Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΕΔΕΣΣΑΣ-ΣΚΥΔΡΑΣ


Πίσω από ασάφειες, γενικότητες και ωραία λόγια, γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η ουσία.

Κλείνουν τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ και είναι άγνωστο πόσα από αυτά θα παραμείνουν στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Επίσης,  γίνεται επισφαλές το μέλλον και η λειτουργικότητα των Κέντρων Υγείας με την αποσύνδεσή τους από τα νοσοκομεία. Μπαίνουν σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα 8.500 εργαζόμενοι με αβέβαιο μέλλον, ενώ οι γιατροί των πολυϊατρείων υποχρεώνονται σε έξοδο εκβιαζόμενοι να επιλέξουν μια σχέση εργασίας που καμία σχέση δεν έχει με αυτή του ΕΣΥ.
Στερούνται οι πολίτες το δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης που είχαν στους γιατρούς των πολυϊατρείων του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ. Ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Π.Φ.Υ., την πλήρη ιδιωτικοποίησή του και την παράδοσή του στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τον ΕΟΠΥΥ ως «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η οικονομική κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ και η ελλιπής χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας που προβλέπεται για το 2014, προοιωνίζει την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ήδη ταλαιπωρούμενων πολιτών.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δομές του πρώην ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ πρέπει να παραμείνουν όλες ανοιχτές. Δε νοείται η στέρηση της δυνατότητας ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στην πρόσβαση σε γιατρούς και υπηρεσίες.  Οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις δεν αποτελούν δρόμο προς τη μεταρρύθμιση αλλά προς την πλήρη απορρύθμιση του συστήματος.Δε θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε…προς την πλήρη απορρύθμιση του συστήματος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)