Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Το τσούζουν οι μαθητές των Προμάχων



ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ!



Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα έρευνας που έγινε στο Γυμνάσιο Προμάχων σχετικά με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από τους μαθητές.
 Η σχετική έρευνα υλοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 υπό την επιμέλεια του φιλόλογου καθηγητή του σχολείου Ιωάννη Πούτη.
 Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου κλήθηκαν να απαντήσουν ανώνυμα σε δομημένο ερωτηματολόγιο με 11 κλειστές και 2 ανοιχτές ερωτήσεις. Στην έρευνα συμμετείχαν οι 62 από τους 66 συνολικά μαθητές του σχολείου.

Από την ανάλυση των απαντήσεων στα ερωτηματολόγια προκύπτουν τα εξής:

-  Το 82% των μαθητών του σχολείου δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από αντίστοιχες έρευνες στην υπόλοιπη Ελλάδα.
 Τα αγόρια καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά σε μεγαλύτερο ποσοστό (89%) σε σχέση με τα κορίτσια (76%).
 Σε επίπεδο τάξεων οι μαθητές της πρώτης γυμνασίου παρουσιάζουν το χαμηλότερο ποσοστό κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών (59%).
Το αντίστοιχο ποσοστό στη δευτέρα τάξη ανέρχεται στο 84%, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το σύνολο (100%!) των μαθητών της τρίτης τάξης έχει ξεκινήσει την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

-  Όσον αφορά τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ οι περισσότεροι μαθητές (42%) δήλωσαν ότι πίνουν αλκοολούχα ποτά μια φορά τον μήνα.
 Ένα ποσοστό 30% εμφανίζεται να καταναλώνει αλκοόλ έως δύο φορές την εβδομάδα, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου το 8% των μαθητών καταφεύγει στα αλκοολούχα ποτά πάνω από 3-4 φορές την εβδομάδα.

-  Εντυπωσιακό είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο το 14% των μαθητών έχει ξεκινήσει να καταναλώνει αλκοολούχα ποτά ήδη από το δημοτικό σχολείο!

-  Οι μισοί μαθητές δηλώνουν ότι δεν καταναλώνουν ποτέ αλκοολούχα ποτά κατά τις εξόδους τους.
 Το 25% των μαθητών δηλώνουν ότι σπάνια πίνουν ποτά, όταν βγαίνουν έξω, ενώ το υπόλοιπο 25% καταναλώνει αλκοόλ πάντα ή τις περισσότερες φορές.

-  Σχετικά με την ποσότητα κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, περίπου το 1/5 των μαθητών πίνουν πάνω από τρία ποτήρια, ενώ το 58% περιορίζεται στην κατανάλωση ενός ποτηριού.

-  Το 1/3 περίπου των μαθητών έχει περάσει και στην κατανάλωση «βαριών» αλκοολούχων ποτών (ούζο, βότκα,  ουίσκι κ.ά.). Τα υπόλοιπα 2/3 περιορίζονται στα «ελαφρά» ποτά (μπύρα, κρασί κ.ά.).

-  Οι μαθητές δηλώνουν ότι καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά, επειδή πίνουν οι φίλοι τους (29%), από περιέργεια (26%) ή για να ξεχάσουν τα προβλήματά τους (10%).
 Πάνω από το 1/3 των μαθητών δεν προσδιορίζουν τους λόγους που τους ώθησαν στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

-  Αναφορικά με τις οικογένειες των μαθητών, οι περισσότερες εμφανίζονται να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά (58%). Αντίθετα μόνο το 15% των γονέων παρουσιάζονται να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους στο να δοκιμάσουν αλκοολούχα ποτά.

-  Οι περισσότεροι μαθητές θεωρούν δύσκολη τη διακοπή κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, ενώ το 95% αναγνωρίζει ότι η χρήση αλκοόλ μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες.

-  Σε ποσοστό 64% οι μαθητές δηλώνουν ότι είναι ενημερωμένοι για τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία, ενώ μόνο το 26% δηλώνει ότι υπάρχουν και θετικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό από τη χρήση αλκοολούχων ποτών.

-  Οι συχνότερα αναφερόμενες από τους μαθητές αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ είναι οι βλάβες στο ήπαρ, η μέθη και οι ζαλάδες, ο καρκίνος, ο εθισμός και ο θάνατος.
 Μεταξύ των μαθητών που αναγνωρίζουν θετικές συνέπειες από τη χρήση του αλκοόλ, η πλειονότητα (58%) δηλώνει ότι το κρασί συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.


ΠΗΓΗ...http://schoolpress.sch.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)