να μην έφταναν τα μέχρι τώρα προβλήματα για τους αγρότες, ήρθε να προστεθεί και το χαλάζι ,το απόγευμα της Δευτέρας σε Περιοχές των νομών Πέλλας και Ημαθίας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Οι αγρότες κάνουν λόγο για χαλάζι με μέγεθος… μανταρινιού. Από τη σφοδρή χαλαζόπτωση, καταστράφηκαν μεγάλες εκτάσεις με δεντροκαλλιέργειες, κυρίως ροδακινιές, κερασιές, αλλά και χωράφια με κηπευτικά, με αποτέλεσμα οι αγρότες των δύο Νομών να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς μόλις πριν λίγες μέρες ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών επιτραπέζιου ροδάκινου, ενώ σε πολλές περιοχές είναι σε εξέλιξη η συγκομιδή των κερασιών.
Οι μεγαλύτερες καταστροφές από τις πρώτες εκτιμήσεις εντοπίζονται στην αγροτική «ζώνη» που εκτείνεται από τη Σκύδρα, τη Νάουσα, τη Βέροια και φθάνει έως και την Κουλούρα, ενώ οι παραγωγοί κάνουν λόγω για ολοκληρωτική καταστροφή και για σαρωτικό «χτύπημα» σε χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα. . Η χαλαζόπτωση προξένησε ζημιές όχι μόνο στον καρπό αλλά και στο δέντρο.


Επικοινωνία της Θ. Τζάκρη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ


Για την σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε μεγάλες περιοχές του Δήμου Σκύδρας και του Δήμου Πέλλας, καθώς και τον γειτονικό νομό Ημαθίας, προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα κεράσια κτλ) αλλά και σε αροτριαίες καλλιέργειες, ενημέρωσε άμεσα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχο η βουλευτής Πέλλας κ. Θ. Τζάκρη.
Όπως ανέφερε η βουλευτής, η ένταση της χαλαζόπτωσης και το μέγεθος του χαλαζιού ήταν κατά τόπους πολύ μεγάλο και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές εκτός από την παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο. Η κ. Τζάκρη ζήτησε από τον κ. Έξαρχο άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών και από τον κ. Τσαυτάρη τη συνδρομή του Υπουργείου στον ΕΛΓΑ με κάθε τρόπο ώστε να πραγματοποιήσει άμεσα και γρήγορα τις απαιτούμενες εκτιμήσεις.
Η κ. Τζάκρη τόνισε επίσης στους κκ. Τσαυτάρη και Έξαρχο για άλλη μια φορά ότι η καλλιέργεια οπωροφόρων αποτελεί για τους περισσότερους αγρότες της Πέλλας τη μοναδική πηγή εισοδήματος και για το λόγο αυτό πρέπει να καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές που υπέστησαν την φετινή περίοδο στην παραγωγή τους και από την καρπόπτωση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα μείνουν φέτος χωρίς ένα κάποιο στοιχειώδες εισόδημα, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για την τοπική οικονομία.
Ο κ. Τσαυτάρης ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τον ΕΛΓΑ για την κάλυψη των ζημιών στην φετινή παραγωγή οπωροφόρων και βρισκόμαστε εν αναμονή εξελίξεων.-
 


1 σχόλιο:

  1. Απο Ανακοινώσεις, επισκέψεις & φωτογραφίες βουλευτών έχουμε χορτάσει. Για τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ που τον ψήφισαν και οι "δικοί μας" βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και δεν καλύπτει τον φετινό παγετό, "άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε".
    Και ας δημιούργησε με τα δικά μας ΧΑΡΑΤΣΙΑ ο ΕΛΓΑ αποθεματικό και παρ'όλα αυτά αρνείται να δεχτεί δηλώσεις ζημιάς.
    Κατά τ'άλλα τους "τρέχουν" τους Υπουργούς & τους Προέδρους-Προιστάμενους του ΕΛΓΑ.
    Πάλι μας ταίζουν κουτόχορτο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)