Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

‘Με αμοιβαία εμπιστοσύνη κάθε δυσκολία θα ξεπεραστεί’



ΑΡΘΡΟ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΣΟΗ



   


     Η σχέση κάθε δημοτικής αρχής με τους πολίτες θα πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Μόνο έτσι μπορεί να είναι ποιοτική. Μόνο έτσι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των δημοτών και πάνω από όλα να δημιουργήσει προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο της νέας γενιάς. Η εμπιστοσύνη, όμως, δεν είναι κάτι που προκύπτει έτσι απλά. Ούτε  χαρίζεται από τον έναν στον άλλο. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται και απαιτεί, πρώτα από όλα, έναν πυλώνα πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί. Και ο πυλώνας αυτός είναι η ακεραιότητα.
     Οι πράξεις και οι συμπεριφορές της δημοτικής αρχής είναι αναγκαίο να χαρακτηρίζονται από ακεραιότητα και η ακεραιότητα για να υφίσταται, όλοι γνωρίζουμε ότι, απαιτεί εντιμότητα, διαφάνεια και ειλικρίνεια

                                                    ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ  
     Η εμπιστοσύνη των πολιτών δεν μπορεί να κερδηθεί από καμία δημοτική αρχή, από κανέναν δήμαρχο χωρίς την ειλικρίνεια. Γι’ αυτό όλοι εμείς που υπηρετούμε τον τόπο μας από θέσεις ευθύνης έχουμε το χρέος να λέμε την αλήθεια και αυτά που λέμε να τα πιστεύουμε.
    Οι πράξεις μας πρέπει να είναι σύμφωνες με τις αξίες και τα πιστεύω μας. Πρέπει δηλαδή να είμαστε αυθεντικοί. Αληθινοί.  Με άλλα λόγια να είμαστε αυτό που πιστεύουμε, αυτό που σκεφτόμαστε και αυτό που αισθανόμαστε. Ακεραιότητα επίσης σημαίνει αξιοπιστία και τήρηση των υποσχέσεων. Και είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι προτιμότερο οι αιρετοί, και συνολικά όσοι ασχολούνται με τα κοινά, να δημιουργούν μικρότερες προσδοκίες παρά να υπόσχονται αυτά, τα οποία δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν.
     Η σημερινή δημοτική αρχή από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, μέχρι και σήμερα, επεδίωξε και επιδιώκει την εδραίωση μίας αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ αυτής και όλων των δημοτών του δήμου Αλμωπίας. Επιδιώκει την εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών λέγοντας την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, όσο σκληρή και αν είναι, διότι γνωρίζει ότι αυτό επιθυμούν οι πολίτες αλλά και αυτό απαιτείται για να “ξεριζωθούν” νοοτροπίες του παρελθόντος που κατέστησαν την ασυνέπεια και τα μεγάλα λόγια, συνηθισμένα φαινόμενα του πολιτικού βίου του τόπου, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις και αβάσιμες προσδοκίες. 

                             ΚΡΙΤΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΟΙ
     Η ασυνέπεια και τα τραγικά λάθη του παρελθόντος κρύβονται σήμερα στο λαϊκισμό της κακοπροαίρετης κριτικής. Στην “παράβλεψη” της σημερινής οδυνηρής, για την Τ.Α., πραγματικότητας και στην προσπάθεια “παραγραφής”  των ευθυνών των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Οι φέροντες τις μεγαλύτερες ευθύνες για την τραγική οικονομική κατάσταση των τέως δήμων Αριδαίας και Εξαπλατάνου είναι οι σφοδρότεροι επικριτές της σημερινής δημοτικής αρχής. Είναι η δοκιμασμένη παλαιοπολιτική τακτική της θορυβώδους και χωρίς επιχειρήματα αντιπολίτευσης η οποία ευτυχώς δεν έχει αντίκρισμα στους πολίτες με στοιχειώδη νοημοσύνη.
    Είναι γνωστό σε όλους, ότι η κρίση των τελευταίων χρόνων και τα μνημόνια έχουν «χτυπήσει» και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τεράστιες περικοπές στις τακτικές της επιχορηγήσεις. Οι τακτικές επιχορηγήσεις του Δήμου Αλμωπίας (ΚΑΠ-ΣΑΤΑ) για το έτος 2013 δεν θα ξεπεράσουν τα 4.410.000,00 € μειωμένα κατά 60,76% σε σχέση με το 2009 που ανήλθαν στα 11.239.000,00 € συνολικά για τους δύο πρώην δήμους (Δήμος Αριδαίας 7.448.000,00€ + 3.791.00,00€ Δήμος Εξαπλάτανου). Στα προβλήματα που απορρέουν από αυτή τη δραματική μείωση, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις αρνητικές οικονομικές -μεταξύ των άλλων- επιπτώσεις της διοικητικής μεταρρύθμισης. Ο «Καλλικράτης» μεταβίβασε πλήθος αρμοδιοτήτων στους  δήμους χωρίς την αντίστοιχη παροχή των αναγκαίων οικονομικών πόρων, αλλά ούτε και του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού. Ο καλόπιστος λοιπόν δημότης ας βγάλει τα συμπεράσματά του από την ιλιγγιώδη μείωση των χρηματοδοτήσεων .
   Δυστυχώς, όμως, ο δήμος μας δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο την δραματική μείωση των πόρων. Συγχρόνως ήρθε αντιμέτωπος με τα οικονομικά “ανοίγματα” του παρελθόντος, με αιτία χρέη μη συμβατά για το μέγεθος και τους προϋπολογισμούς των πρώην δήμων Αριδαίας και Εξαπλάτανου.  
Παραθέτω στρογγυλοποιημένα τα βασικά χρέη που παραλάβαμε:
Δήμος Αριδαίας και Δήμος Εξαπλάτανου συσσωρευμένα  χρέη   12.000.000,00 ευρώ, 
Δ.Ε.Υ.Α.    3.000.000,00 ευρώ
Επιχείρηση Λουτρών    1.400.000,00 ευρώ,
Κοινωφελής Επιχείρηση    200.000,00 ευρώ.

     Οι πολλές και περίπλοκες απαιτήσεις του «Καλλικράτη», το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων του Δήμου Αλμωπίας, οι ποικιλόμορφες εκκρεμότητες και η έλλειψη στοιχειώδους ρεαλιστικού προγραμματισμού των προηγούμενων διοικήσεων των δήμων Αριδαίας και Εξαπλάτανου για την “επόμενη ημέρα”, αποτέλεσαν ένα εκρηκτικό “μείγμα” που έπρεπε όχι απλώς να διαχειριστούμε αλλά και να μην επιτρέψουμε να “εκραγεί”, γεγονός που θα είχε ολέθριες συνέπειες για όλη την κοινωνία και το μέλλον της Αλμωπίας.
     Αυτή είναι σκληρή αλήθεια και δεν την παραθέτω για να δικαιολογήσω τυχόν αδυναμίες της σημερινής δημοτικής αρχής. Κάθε κριτική και πρόταση είναι ευπρόσδεκτη   για μας γιατί δεν διεκδικήσαμε, ούτε ποτέ θα διεκδικήσουμε, το αλάθητο και το τέλειο και γνωρίζουμε, αυτό που αναγνωρίζουν όλοι, ότι όποιοι δουλεύουν κάνουν και λάθη.         
  Έχοντας, λοιπόν,  από την πρώτη ημέρα, μπροστά μας έναν ανηφορικό και σπαρμένο με “νάρκες” δρόμο , όπως βομβαρδισμός αγωγών από προμηθευτές, εργολάβους, κατασχέσεις στους λογαριασμούς του δήμου (κατασχέθηκαν μέχρι σήμερα 1.228.320,72 ευρώ), θέσαμε ως πρώτο στόχο το νοικοκύρεμα των οικονομικών. Στόχος που απαντούσε στο γιγαντιαίο οικονομικό πρόβλημα και συγχρόνως ικανοποιούσε τις αρχές και τις δεσμεύσεις μας για διαφάνεια και χρηστή διοίκηση.
  Σήμερα, μετά από συνεχή και λεπτομερή έλεγχο όλων των εξόδων εξυγιάναμε το Δήμο αποπληρώνοντας παλιές οφειλές και υπολογίζουμε ότι το “άνοιγμα” στο τέλος της Δημοτικής Περιόδου θα είναι κάτω από 4.000.000 ευρώ. Το χρέος θα είναι διαχειρίσιμο και δεν θα περιορίζει ασφυκτικά τις δυνατότητες του δήμου για βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει. Ούτε θα στέκεται εμπόδιο στον προγραμματισμό και την εκτέλεση των απαραίτητων έργων.
     Το νοικοκύρεμα των οικονομικών αποτέλεσε αναγκαιότητα για να μπορέσει να λειτουργήσει ο δήμος και κατόπιν να διεκδικεί το μέλλον του στη δύσκολη εποχή μας. Κάθε φωνή και κριτική που παραβλέπει αυτή την αναγκαιότητα στο βωμό της μικροπολιτικής είτε δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την κοινή λογική, είτε είναι “προϊόν” ιδιοτέλειας.             Γνωρίζουμε ότι το νοικοκύρεμα και η σφικτή οικονομική διαχείριση που εφαρμόσαμε επηρέασε την ποιότητα, που θα θέλαμε, των παρεχομένων υπηρεσιών του δήμου, αλλά δεν υπήρχε καμία άλλη εναλλακτική λύση. Έπρεπε να βγάλουμε το δήμο από το τέλμα. Να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του και να βάλουμε τις βάσεις ώστε να προχωρήσει στο “αύριο” έχοντας πλέον τη δυνατότητα να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του προς τους πολίτες και για να μπορεί, επιτέλους,  να προγραμματίζει σωστά  και να υλοποιεί χρήσιμα έργα.
    Κι αυτό ακριβώς κάναμε, τηρώντας τη δέσμευσή μας για, σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου συμπολίτη μας.  

     
                                                     ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ
   Με το νοικοκύρεμα του δήμου και σκληρή δουλειά εντάξαμε στο ΕΣΠΑ το αποχετευτικό-βιολογικό Αριδαίας ύψους 14.500.000,00 ευρώ. Υλοποιούμε τη Β’ φάση της επέκτασης του ΧΥΤΑ Αλμωπίας, ύψους 5.500.000,00 ευρώ.
Σε όλες τις προσκλήσεις προγραμμάτων (Πράσινο Ταμείο, Μπαλτατζής, Interreg κλπ.) που άνοιξαν ήμασταν παρόντες  και εντάξαμε έργα.
   Εξυγιάναμε την επιχείρηση των Λουτρών και προγραμματίζουμε την περαιτέρω ανάπτυξή της.
   Κρατήσαμε σε λειτουργία τη Δ.Ε.Υ.Α. μειώνοντας σημαντικά τα ανοίγματά της.
   Λαμβάνουμε κάθε νόμιμο μέτρο για την προστασία της δημοτικής ακίνητης περιουσίας.
    Με επιχειρήματα και αγώνα διεκδικούμε το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν και την παραχώρηση έκτασης στο όρος Βόρα (περιοχή Κουτσούμπεη) για τη δημιουργία νέου χιονοδρομικού κέντρου που θα συνδεθεί με το υπάρχον και σε συνδυασμό με τη επιχείρηση των Λουτρών θα συμβάλλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
      Με το κοινωνικό φροντιστήριο και τις άλλες κοινωνικές μας δράσεις συμβάλλαμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
     Προγραμματίζουμε, γιατί πλέον έχουμε τη δυνατότητα, μετά την εξυγίανση των οικονομικών και το νοικοκύρεμα του δήμου, έργα για ένταξη στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
    Βγάλαμε, λοιπόν, το δήμο από το τέλμα. Δώσαμε τέλος στις παθογένειες που τον οδήγησαν στην υπερχρέωση και με διαφάνεια και χρηστή διοίκηση βάζουμε τις βάσεις για την ισόρροπη ανάπτυξή του που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο για όλους τους δημότες και πάνω από όλα για την επόμενη γενιά.
    Ως δήμαρχος, αλλά κυρίως ως άνθρωπος, που θέλει να είναι αυθεντικός - λέγοντας αυτά που πιστεύει και πιστεύοντας αυτά που λέει- και έχοντας ως αρχή τη διατήρηση, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, της ακεραιότητάς μου, είμαι υποχρεωμένος να είμαι απόλυτα ειλικρινής.
 Και αυτό θα συνεχίσω να είμαι, για να μπορώ να ζητώ από τους συνδημότες μου την εμπιστοσύνη τους.

 
Δημήτρης Πασόης
Δήμαρχος Αλμωπίας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΕΓΟΝΟΤΑ του Ν. ΠΕΛΛΑΣ

1 σχόλιο:

  1. Απολογισμος Πασοη.Αρχισε ο προεκλογικος αγωνας.Οι αλλοι τι κανουν.Τι περιμενουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)