Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ «Χορτάσαμε ανακοινώσεις χωρίς πληρωμές»



 

Αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις εμφανίζονται οι σύλλογοι κτηνοτρόφων τεσσάρων νομών της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης διαμαρτυρόμενοι, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται και τις καθυστερήσεις στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και των εξισωτικών αποζημιώσεων.



Σε «πολεμική» ανακοίνωση που εξέδωσαν οι σύλλογοι Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης κατηγορούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχων Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) για εμπαιγμό σε βάρος τους και υποτίμηση της νοημοσύνης τους.
«Οι συνεχείς ανακοινώσεις του υπουργού για πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, της εξισωτικής αποζημίωσης, των μέτρων του άρθρου 68, του de minimis, της βιολογικής κτηνοτροφίας, της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου του πετρελαίου μάς έχουν γεμίσει τ’ αυτιά αλλά όχι και τις τσέπες», λένε οι κτηνοτρόφοι, υποστηρίζοντας ότι δημιουργείται η εντύπωση πως κάθε εβδομάδα πληρώνονται, την ίδια ώρα που οι περισσότεροι περιμένουν την εξόφλησή τους για χρόνια. Ειδική αναφορά κάνουν στις ενστάσεις που υποβλήθηκαν για την εξισωτική αποζημίωση, καθώς ενώ προβλέπεται διαδικασία ενστάσεων, αυτές δεν έχουν καμία τύχη.
Δεν παραλείπουν να αναφερθούν στα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τις προβλέψεις για τη στρεμματική ενίσχυση των βοσκοτόπων, επισημαίνοντας ότι «είμαστε κτηνοτρόφοι και όχι πρόβατα για σφαγή».
Η σκληρή ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες μετά τη συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα παραπάνω θέματα και λήφθηκαν αποφάσεις για κινητοποιήσεις έως το τέλος του μήνα, εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από το αρμόδιο υπουργείο. Οι κτηνοτρόφοι προσανατολίζονται αρχικά για πραγματοποίηση συγκεντρώσεων στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και για περαιτέρω κλιμάκωση στις αρχές Νοεμβρίου με αποκλεισμούς εθνικών οδών.

ΚΙΛΚΙΣ Μέτρα για την ευλογιά
«Καμπανάκι» για τη λήψη προληπτικών μέτρων έναντι της μετάδοσης της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα κρούει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του Κιλκίς, έπειτα από κρούσματα της ασθένειας που παρουσιάστηκαν στον νομό.
Πρόκειται για σοβαρή ασθένεια με μεγάλη μεταδοτικότητα που χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, αλλοιώσεις στο δέρμα και επιδείνωση της γενικής κατάστασης της υγείας των ζώων.
Το αρμόδιο τμήμα Κτηνιατρικής καλεί τους κτηνοτρόφους να ενημερώσουν άμεσα τις αρχές σε περίπτωση που διαπιστώσουν τα παραπάνω συμπτώματα και επιπλέον να λάβουν προληπτικά μέτρα όπως: Να μην επιτρέπουν την είσοδο στις μονάδες τους σε άτομα που δεν έχουν δουλειά, να τηρούν τους κανόνες απολύμανσης στις εισόδους και εξόδους, να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις, να μην επιτρέπουν την είσοδο οχημάτων στους χώρους σταβλισμού και να αποφεύγουν την επαφή κοπαδιών μεταξύ τους.
Να σημειωθεί ότι στον Έβρο, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, έχουν μολυνθεί από ευλογιά 23 κτηνοτροφικές μονάδες και θανατώθηκαν 2.877 ζώα.


ΠΗΓΗ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)