Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ της «Λαϊκής Συσπείρωσης Έδεσσας-Βεγορίτιδας» για την ΠΩΛΗΣΗ των ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΑΓΡΑ-ΕΔΕΣΣΑΙΟΥ από την ΔΕΗ



 
 Τοποθέτηση του Υποψ.Δημάρχου Έδεσσας & Δημ.Συμβούλου Φουνταλή Μιχάλη


1. Η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ ( ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, κλπ.) και γενικότερα του δημόσιου τομέα της οικονομίας συμφωνήθηκε στην ΕΕ και την Συνθήκη του Μάαστριχτ και ψηφίστηκε το 1992 στην ελληνική βουλή με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και καταψήφιση από το ΚΚΕ.
2. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις Σημίτη με την μετοχο-ποίηση της και την σύμφωνη γνώμη των ίδιων κομμάτων, αλλά και των παρατά-ξεών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ  ( ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-παράταξης του ΣΥΝ ). Όλοι αυτοί κορόϊδευαν τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι, “η μετοχοποίηση δεν είναι ιδιωτικοποίηση”.
3. Η συνέχεια της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ έγινε με την διάλυση του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων της ΔΕΗ και με την δημιουργία (ΤΑΜΕΙΟΥ), που ξεμπλοκά-ριζε την περιουσία της ΔΕΗ από τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ασφαλιστικό των εργαζομένων. Σ’αυτή την μεθόδευση πρωτοστάτησαν οι ίδιες συνδικαλιστικές παρατά-ξεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και πανηγύρισαν, όταν ο κ. Βενιζέλος, σαν υπουργός βιομηχα-νίας, υπέγραψε την νομοθετική ρύθμιση για το ταμείο, που ψήφισαν στη Βουλή τα ίδια κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ , ΣΥΝ).
4. Το επόμενο βήμα της ιδιωτικοποίησης έγινε με τις άδειες προς τους Δήμους και ιδιώτες για κατασκευή Μονάδων Μικρής Ισχύος ΑΠΕ ( υδροηλεκτρικά, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά) και τις πλάτες των ίδιων κομμάτων και παρατάξεων. Αυτή η διολίσθη-ση ξεκίνησε από μονάδες λίγων κιλοβάτ για να φτάσουμε σιγά-σιγά σε μεγάλες μονάδες εκατομμυρίων κιλοβάτ. Δυστυχώς σε αυτήν την φάση της ιδιωτικοποίη-σης έχουμε και την εμπλοκή του Δήμου Έδεσσας, αφού οι παρατάξεις των                    κ. Σόντρα ( ΠΑΣΟΚ ) και κ. Γιάννου ( ΝΔ ) ψήφισαν θετικά για την ίδρυση μικρών υδροηλεκτρικών και φωτοβολταϊκών μονάδων στην Έδεσσα. 
       Μοναδική αρνητική η ψήφος του δημοτικού συμβούλου της τότε Δημοτικής Κίνησής μας Φουνταλή Μιχάλη, που είχε επισημάνει ότι,  «με τη θετική ψήφο του ο Δήμος βάζει πλάτες στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
5. Η πορεία της ιδιωτικοποίησης πλέον έφτασε στο τελευταίο στάδιο, όπου έγινε ο διαχω-ρισμός της ΔΕΗ σε τρία κομμάτια και τώρα πλέον έχουμε την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ενός κομματιού στο οποίο περιλαμβάνονται και τα Εργοστάσια του Άγρα και του Εδεσσαίου.
6. Αν πραγματικά θέλουμε ΔΕΗ στην υπηρεσία του λαού με φτηνό ρεύμα και συγκροτη-μένα εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους πρέπει να πάμε κάντρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που στήριξαν και στηρίζουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές.
         Πρέπει να ενισχυθεί παντού η πρόταση του ΚΚΕ, τόσο στην Ευρωβουλή, όσο και στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  για την Περιφέρεια Πέλλας και τους Δήμους του Νομού μας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)