Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΑΣΚΟ



Η Ε.Κ.Ε. στην προσπάθειά της να συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας του συμπύρηνου ροδακίνου αλλά και στην αύξηση της ποσοτικής απόδοσης των καλλιεργητών, συνεχίζει την δημοσίευση οδηγιών μιας σειράς καλλιεργητικών φροντίδων που στοχεύουν στα παραπάνω.   Έτσι σήμερα συνεχίζουμε με την αντιμετώπιση του εξώασκου.


ΕΞΩΑΣΚΟΣ

Όταν η θερμοκρασία της ημέρας ξεπερνά τους 15°C και επικρατεί ηλιοφάνεια, ευνοείται το φούσκωμα των οφθαλμών της ροδακινιάς.
Ο Εξώασκος είναι από τις σημαντικότερες ασθένειες της ροδακινιάς και προσβάλει τα δένδρα αν έχουν ξεκινήσει έστω και ελάχιστοι φυλλοφόροι οφθαλμοί και δεν έχουν καλυφθεί με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα πριν από επερχόμενες βροχές.
Οι φυλλοφόροι οφθαλμοί που ξεκινούν συνήθως πρώτοι, είναι αυτοί που βρίσκονται στο άκρο των βλαστών της κορυφής και αυτοί που βρίσκονται στα διετή κλαδιά και δεν συνοδεύονται από καρποφόρους οφθαλμούς. Σ΄αυτούς τους οφθαλμούς πρέπει να εστιάζεται ο έλεγχος.
Εφόσον επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες, καλό είναι να γίνεται συχνός έλεγχος σε όλα τα κτήματα.
Οι συμπύρηνες ποικιλίες συνήθως ξεκινούν αργότερα από αρκετές επιτραπέζιες ποικιλίες και κυρίως τα νεκταρίνια που εκπτύσσουν τους φυλλοφόρους οφθαλμούς πιο πρώιμα. Ωστόσο η ποικιλία ΑΝΤΡΟΣ είναι μεσο-πρώιμης έκπτυξης και χρειάζεται προσοχή.
Μόλις παρατηρηθεί έκπτυξη έστω και ελάχιστων φυλλοφόρων οφθαλμών, να γίνει άμεσα και πριν από επερχόμενες βροχοπτώσεις, καλή κάλυψη των δένδρων με κατάλληλα μυκητοκτόνα.
Αποφύγετε να ψεκάζετε ενάντια στον Εξώασκο εφόσον φυσά έστω και μέτριος άνεμος διότι δεν μπορεί να γίνει πλήρης και λεπτομερής κάλυψη όλων των φυλλοφόρων οφθαλμών.
Τέλος, λάβετε υπόψη σας ότι η αποτελεσματικότητα των ψεκασμών και η διάρκεια κάλυψης μειώνονται σημαντικά, εφόσον μετά τον ψεκασμό ακολουθήσει παγετός.
Πηγή:  Α.Σ. VENUS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)