Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Δεν το «τσούζουν οι μαθητές των Προμάχων



Απάντηση του Ι .Πούτη σε δημοσίευμά μας


Έδεσσα, 11-3-2014
Αξιότιμε κ. Π. Σαμάνδη

Με αφορμή την ανάρτηση άρθρου στο ενημερωτικό σας ιστολόγιο με τίτλο: "Το τσούζουν οι μαθητές των Προμάχων", αισθάνομαι υποχρεωμένος να σας απευθύνω την παρούσα επιστολή μεταφέροντας την έντονη δυσφορία των μαθητών του σχολείου μας για το συγκεκριμένο δημοσίευμα.
Είναι γεγονός ότι στο Γυμνάσιο Προμάχων έγινε, υπό την επιμέλειά μου, έρευνα σχετικά με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από τους μαθητές. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιοποιήθηκαν στο ηλεκτρονικό περιοδικό του σχολείου Πρόμαχοι School Net, από το οποίο ορισμένα ενημερωτικά ιστολόγια αναπαρήγαγαν το σχετικό άρθρο. Κάτι ανάλογο συνέβη και με το δικό σας ιστολόγιο, το οποίο όμως χρησιμοποίησε έναν τίτλο, που κατά τη γνώμη μου είναι αβάσιμος και δυσφημιστικός. Πιο συγκεκριμένα ο τίτλος "Το τσούζουν οι μαθητές των Προμάχων" δημιουργεί στον αναγνώστη την ψευδή εντύπωση ότι οι μαθητές του σχολείου βρίσκονται στα όρια του...αλκοολισμού! Προς αποκατάσταση, λοιπόν, της πραγματικότητας σας επισημαίνω τα ακόλουθα:
1. Είναι διαπιστωμένο ότι στη χώρα μας, δυστυχώς, οι έφηβοι καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά. Μάλιστα η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη στον τομέα αυτό μετά τη Δανία και τη Βρετανία. Η έρευνα που έγινε στο σχολείο μας επιβεβαίωσε το εύρημα αυτό, το οποίο φαντάζομαι δεν αφορά μόνο το δικό μας σχολείο. Εκείνο που εντυπωσιάζει από την έρευνα μας (γι' αυτό και την αποκάλεσα έρευνα-σοκ) είναι ότι οι μαθητές έχουν απενοχοποιήσει πλήρως την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και ξεκινούν να τα καταναλώνουν 1-2 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τα ευρήματα άλλων ερευνών, που δείχνουν ως μέση ηλικία έναρξης της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών τα 15,1 έτη.
2. Σε ότι αφορά την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών προκύπτει από την έρευνά μας ότι η πλειονότητα των μαθητών καταναλώνει ένα ποτήρι ποτού το μήνα. Επιπλέον τα 3/4 των μαθητών δεν καταναλώνουν ή καταναλώνουν σπάνια κατά τις εξόδους τους αλκοολούχα ποτά με προτίμηση κυρίως ελαφρά ποτά (μπύρα, κρασί κ.ά). Χωρίς να υποτιμά κανείς τη σπουδαιότητα των παραπάνω στοιχείων θα ήταν τουλάχιστον άδικο να ισχυριστεί, ότι οι μαθητές του σχολείου μας το..."τσούζουν".
3. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ένα έλλειμμα ενημέρωσης των μαθητών -και όχι μόνο του δικού μας σχολείου- για τις επιπτώσεις που έχει η χρήση των αλκοολούχων ποτών. Ο παρεμβατικός ρόλος του σχολείου στην περίπτωση αυτή καθίσταται επιτακτικός και προς την κατεύθυνση αυτή σκοπεύουμε να κινηθούμε άμεσα με την οργάνωση εκδήλωσης, που θα έχει ως στόχο την ενημέρωση των μαθητών μας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
4. Η ανίχνευση και ο εντοπισμός ενός πολυσύνθετου κοινωνικού προβλήματος, όπως η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από τους εφήβους επιβάλλει  σε όλους μας να είμαστε υπεύθυνοι και οι όποιες ενέργειές μας να κατατείνουν προς την παροχή της απαιτούμενης υποστήριξης και βοήθειας στα παιδιά. Οι μαθητές του Γυμνασίου Προμάχων με τις ειλικρινείς απαντήσεις που έδωσαν στα ερωτηματολόγιά τους συνέβαλαν στο να αναδειχθεί ένα κοινωνικό πρόβλημα, που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Αντί, λοιπόν, να τους λοιδορούμε με δυσφημιστικά σχόλια ας τους αποδώσουμε τον αναγκαίο σεβασμό που αξίζουν.

Θεωρώντας δεδομένη την υποστήριξή σας σε μελλοντικές δράσεις του σχολείου μας θα παρακαλούσα ιδιαίτερα εκ μέρους των μαθητών μας να αναρτήσετε την παρούσα επιστολή στο ιστολόγιό σας και έτσι να αποκαταστήσετε τη δυσμενή εικόνα που δημιουργήθηκε -είμαι βέβαιος χωρίς τη θέλησή σας- γι' αυτούς.

Με εκτίμηση
Πούτης Ιωάννης
Καθηγητής φιλόλογος του Γυμνασίου Προμάχων


ΑΠΆΝΤΗΣΗ
Αγαπητέ κ. Πούτη, ασφαλώς η αναδημοσίευση δεν είχε καμία πρόθεση να  προσβάλλει ή να παραπλανήσει. Απλά επιλέχτηκε ένας τίτλος  λίγο πιο ελκυστικός για να διαβαστεί κάτι πολύ ουσιαστικό. Άλλωστε ο καθένας διαβάζοντας το κείμενο-το οποίο αναδημοσιεύσαμε χωρίς καμία αλλοίωση –βγάζει τα συμπεράσματά του.
Αν άθελά μας προκαλέσαμε άλλες εντυπώσεις , νομίζω ότι οφείλω να ζητήσω συγνώμη , όχι γιατί έτσι επιβάλλεται , αλλά γιατί είναι το αυτονόητο.
Η αγάπη μας για τους Προμάχους , αλλά και όλα τα χωριά είναι δεδομένη , για αυτό και προσπαθούμε να προβάλλουμε κάθε δραστηριότητά τους

Π. Σαμάνδης 


------------
Η φωτογραφία είναι από τα ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ


 ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Το "τσούζουν" οι μαθητές του Γυμνασίου Προμάχων


ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ!



Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα έρευνας που έγινε στο Γυμνάσιο Προμάχων σχετικά με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από τους μαθητές.
 Η σχετική έρευνα υλοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 υπό την επιμέλεια του φιλόλογου καθηγητή του σχολείου Ιωάννη Πούτη.
 Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου κλήθηκαν να απαντήσουν ανώνυμα σε δομημένο ερωτηματολόγιο με 11 κλειστές και 2 ανοιχτές ερωτήσεις. Στην έρευνα συμμετείχαν οι 62 από τους 66 συνολικά μαθητές του σχολείου.

Από την ανάλυση των απαντήσεων στα ερωτηματολόγια προκύπτουν τα εξής:

-  Το 82% των μαθητών του σχολείου δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από αντίστοιχες έρευνες στην υπόλοιπη Ελλάδα.
 Τα αγόρια καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά σε μεγαλύτερο ποσοστό (89%) σε σχέση με τα κορίτσια (76%).
 Σε επίπεδο τάξεων οι μαθητές της πρώτης γυμνασίου παρουσιάζουν το χαμηλότερο ποσοστό κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών (59%).
Το αντίστοιχο ποσοστό στη δευτέρα τάξη ανέρχεται στο 84%, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το σύνολο (100%!) των μαθητών της τρίτης τάξης έχει ξεκινήσει την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

-  Όσον αφορά τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ οι περισσότεροι μαθητές (42%) δήλωσαν ότι πίνουν αλκοολούχα ποτά μια φορά τον μήνα.
 Ένα ποσοστό 30% εμφανίζεται να καταναλώνει αλκοόλ έως δύο φορές την εβδομάδα, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου το 8% των μαθητών καταφεύγει στα αλκοολούχα ποτά πάνω από 3-4 φορές την εβδομάδα.

-  Εντυπωσιακό είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο το 14% των μαθητών έχει ξεκινήσει να καταναλώνει αλκοολούχα ποτά ήδη από το δημοτικό σχολείο!

-  Οι μισοί μαθητές δηλώνουν ότι δεν καταναλώνουν ποτέ αλκοολούχα ποτά κατά τις εξόδους τους.
 Το 25% των μαθητών δηλώνουν ότι σπάνια πίνουν ποτά, όταν βγαίνουν έξω, ενώ το υπόλοιπο 25% καταναλώνει αλκοόλ πάντα ή τις περισσότερες φορές.

-  Σχετικά με την ποσότητα κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, περίπου το 1/5 των μαθητών πίνουν πάνω από τρία ποτήρια, ενώ το 58% περιορίζεται στην κατανάλωση ενός ποτηριού.

-  Το 1/3 περίπου των μαθητών έχει περάσει και στην κατανάλωση «βαριών» αλκοολούχων ποτών (ούζο, βότκα,  ουίσκι κ.ά.). Τα υπόλοιπα 2/3 περιορίζονται στα «ελαφρά» ποτά (μπύρα, κρασί κ.ά.).

-  Οι μαθητές δηλώνουν ότι καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά, επειδή πίνουν οι φίλοι τους (29%), από περιέργεια (26%) ή για να ξεχάσουν τα προβλήματά τους (10%).
 Πάνω από το 1/3 των μαθητών δεν προσδιορίζουν τους λόγους που τους ώθησαν στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

-  Αναφορικά με τις οικογένειες των μαθητών, οι περισσότερες εμφανίζονται να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά (58%). Αντίθετα μόνο το 15% των γονέων παρουσιάζονται να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους στο να δοκιμάσουν αλκοολούχα ποτά.

-  Οι περισσότεροι μαθητές θεωρούν δύσκολη τη διακοπή κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, ενώ το 95% αναγνωρίζει ότι η χρήση αλκοόλ μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες.

-  Σε ποσοστό 64% οι μαθητές δηλώνουν ότι είναι ενημερωμένοι για τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία, ενώ μόνο το 26% δηλώνει ότι υπάρχουν και θετικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό από τη χρήση αλκοολούχων ποτών.

-  Οι συχνότερα αναφερόμενες από τους μαθητές αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ είναι οι βλάβες στο ήπαρ, η μέθη και οι ζαλάδες, ο καρκίνος, ο εθισμός και ο θάνατος.
 Μεταξύ των μαθητών που αναγνωρίζουν θετικές συνέπειες από τη χρήση του αλκοόλ, η πλειονότητα (58%) δηλώνει ότι το κρασί συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.


ΠΗΓΗ...http://schoolpress.sch.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)