Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΕ:ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ



 


Στις δύσκολες εποχές που περνάει η χώρα μας, ακούμε πλέον όλο και πιο συχνά από αναλυτές, δημοσιογράφους και πολιτικούς ότι οι εξαγωγές και η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων είναι η μόνη απάντηση.


Αυτό, για εμάς τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή και μεταποίηση του συμπύρηνου ροδάκινου, δεν είναι νέο. Εδώ και δεκαετίες, οι ελληνικές εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου στηρίζουν σταθερά και αξιόπιστα το εισόδημα της αγροτικής οικογένειας. Επιπλέον, το γεγονός ότι τα προϊόντα μας καταλήγουν στις πιο περιζήτητες αγορές του κόσμου μας έχει κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητους στο θέμα της ποιότητας.

Σήμερα, για να συνεχιστεί αυτή η επιτυχία, πρέπει να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας και να στηρίξουμε το προϊόν που μας στηρίζει τόσα χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση, η στενή και αποτελεσματική συνεργασία παραγωγών και μεταποιητών αποτελεί μονόδρομο. Όλοι γνωρίζουμε άλλωστε, ότι η ποιότητα του τελικού προϊόντος εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ποιότητα του φρούτου.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος απευθύνεται σήμερα, μακριά από τον πυρετό της συγκομιδής, στους αγρότες-παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου, και τους ενημερώνει για την πρόθεσή των κονσερβοποιείων να επιβραβεύουν από εδώ και στο εξής τους παραγωγούς που παραδίδουν προϊόντα με ποιοτικά χαρακτηριστικά, υιοθετώντας το ακόλουθο σύστημα.


Ποιοτικά Χαρακτηριστικά:

1. Κάθε ροδάκινο πρέπει να έχει βάρος μεγαλύτερο από 100 γραμμάρια
2. Τα ροδάκινα δεν πρέπει να είναι πράσινα
3. Τα ροδάκινα δεν πρέπει να έχουν χτύπημα από χαλάζι
4. Τα ροδάκινα δεν πρέπει να έχουν κλαδοσπόρι
5. Τα ροδάκινα δεν πρέπει να έχουν μονίλια
Α’ ΤΙΜΗ:

Εάν τα φρούτα που δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις ποιότητας δεν ξεπερνούν το 5% της συνολικής παραδιδόμενης ποσότητας, ο παραγωγός θα πληρώνεται με την πλήρη τιμή.

Β’ ΤΙΜΗ:

Εάν τα φρούτα που δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις ποιότητας κυμαίνονται μεταξύ του 5% και 10% της συνολικής παραδιδόμενης ποσότητας, ο παραγωγός θα πληρώνεται τιμή μειωμένη κατά 5 λεπτά, εκτός εάν επιλέξει να προχωρήσει σε επαναδιαλογή.

Β’ ΚΛΑΣΗ:

Εάν τα φρούτα που δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις ποιότητας ξεπερνούν το 10% της συνολικής παραδιδόμενης ποσότητας, τα φρούτα θα θεωρούνται β’ κλάσης, θα μεταποιούνται σε χυμό και ο παραγωγός θα πληρώνεται με τιμή χυμού, εκτός εάν επιλέξει να προχωρήσει σε επαναδιαλογή. Οι ποσότητες που θεωρούνται β’ κλάσης και προορίζονται για χυμό δεν πρέπει να περιέχουν:

1. σάπια φρούτα
2. ξένες ύλες ή άλλα φρούτα
3. πράσινα φρούτα



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)