Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε συνεταιριστικές οργανώσεις




Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στις αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ
για τη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων που έλαβαν μέσω ΕΛΓΑ από το 1994 έως 2011 α) από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης του ΥπΑΑΤ κατόπιν εντολής του Αναπληρωτή Υπουργού και β) από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κατόπιν εντολής του Οικονομικού Εισαγγελέα, διαβίβασε στον Υπουργό κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη ερώτημα προς υποβολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τις ενδεδειγμένες ενέργειες του Δημοσίου επί της υποθέσεως.

Συγκεκριμένα, ζητείται το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να κληθεί να αποφανθεί:

α) Ποια πρέπει να είναι η περαιτέρω τηρητέα πορεία και με βάση ποιες διατάξεις για την αναζήτηση των, τυχόν κατά παράβαση των διατάξεων, διαχειρισθέντων ποσών των ενισχύσεων.

β) Σε περίπτωση καταλογισμού, αν ο καταλογισμός ή η δικαστική επιδίωξη επιστροφής των ενισχύσεων με αγωγή θα γίνει από το ΥπΑΑΤ ή τον ΕΛΓΑ.

γ) Τα ποσά των αναζητούμενων ενισχύσεων θα καταλογισθούν συνολικά σε βάρος των οργανώσεων και των μελών του τελευταίου Δ.Σ. ή των μελών όλων των Δ.Σ. αυτών κατά την περίοδο 1994-2011 σε κάθε ένα για τα ποσά που αντιστοιχούν στο χρόνο θητείας τους.

δ) Αν απαιτείται, μετά την κίνηση της διαδικασίας έρευνας των υποθέσεων από τον Οικονομικό Εισαγγελέα, η αποστολή των πορισμάτων στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ε) Αν είναι συμβατή με το καταστατικό της ΠΑΣΕΓΕΣ η ίδρυση Ανωνύμων Εταιριών ή/ και η συμμετοχή της σε Ανώνυμες Εταιρίες.

στ) Αν κατά τους όρους της παραχώρησης ακινήτου από το ΥΠΑΑΤ στην ΠΑΣΕΓΕΣ δικαιολογείται η από μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ είσπραξη χρημάτων από αναγκαστική απαλλοτρίωση τμήματος του παραχωρηθέντος ακινήτου και αν κατά τους όρους της αυτής παραχώρησης είναι συμβατή η εκμίσθωση κτιρίων επί του μη απαλλοτριωθέντος τμήματος του ιδίου ακινήτου.


Θέσπιση πλαισίου για διαχείριση νεκρών ζώων

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος υπέγραψε Απόφαση με την οποία καθορίζεται θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση προγραμμάτων διαχείρισης νεκρών ζώων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Βασικός στόχος των προγραμμάτων αυτών, σύμφωνα με την Ενωσιακή νομοθεσία (Κανονισμός (ΕΚ) 1069/2009), είναι η συστηματική συλλογή, μεταφορά και ορθή διαχείριση των:

1. νεκρών ζώων από λοιμώδη νοσήματα ή άλλα αίτια που βρίσκονται στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και δεν καλύπτονται από σχετικές αποφάσεις οικονομικών ενισχύσεων,
2. νεκρών αδέσποτων ζώων, που βρίσκονται στο οδικό δίκτυο της χώρας, αγρούς ή σε κάθε δημόσιο ή κοινόχρηστο χώρο, εκτός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων,
3. νεκρών άγριων ζώων με υπόνοια μόλυνσης από νόσο που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή τα ζώα,
4. νεκρών ή θανατωθέντων  ζώων, υπόπτων προσβολής από ιό της λύσσας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο πρόγραμμα επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας στην Ελλάδα,
5. νεκρών βοοειδών, αιγών και πρόβατων που περιέχουν υλικά ειδικού κινδύνου και από τα οποία λαμβάνονται δείγματα εγκεφαλικού ιστού στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος επιτήρησης, ελέγχου και εξάλειψης των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών.

Με την παρούσα Απόφαση καθορίζονται επίσης οι όροι και προϋποθέσεις για τους φορείς εκτέλεσης των παραπάνω προγραμμάτων. Κεντρική αρμόδια αρχή για τον σχεδιασμό, παρακολούθηση και αξιολόγηση των προγραμμάτων ορίζεται η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ.

Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων μπορεί να καλυφθεί με την ένταξή τους σε Κοινοτικό ή Εθνικό πρόγραμμα ή με ίδιους πόρους της Περιφέρειας. Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν τις δαπάνες συλλογής, μεταφοράς, διάθεσης και επεξεργασίας των νεκρών ή θανατωμένων ζώων σε εγκεκριμένες μονάδες επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)