Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 18ο-19ο ΑΙΩΝΑ



ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ "Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ"






Ως εξαιρετικής ποιότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης κρίνεται η  ομιλία του κ.ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ Ανδρέα, ιστορικού-δημοσιογράφου με θέμα "Το ελληνικό στοιχείο της Δυτικής Μακεδονίας στην Αυστροουγγαρία κατά τον 18ο-19ο αιώνα"  του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών που έγινε στον κατάμεστο από κόσμο και φιλόξενο χώρο της αίθουσας του Δημοτικού Συμβούλιου Γιαννιτσών την Δευτέρα 10-3-2014.
O εισηγητής ανέφερε ότι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Έλληνες προσπαθούσαν διαρκώς να βρουν νέες επαγγελματικές διεξόδους προκειμένου να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της εποχής. Στράφηκαν, λοιπόν, προς το εμπόριο και άρχισαν να εξάγουν προϊόντα στην Αυστροουγγαρία.  Με την πάροδο των ετών οι έμποροι εγκαταστάθηκαν μόνιμα στα μέρη αυτά και αναδείχθηκαν σε σπουδαίες προσωπικότητες, φτάνοντας στα ανώτερα αξιώματα. Παράλληλα, δεν ξέχασαν την πατρίδα τους και με την προσφορά τους κατέκτησαν επάξια τον τίτλο του Εθνικού Ευεργέτη.
Μετά την ομιλία, τους παρευρισκόμενους τους περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Η "Παρέα φίλων τραγουδιού Γιαννιτσών" έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση ερμηνεύοντας τραγούδια της της ξενητιάς.
-Η επόμενη εκδήλωση του Α.Λ.Π. έχει προγραμματισθεί για τις 24-3-2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με ομιλητή τον κ. ΚΑΤΑΝΟ Ιωάννη, Ομότιμο καθηγητή, πρώην Αντιπρόεδρο του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, με θέμα:  «Η ζωή και το έργο του Ρήγα Φεραίου.»
Θα ακολουθήσει συναυλία με επετειακά τραγούδια, από την «Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Γιαννιτσών» με μαέστρο τον κ. ΚΑΛΙΩΤΑΚΗ Στέφανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)