Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Ο Ρεαλισμός της Ουτοπίας και η Δυστοπία του Ρεαλισμού !



Σάββας Λαμπρίδης
Μέλος της Ν.Ε.  ΣΥ.ΡΙΖ.Α  Ν. Πέλλας


Ο Ρεαλισμός της Ουτοπίας και η Δυστοπία του Ρεαλισμού !
(Ουτοπία: (από το ελληνικό ου+τόπος) Πλατωνικά είναι το όνομα για μια ιδανική κοινότητα ή κοινωνία.
 Δυστοπία: ονομάζεται η περιγραφή ενός κόσμου απόλυτης δυστυχίας)

            Ίσως ο τίτλος ξενίζει αρχικά αλλά θα καταλάβετε παρακάτω γιατί χρησιμοποίησα τον οξύμωρο αυτόν τίτλο.

            Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α βρίσκεται από τον Μάιο του 2012 στο κέντρο μιας συντονισμένης  επίθεσης στην οποία του ζητείται με εμμονή (από φίλους και εχθρούς, ο καθένας για τους δικούς του λόγους) να παρουσιάσει ένα «ρεαλιστικό σχέδιο» διεξόδου από την κρίση, την στιγμή που δεν έχουν ούτε αυτοί που τη δημιούργησαν!
Αυτό, ως ένα σημείο (την κατάθεση σχεδίου), θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε (πάλι με πολλά ερωτηματικά) σωστό. Αν βέβαια, σε αυτή την πράξη, δεν εμπλέκονταν βαθιά ριζωμένες στην ελληνική κοινωνία δεισιδαιμονικές αντιλήψεις, έναντι της Αριστεράς και των οραμάτων της και μια ευρωπαϊκή αντιαριστερή προπαγάνδα που δαιμονοποιεί ό,τι αντιστέκεται στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο που προσπαθεί να επιβάλει!
 Από ποιον ΣΥ.ΡΙΖ.Α λοιπόν έχουν απαίτηση και τι είδους λύση επιθυμούν;

          Η προσπάθεια ενός ολόκληρου συστήματος να προσγειώσει το ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε έναν «πολιτικά ρεαλιστικό τόπο», που να φτάνει, άντε το πολύ, στην ευάλωτη και διαχειρίσιμη συστημικά  σοσιαλδημοκρατία, αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά που τον προώθησαν προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Του αφαιρεί ριζοσπαστισμό  και φαλκιδεύει το εγχείρημα της ανατροπής και της δημιουργίας δεύτερου διακριτού πόλου κόντρα στον Νεοφιλελευθερισμό.

           Είναι γνωστό (έτσι νομίζω)  Ιστορικά ότι μια Καπιταλιστική Οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με απλή  διαχείριση, αλλά ούτε και με φόβο έναντι αυτών που τη δημιούργησαν. Διότι νομοτελειακά στο τέλος θα σε καταβροχθίσει η κινούμενη άμμος του ασταθούς καπιταλιστικού περιβάλλοντος.
Κάτι ανάλογο δηλαδή, με το να προσπαθείς να σβήσεις  τη φωτιά στο δάσος με μια βρεγμένη πετσέτα!

           Η δική σου ευθύνη λοιπόν δεν είναι να σώσεις απλά τον «κόσμο» και τον Καπιταλισμό. Μιας και αν ακόμα τα καταφέρεις τελικά να «τελειώσεις» την κρίση στην Ελλάδα, με τα όποια εργαλεία τους, κενσιανικά ή  εντός Europa Über Alles,  το μόνο που θα έχεις επιτύχει θα είναι να αποσοβήσεις, προς όφελός τους, μια  παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική καταστροφή. Δίνοντας έτσι ανάσα στο κεφάλαιο και χρόνο ανασύνταξης. Δηλαδή θα κάνεις αυτό που σου ζητάνε: θα δώσεις μια «ρεαλιστική λύση» για την κρίση και ένα Λαό ο οποίος θα χάσκει θεατής και λιγούρης καταναλωτής.
          Έτσι εσύ πρώτιστα, μιας και ο ρόλος σου δεν είναι να απαντάς στα καταστροφικά αδιέξοδα του καπιταλισμού, πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη να κοινωνήσεις το όραμα του άλλου δρόμου, της ιδανικής κοινωνίας, της ρεαλιστικής ουτοπίας, που γι αυτό πάλευες τόσα χρόνια, έτσι ώστε να διεκδικηθεί και να κατακτηθεί από το Λαό. Και εδώ είναι το κομβικό σημείο της ρευστότητας που παρουσιάζεται στην εικόνα, εντύπωση, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Η κρίσιμη μάζα του εκλογικού σώματος, που θα ήταν ικανή να προκαλέσει την ανατροπή, αδιαφορεί ουσιαστικά για το όραμα της κοινωνικής αλλαγής και την πολιτική της χειραφέτηση. Έχει στο νου της μόνο την οικονομική της πρόσκαιρη σωτηρία. Και επιμένει να την επιβάλει με ανάθεση  σε μία Αριστερή συμμαχία που νιώθει πλέον απελπιστικά μόνη για να δώσει τον πραγματικό αγώνα της πλήρους ανατροπής.
            Έτσι εξηγείται και το γεγονός πως όταν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α εκφράζεται μέσα από τα γονιδιακά του κύτταρα, ελεύθερα και ριζοσπαστικά,  ξενίζει και ίσως κάποτε φοβίζει τη λαϊκή βάση. Και όταν προσπαθεί όμως να παίξει το ρόλο μιας στερεότυπης σοσιαλ-αστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε διολισθαίνει στα όρια της καρικατούρας με γκρίζα κουστούμια, άσπρα πουκάμισα  χωρίς γραβάτες και δεν γίνεται πιστευτός.  
             Γι αυτό, θα πρέπει ο Λαός να αντιληφθεί ότι, όσο αυτός δεν θέλει με πείσμα να αναλάβει την ευθύνη της ριζοσπαστικοποίησης του, τόσο δε θα απελευθερώνονται οι ποθητές δυνάμεις ανατροπής μέσα από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α και νομοτελειακά θα οδηγείται σε δρόμο ολισθηρό μέχρι την εξαφάνισή του.
         Ενώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα πρέπει να καταλάβει ότι  θα είναι Ιστορικό έγκλημα αν «σωθεί ο Λαός χωρίς αυτός να είναι παρών»! Και πρέπει να συνειδητοποιήσει, ότι η μοίρα του πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μέλλον της Ελλάδας.
Ή θα αναλάβει να εμπνεύσει με το ρεαλισμό της ουτοπίας ή θα χαθεί μέσα σε μια Δυστοπία ενός διαχειριστικού ρεαλισμού.   
  
             


8 σχόλια:

  1. Συμφωνω μαζι σου,αν και δεν σε γνωριζω.Καποιοι βιαζονται και δεν πρεπει,ειναι πολλυ δυσκολω να διαχειριστη ενα κομμα μια τετοια ανωδο.Καποιοι πιστευουν οτι πρεπει ο ΣΥΡΙΖΑ να γινει ΠΑΣΟΚ στην θεσει του ΠΑΣΟΚ αυτο κατα την γνωμη μου θα ηταν λαθος ολεθριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι πινεις και δεν μας δινεις......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φίλε Σάββα συγχαρητήρια για την ορθογραφία-τέλεια δεν σου χρεώνω κανένα ορθογραφικό λάθος....συγχαρητήρια!. Πράγματι διάβασα τα γραφόμενα σου με μεγάλη προσοχή, όμως. Όσο για το Ουτοπία και Δυστοπία όχι φίλε μου δεν συμφωνώ. Στην Ελλάδα του 1800 υπήρξαν οι κλέφτες και οι αρματωλοί, όμως κανένας δεν λέει ότι υπήρξαν και οι νοικοκυραίοι- αυτοί που κράτησαν τα ιερά και τα όσια και ουσιαστικά το έθνος ζωντανό. Τώρα εσύ μας λές ότι υπάρχουν 2 δρόμοι και όμως φίλε μου υπάρχει και ο τρίτος δρόμος, η Ορθοτοπία και αυτήν θα πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι, όμως ξέχασε την, γιατί στο Γιουνανιστάν πάντα ο ημέτερος θα έχει προβάδισμα, πάντα ο έχων μπάρμπα στην κορώνη (όποια και αν είναι) θα προηγείται του χωριάτη, άσχετα αν ο τελευταίος έχει 10 πτυχία περισσότερα απο τον γλύφτη. Φίλε μου με το άσπρο μαύρο ποτέ δεν κερδίζεις, ξέρεις πολύ καλά ότι το ¨γκρίζο και προσκυνημένο¨ κυβερνούσε και θα κυβερνάει πάντα, οπότε ή προσαρμόζεσαι (και κυβερνάς) ή πας για άλλες πολιτείες, όπως ο φίλος μας ομουρατιδης τμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν μιλάτε στον λαό έτσι δεν έχετε καμιά τύχη!! προς ποιόν απευθύνεται το ιδεολογικό μάθημα; άντε συνέλθετε και ξεφύγετε από την λογική του 3%, ποιόν νομίζετε ότι εκφράζετε με τέτοιες μπερδεμένες αρλούμπες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνω απολυτα με τον σχολιαστη Νο 3 και με τον 4. Το 1981 μας ετυχε ο
    αριστος στην υποκριτικη τεχνη Ανδρεας Παπανδρεου και με απλα λογια ο
    απολυτα υπευθυνος για την σημερινη καταστροφη. Σημερα αγαπητε φιλε της
    σοσιαλιστικης θεωριας και αιθεριων οραματων υπαρχει μια συγκεκριμενη
    κατασταση παρα πολυ αδικη για τον απλο κοσμο η οποια δεν αντιμετοπιζεται
    με θεωριες. Οι επιχειρησεις πηγαινουν οπου τους συμφερει δημιουργουν θεσεις εργασιας οπου θελουν και με λιγα λογια δημιουργουν πλουτο οπου θελουν.Τωρα εσεις οπως και το 1981 θα τα δικαιωσεται τον λαο με θεωριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άκου κ. Σάββα.
    Καλό είναι να καταλάβεις ότι δεν είσαι ο μόνος που έχεις μια άποψη. Καλή , κακή, περίεργη όλοι έχουν.
    Αλλά δεν τη διατυμπανίζει ο καθένας και με κάθε τρόπο όπου σταθεί κι όπου βρεθεί.
    Έχεις περιέλθει σε παροξυσμό που εξοντώνει όλους εκείνους τους δυστυχείς που είναι αναγκασμένοι να σε υπομένουν.
    ΔΕΝ ΛΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ. ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ. ΧΑΛΑΡΩΣΕ !
    ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ ΚΑΝΕΝΟΣ Think tank ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ.
    Αν το νομίζεις άλλαξε πλευρό.
    Μάθε να ακούς!!! Μάθε να ακούς!!! Μάθε να ακούς!!! Μάθε να ακούς!!! Μάθε να ακούς!!!
    Όποιος μιλάει συνέχεια δε σημαίνει ότι έχει δίκιο, ούτε πώς είναι πιο έξυπνος από τους άλλους.
    Νομίζεις πώς οι στόχοι (ξέρω ότι καταλαβαίνεις ποιους στόχους εννοώ) που έχεις στο μυαλό σου εξυπηρετούνται με τον ατέλειωτο παροξυσμό φλυαρίας . Λάθος σου!
    Στο τέλος της διαδρομής θα καταλάβεις(;) πως ακριβώς αυτό είναι που θα σου προσθέσει (να ξέρεις ήδη το έχει κάνει σε μεγάλο βαθμό), την στάμπα του γραφικού και μόνο.
    Απολύτως ανεξίκακα.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟ ΑΝΕΦΙΚΤΟ ΠΑΛΙ;;;
    ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ...............................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΣΑΒΒΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΑΣΧΕΤΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! ΩΣ ΚΟΜΜΑ ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΤΗΣ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤ΄ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΛΕΠΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)