Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Σχετικά με τα προβλήματα των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ Α.Ε.



 


Σε συνέχεια προηγούμενης σχετικής ερώτησής μας, η απάντηση της οποίας εκκρεμμεί, επαναφέρουμε τα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με το μέλλον της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος (ΣΕΚΑΠ Α.Ε.) και των εργαζομένων της.
Από τον περασμένο Ιούλιο, όπου και ολοκληρώθηκε η σχετική διαγωνιστική διαδικασία, η ρωσική εταιρεία Donskoy Tabak JSC κατέχει το 84,54% της ΣΕΚΑΠ, αφού απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο (50,36%) της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας που κατείχε η υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ, αλλά και το 34,18% που κατείχε η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ Α.Ε.).

Με τη λήξη του διαγωνισμού και τη μεταβίβαση των μετοχών στην Donskoy Tabak JSC, ανακοινώθηκε από την ΑΤΕ ότι με βάση τους όρους της συμφωνίας «διασφαλίζεται η εξυγίανση και η ανάπτυξη της ΣΕΚΑΠ και διατηρούνται στο σύνολό τους οι θέσεις εργασίας» ενώ ο δεύτερος μεγαλομέτοχος, η ΣΕΚΕ, δήλωσε επίσης ότι από την πλευρά της στους όρους της συμφωνίας συμπεριέλαβε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, θέμα για το οποίο εξέδωσε και σχετικό Δελτίο Τύπου.
Στο διάστημα που ακολούθησε, δεν παρουσιάστηκε κανένα επενδυτικό πλάνο. Παρά τις αρχικές δεσμεύσεις, η Διοίκηση μέχρι στιγμής έχει προβεί στη απόλυση 5 εργαζομένων (εκ των οποίων οι 3 είναι τρίτεκνοι), έθεσε σε διαθεσιμότητα 11 εργαζόμενους, μετακινώντας τους στην ΒΙΟ ΑΒΕ (θυγατρική της ΣΕΚΑΠ που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οδηγείται σε κλείσιμο) και προέβη σε μειώσεις μισθών.

Οι εργαζόμενοι, αγωνιζόμενοι για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ αλλά και την αξιοποίηση του 100% του υφιστάμενου προσωπικού από το νέο εργοδότη, αρνούνται κατηγορηματικά να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, και ζητούν να καταρτισθεί μια νέα επιχειρησιακή σύμβαση. Σημειώνεται ότι 14 εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα για τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα του προσωπικού. 

Δεδομένου ότι:
·         Οι απολύσεις, η διαθεσιμότητα και οι περικοπές μισθών, με σκοπό τη μείωση του μισθολογικού κόστους και τη διασφάλιση της κερδοφορίας της εταιρείας, καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
·         Ειδικά για τις μετοχές που κατείχε και μεταβίβασε η ΑΤΕ, θα έπρεπε να έχει γνωστοποιηθεί η συμφωνία καθώς η ΑΤΕ ήταν μια κρατική τράπεζα και τα έγγραφά της είναι δημόσια.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.    Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή της Donskoy Tabak JSC και ποιο ήταν το συνολικό ποσό που κατέβαλλε για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ;
2.    Τί προβλέπει η συμφωνία πώλησης των μετοχών της ΣΕΚΑΠ που κατείχε η ΑΤΕ, για το μέλλον της εταιρείας και των εργαζομένων;
3.    Σε τιμή πωλήθηκαν και με ποιους όρους οι μετοχές της ΣΕΚΕ;
4.    Υπήρξε μέριμνα από την πλευρά της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και στην τελική συμφωνία,  για τους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους; Τί προτίθεστε να κάνετε για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων, να καταβληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων τους και να αποφευχθούν οι απολύσεις;
Κατόπιν τούτων, ζητούμε όπως μας καταθέσετε:
1.       Το σύνολο των συμβάσεων και συμφωνιών που σύναψε το ελληνικό δημόσιο και αφορούν την ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ.
2.       Το πόρισμα του ειδικού εκκαθαριστή της ΑΤΕ για τη ΣΕΚΑΠ.

Οι βουλευτές που ερωτούν
Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη
Κατερίνα Μάρκου
Θωμάς Ψύρρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)