Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ο καταπατητής δήμαρχος που κυνηγούσε …καταπατητές


ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥΦΕΓΓΟΠΟΥΛΟ

Γράφει ο Παράσχος Τσάνταλης
Οι πρώτοι άρχοντες ενός τόπου όχι μόνο πρέπει να είναι νομοταγείς, αλλά και να το δείχνουν . Δυστυχώς υπάρχουν  και αυτοί που δεν είναι νομοταγείς και το δείχνουν αλαζονικά και αυτάρεσκα . Σχίζουν τα ιμάτιά τους για την εφαρμογή των νόμων την στιγμή που οι ίδιοι τους έχουν καταπατήσει. Η περίπτωση καταπάτησης δημοτικής οδού από τον πρώην Δήμαρχο Εξαπλατάνου  Σταύρο Τουφεγγόπουλο, ίσως να μην έχει μεγάλη αξία ως προς την αξία της καταπατηθείσας έκτασης, όσο από τον τρόπο  και την μεθόδευση  που επέδειξε , εκμεταλλευόμενος το αξίωμα που κατείχε



 Το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Αλμωπίας ,νομίζω ότι βοήθησε  να βγάλουμε  πολύτιμα συμπεράσματα, ενόψει εκλογών, για τον τρόπο που πολιτεύονται  κάποιοι αιρετοί εκπρόσωποι μας .Ήταν αποκαλυπτικό να ακούς σαθρά επιχειρήματα, πολιτικάντικες δικαιολογίες ,επίκληση προσωπικών σχέσεων για να μην ψηφισθεί το αυτονόητο, δηλαδή η επιβολή του νόμου. Κατ’αρχήν παρακολουθήσαμε μάθημα αγωγής του πολίτη βασισμένο στην άποψη ότι, είναι διαφορετικό το να έγινε κατάληψη δημοτικού χώρου από κάποιον όταν ήταν απλός δημότης  και διαφορετικό κατά τη διάρκεια της θητείας του ιδίου δημότη ως δημάρχου. Προκαλεί έκπληξη το να υποστηρίζεται η διάκριση ενός αδικήματος σε βάρος δημοτικής περιουσίας, ανάλογα με την ιδιότητα του δράστη.  
Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο αφιερώθηκε τόσος χρόνος και μονόλογοι όταν ο νόμος είναι σαφής ως προς την προστασία της δημοτικής περιουσίας .Μόνα αρμόδια πολιτειακά όργανα για την κρίση της απαξίας ενός αδικήματος είναι τα δικαστήρια και όχι τα πολιτικά πρόσωπα. Αυτή η πολυσήμαντη άποψη που εκφράσθηκε μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για τη δικαιολόγηση της συμπεριφοράς του πρώην Δημαρχου Εξαπλατάνου Σταύρου  Τουφεγγόπουλου μας προβλημάτισε έντονα. Αν σκοπεύουμε να καταλάβουμε δημοτική έκταση για στέγαση ή εκμετάλλευση της ας φροντίσουμε να μην κατέχουμε κάποιο αξίωμα. Ομολογώ ότι πήρα ένα εξαιρετικό μάθημα πολιτικού ρεαλισμού. Εκτιμήσαμε βέβαια το σθένος κατά την υπεράσπιση πολιτικών φίλων για τα πεπραγμένα τους.  Ας θυμίσουμε όμως, ότι για να βρεθεί κάποιος αιρετός σε εκείνη την αίθουσα προηγήθηκε όρκος πίστης στο Σύνταγμα και τους νόμους και όχι  σε…τριανταπενταετή στενή φιλία και πολιτική αλληλοϋποστήριξη.  
   Το θέμα ,για όσους δεν γνωρίζουν, αφορούσε την κατάληψη δημοτικής οδού στον οικισμό της Κωνσταντίας από τον πρώην δήμαρχο Εξαπλατάνου  Σ. Τουφεγγόπουλο. Ολα ξεκίνησαν με την υποβολή δήθεν  αίτησης (24-5-2001)  από κάτοικο Κωνσταντίας - ο οποίος κατά σύμπτωση διέμενε στη Γερμανία και αμφισβητεί όπως είναι φυσικό και εύλογο, τη γνησιότητα της - για τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου με κατάργηση δρόμου που χρησιμοποιούνταν ως κοινή αυλή και τη χάραξη νέου. Η «αίτηση» συζητήθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο την 11:30 πρωϊνή της 31-5-2001 δηλαδή μόλις μια εβδομάδα μετά !!! με παρόντες τους 15 της πλειοψηφίας και απούσα την αντιπολίτευση.  Επαναλαμβάνω στις 11:30 το πρωϊ. Χρειάζεται να μιλήσουμε για μεθόδευση και για τα συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν ;  Η απόφαση του Δ.Σ. ενέκρινε την τροποποίηση, όμως είναι απλά γνωμοδοτική και δεν μπορεί να εκτελεστεί  αν δεν ακολουθήσουν οι παραπέρα ενέργειες του Γραφείου Πολεοδομίας.
 Ο κ. Χρήστος Χουρσόγλου ο οποίος τόσο χρόνο σπατάλησε με ανούσια επιχειρήματα και αναλύσεις , ψήφισε για τη λήψη απόφασης, οπότε είναι ο μόνος που θα μπορούσε να μας διαφωτίσει  επί του θέματος. Με το πέρασμα του χρόνου ο δρόμος ενσωματώθηκε στο ακίνητο του Τουφεγγόπουλου, οπότε και απέκτησε τη…δική του ιστορία.
Ακολούθησε η υποβολή καταγγελίας για τον ίδιο δρόμο από τον …ίδιο κάτοικο της  Κωνσταντίας, από  αυτόν δηλαδή, που «ζήτησε» την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Η καταγγελία στην συνέχεια ανακλήθηκε, όπως ακούσαμε επανειλημμένα από τους θερμούς υποστηρικτές του Τουφεγγόπουλου.  Δυστυχώς γι αυτούς, οι καταγγελίες για αδικήματα αυτού του είδους δεν ανακαλούνται  και οι αρμόδιες υπηρεσίες σωστά διερεύνησαν την υπόθεση. Η συνέχεια και η εν μέρει αποκάλυψη  του καλοστημένου παιχνιδιού έφερε το θέμα προς έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου που παρακολουθήσαμε. Ο λαλίστατος πρόεδρος της τοπικής κοινότητας ενέπλεξε εξαγορές εκτάσεων, ζητήματα αδυναμίας πρόσβασης σε ιδιοκτησίες δηλαδή ζητήματα ιδιωτικής φύσεως τα οποία επιλύονται με μια απλή αγωγή, με το ξεκάθαρο ζήτημα της κατάληψης δημοτικής έκτασης. Είναι κατανοητή εν μέρει η αγωνία του. Το θέμα όμως παραμένει σε εκκρεμότητα και προκαλεί κάθε  δημότη. Ένας κοινοτικός (νυν δημοτικός) δρόμος, έστω και «τυφλός» ,όπως ανέφερε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας για να υποβαθμίσει τη σημασία της κατάληψης, ενσωματώθηκε στο ακίνητο ενός πρώην δημάρχου. Οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες, έστω και με ταχύτητα χελώνας, εισηγήθηκαν την έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής. Όπως γνωρίζουμε, στις περιπτώσεις αυτές, ο φερόμενος ως καταπατητής έχει δικαίωμα άσκησης  ανακοπής κατά του πρωτοκόλλου προβάλλοντας όλους τους ισχυρισμούς και τα αποδεικτικά του μέσα. Επομένως άδικα οι πολιτικοί φίλοι του Τουφεγγόπουλου  μετέβαλαν  το δημοτικό συμβούλιο σε … Ειρηνοδικείο.
  Όσο για τη μομφή, ότι  δήθεν μεθοδεύθηκε η συζήτηση θεμάτων που αφορούσαν τον πρώην δήμαρχο Εξαπλατάνου ,για να πληγεί προσωπικά , πρέπει να επισημάνουμε τα εξής: Η μεν απόφαση περί συμβιβασμού για τα εικονικά τιμολόγια έπρεπε να ληφθεί σε προθεσμία ενός μήνα  από την επιβολή των προστίμων εις βάρος του δήμου και δεύτερον  στο δημοτικό συμβούλιο της 30/6/2010, δηλαδή λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές, ελήφθη ομόφωνη απόφαση για δύο διοικητικές αποβολές στον οικισμό Θεοδωρακίου του τότε δήμου Εξαπλατάνου. Ας μην υποτιμούν λοιπόν τα νοημοσύνη μας με αυτούς τους γελοίους ισχυρισμούς. Ο  Τουφεγγόπουλος είχε και θα έχει ευκαιρίες να απολογηθεί για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας του ως δήμαρχος Εξαπλατάνου. Οι πολιτικοί συνήγοροι του και ειδικά αυτοί που απουσιάζουν συστηματικά από ψηφοφορίες που τον αφορούν, ας έχουν υπόψη ότι η στάση τους έχει κουράσει . Όπως έχει κουράσει ο ανούσιος πολιτικός τους λόγος .Ας περιμένουμε λοιπόν τη γνώμη του τοπικού συμβουλίου, η οποία όπως γνωρίζουμε δεν είναι δεσμευτική για το δημοτικό συμβούλιο. Ισως οι αιρετοί μας εκφρασθούν ελεύθερα. Ισως πάλι δείξουν ότι δεν έχουν τις αντοχές να χειρισθούν απλά ζητήματα, ενώ θα έπρεπε ,γιατί το δίλημμα είναι απλό: εφαρμογή του νόμου ή όχι και για ποιόν λόγο;
                 
Υ.Γ.:Δυστυχώς για τον τόπο ,ο χρόνος τρέχει αλλά ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύονται οι πολιτικοί παράγοντες, επιβεβαιώνει πολλούς που πιστεύουν ότι με παλιά υλικά δεν θα φτιαχτεί το νέο που όλοι ζητούν για το οποίο μιλούν και από το οποίο ουδείς εξαιρεί τον εαυτό του.



 Το χρονικό της εντιμότητας


 Η Αίτ Η α΄τηηση που δήθεν υπέβαλλε στις 24-5-2001 ο Α. Τικόπουλος ενώ βρίσκετα στην Γερμανία
   Υπογραφή του 2001 και του 2011 .Εύκολα διαπιστώνεται ότι δεν είναι ίδιες




Σε χρόνο ρεκόρ η αίτηση συζητείται στο Δημοτικό Σημβούλιο που συνεδριάζει πρωί -πρωί , μόνο με την πλειοψηφία του Σ. Τουφεγγόπουλου  Απούσα όλη η αντιπολίτευση. Προφανώς δεν κλήθηκε





















 Όλο το σύστημα λειτουργεί αστραπιαία και εξοντώνει την γραφειοκρατία


 ---------------------------







Ο καταπατητής Δήμαρχος αποφασίζει να επιβάλλει τον νόμο σε άλλους καταπατητές












                                   Μετά από δέκα χρόνια το θέμα επανέρχεται στο δημοτικό συμβούλιο Αλμωπίας

 




·          
·          
·          
·         
·         
·          
·         .Παράσχος Τσάνταλης

10 σχόλια:

  1. ΕΝΩ Ο ΤΟΥΦΕΓΓΟΠΟΥΛΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΤΙΣ ΕΘΑΨΕ ΓΙΑΤΙ ΘΙΓΟΝΤΑΝ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ.. ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ Κ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΚΟΜΑ.. ΒΓΑΛΤΑ ΟΛΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ ΜΗΝ ΜΑΣΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κυνηγος θα δικαιωθει βαλτε το καλα στο μυαλο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυριε Παρασχο απο οτι φαινεται και γραφεται η δημοτικη εξουσια δεν σε βοηθησε λυπαμαι για τους αρχοντες μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο . Τ. ΤΟΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΓΕΥΣΗΓΝΩΣΤΗ !!!!!!!! ΤΥΧΑΙΟ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΦΤΆΝΕΙ ΠΙΑ ΚΎΡΙΕ ΤΣΑΝΤΑΛΗ..ΔΕΝ ΚΟΥΡΑΣΤΉΚΑΤΕ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΕΊΣΤΕ...ΤΟ ΜΌΝΟ ΣΊΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΟΥΡΆΣΑΤΕ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ..ΤΌΣΟ ΦΑΣΑΡΊΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΊΠΟΤΕ..Η ΜΑΛΏΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΊΝΕΣΘΑΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τσανταλη μπες μπροστα η ελα με το νεο γιατι εισαι νεος και γενναιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επί του θέματος όμως, είναι απορίας άξιο, γιατί δημιουργήθηκε θέμα με τη συγκεκριμένη περίπτωση και όχι με τις υπόλοιπες 15 που φαίνονται στο σχέδιο (υποθέτω θα υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις και σε αυτό και σε άλλους οικισμούς). Αφήστε που οι διανομές είναι πονεμένη ιστορία και καλύτερα να μη σκαλίζονται γιατί στο τέλος θα βγούνε όλοι παράνομοι. Και ο Δήμος και οι πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για το φαινεσθαι που γραφει παραπανω κανει λαθος .Το εργο που μενει μας ενδιαφερει.Και ο ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ αφηνει εργο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παράσχο έχεις εμμονή με το άτομο και πολύ καλά κάνεις. Συνέχισε έτσι να γουστάρουμε να τον βλέπουμε να σαπίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)