Τρίτη 15 Απριλίου 2014

447.219 Km. Περισσότερο από 11 φορές της περιμέτρου της Γης



Τόσα χιλιόμετρα θα διανύσουν πάνω από 130 ειδικοί επιστήμονες και παλαιοντολόγοι από όλον τον κόσμο προκειμένου να βρεθούν στα Γρεβενά και τη Σιάτιστα στις 5 Μαΐου 2014!


Το 6ο Διεθνές Συνέδριο για τα Μαμούθ και τους Συγγενείς τους (ΔΙ.Σ.ΜΑ.Σ.) θα διοργανωθεί στη Δυτική Μακεδονία, στις πανέμορφες πόλεις των Γρεβενών και της Σιάτιστας από τις 5 έως και τις 8 Μαΐου 2014, στις 9 με επίσκεψη στην Πτολεμαΐδα. Το 6ο ΔΙ.Σ.ΜΑ.Σ. συνεχίζει την παράδοση που ξεκίνησε το 1995 στην Αγία Πετρούπολη, συγκεντρώνοντας όλους τους κορυφαίους ειδικούς παλαιοντολόγους προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες πάνω στην πρόοδο της μελέτης των προβοσκιδωτών.

Η προσπάθεια για την ανάληψη και την οργάνωση του 6ου ΔΙ.Σ.ΜΑ.Σ. ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, από μια διεθνή οργανωτική επιτροπή με μέλη από το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ, καθώς και από την τοπική κοινωνία και αυτοδιοίκηση των Δήμων Βοΐου και Γρεβενών. Τα ευρήματα των τελευταίων ετών στη Δυτική Μακεδονία, όπως οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες του κόσμου του μαστόδοντα της Μηλιάς Γρεβενών και το πρώτο εύρημα στεγόδοντα στην Ευρώπη από την Ιστορική Παλαιοντολογική Συλλογή Σιάτιστας, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων των παλαιοντολόγων του κόσμου οι οποίοι θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να θαυμάσουν αυτά τα μοναδικά ευρήματα. Η σημασία όμως των απολιθωμένων ελεφάντων της Ελλάδος δεν σταματά στη Δυτική Μακεδονία. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν όλη την Ελλάδα, φτάνοντας στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Αθηνών όπου φυλάσσονται απολιθώματα από θέσεις παγκοσμίου φήμης, όπως το Πικέρμι και η Μεγαλόπολη. Τελικός προορισμός είναι το Σπήλαιο Χαρκαδιό στην Τήλο, μέσα στο οποίο έχουν βρεθεί οστά από τους τελευταίους ελέφαντες της Ευρώπης!

Οι αρχικές εγγραφές των συμμετεχόντων έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, συγκεντρώνοντας επιστήμονες από όλες τις ηπείρους: από το Cape Town της Ν. Αφρικής και το Wollongong της Αυστραλίας, το Rio de Janeiro της Βραζιλίας και το Μεξικό, της Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μέχρι το μακρινό Πεκίνο και το Kusatsu της Ιαπωνίας, αλλά και το Yakutsk στα βάθη της Σιβηρίας. Η πλειονότητα των επιστημόνων προέρχεται όμως από τις χώρες της Ευρώπης, καθώς στην Ευρωπαϊκή ήπειρο υπάρχουν άφθονα απολιθώματα προβοσκιδωτών τα οποία μαρτυρούν πως η εικόνα του πλανήτη μας ήταν πολύ διαφορετική κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι παλαιοντολόγοι θα παρουσιάσουν στην επιστημονική κοινότητα τα πρόσφατα αποτελέσματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά: Νέες ανακαλύψεις απολιθωμάτων. Σημαντικές προόδους στη χρήση ειδικών τεχνικών για την ανάλυση των απολιθωμάτων και την απόλυτη χρονολόγηση. Πολύτιμα δεδομένα σχετικά με τους σημερινούς ελέφαντες, οι οποίοι προσπαθούν να ανακάμψουν μετά από αρκετές δεκαετίες κυνηγιού από τον άνθρωπο για τους χαυλιόδοντες τους. Νέα στοιχεία από τα κατεψυγμένα μαμούθ της Σιβηρίας, αυτή τη φορά από τη μελέτη του εγκεφάλου του τριχωτού μαμούθ! Μια καλύτερη γνώση σχετικά με τις Εποχές των Παγετώνων και τις κλιματικές αλλαγές. Και φυσικά όλες οι τελευταίες ανακαλύψεις των προβοσκιδωτών της Ελλάδας.

Παράλληλα, το συνέδριο αυτό είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προβολή του μοναδικού φυσικού πλούτου της Ελλάδας, αλλά και μια επίδειξη της ελληνικής φιλοξενίας. Η παρουσία αυτών των εξεχόντων προσωπικοτήτων αποτελεί μια απόδειξη της μεγάλης αξίας των απολιθωμάτων της Ελλάδας και πρόκειται να ωφελήσει την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας σε οικονομικό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο. Οι τοπικές κοινωνίες των Γρεβενών και της Σιάτιστας, οι μαθητές και οι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς και πλήθος εθελοντών ετοιμάζονται πυρετωδώς για την υποδοχή των ξένων επιστημόνων. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, www.mammothconference.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)