Κυριακή 4 Μαΐου 2014

ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕ στην ΠΕΛΛΑ ο υποψ. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ του ΚΚΕ & ΡΙΖΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ




       Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ & μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής των Αγρο-τικών Μπλόκων Ρίζος Μαρούδας πραγματοποίησε περιοδεία στην Πέλλα. Συνοδεύονταν στην περιοδεία του από τους υποψήφιους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Αντιπεριφέρεια Πέλλας Ουγγρίνο Αλέκο, για το Δήμο Σκύδρας Κανάκη Μάνο και για το Δήμο Έδεσσας Φουνταλή Μιχάλη.

        Επισκέφτηκε τους Γαλατάδες και συνομίλησε με τους αγρότες του χωριού, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων στην Πέλλα, επισημαίνοντας την ανάγκη σταθερής αγωνιστικής διεκδίκησης ενάντια στις αντιαγροτικές πολιτικές της ΚΑΠ της ΕΕ και καταδίκης αυτών των πολιτικών στις ευρωεκλογές στις 25 Μάη.
        Συνεχίζοντας την περιοδεία του βρέθηκε στο κέντρο της αγροτικής οικονομίας της Πέλλας στην Σκύδρα, συζητώντας με τον κόσμο για το ενιαίο κριτήριο ψήφου και στις τρείς κάλπες για τα λαϊκά στρώματα ( εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες ).
        Το απόγευμα έδωσε συνέντευξη στο τοπικό κανάλι «ΠΕΛΛΑ TV» και στον δημοσιογράφο Παύλο Παπαδόπουλο.
        Στην συνέχεια επισκέφτηκε τη Φλαμουριά Έδεσσας και συνομίλησε με αγρότες -κερασοπα-ραγωγούς & ροδακινοπαραγωγούς, που πλήττονται από τις ίδιες αντιαγροτικές πολιτικές και βλέ-πουν τη γνωστή «ψαλίδα τιμών» μεταξύ παραγωγού και εργαζόμενου καταναλωτή να λειτουργεί ουσιαστικά σε βάρος και των δύο, με τις ευλογίες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων. Επιπλέον έγινε δέκτης αγανάκτησης των φρουτοπαραγωγών για τον άδικο κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ, που δεν καλύπτει όλες τις ζημιές με δίκαιες αποζημιώσεις παρά τα «χαράτσια-ασφάλιστρα» των αγροτών. Επισήμαναν και τις ζημιές από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις στα φετινά πρώιμα Κεράσια του χωριού και όλης της Πέλλας. 

    Το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ριζού - Σκύδρας. Ανέλυσε, με απλό και κατανοητό λόγο, το ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομε-σαία αγροτικά νοικοκυριά και θα οξυνθεί  με την νέα ΚΑΠ 2014-2020. 
     Στη συγκέντρωση προηγήθηκε χαιρετισμός του υποψήφιου Δημάρχου Σκύδρας με την «Λαϊκή Συσπείρωση» Κανάκη Μάνου.
    Στην ομιλία του ο υποψήφιος Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Ρίζος Μαρούδας τόνισε ανάμεσα σε άλλα :
     «… Αυτή η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που από αγορά “300 εκατομμυρίων για τα μεσογειακά μας προϊόντα” & τις υποσχέσεις ότι “θα τρώμε με χρυσά κουτάλια”, μας έχει καταστρέψει. Πάνω από το 50% των μικρομεσαίων αγροτών δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές στον ΟΓΑ κι αν αρρωστήσουν "φίδι που τους έφαγε". Πολύ περισσότερο, ούτε την εγκυμοσύνη και γέννα στις γυναίκες μας καλύπτουν και επιπλέον σε αγρότες και αγρότισσες μας πήγαν για τη σύνταξη στα 67, χωρίς καμιά διαφορά για τις αγρότισσες, όταν σκληρά δουλεύουμε στα χωράφια και θέλουν 45 χρόνια να πληρώνουμε για ασφάλιστρα.
     Τα χρέη των αγροτών στην τράπεζα, στην εφορία, προς τρίτους έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, δεν μπορούν να τα ξεπληρώσουν και απειλούνται με κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών και με φυλάκιση.
     Μπήκαμε στη νέα καλλιεργητική περίοδο με χρέη από την προηγούμενη και δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε γιατί δεν έχουμε λεφτά ν' αγοράσουμε τα καλλιεργητικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο κ.ά., που είναι πανάκριβα. Οι εμποροβιομήχανοι δεν μας βάζουν πια "βερεσέ" και η "Τράπεζα Πειραιώς" δε μας δίνει, πλέον, καλλιεργητικά δάνεια, όπως παίρναμε από την "Αγροτική".
      Και σαν να μην μας έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογούνται οι φτωχοί αγρότες σαν να είμαστε επιχειρηματίες. Δεν είμαστε επιχειρηματίες, ούτε επιτηδευματίες. Εργαζόμενοι είμαστε, που παλεύουμε με τη γη, που μοχθούμε στα μαντριά και στους στάβλους, που χύνουμε πολύ ιδρώτα για να παράγουμε προϊόντα. Μας ζητούν, λοιπόν, να πληρώνουμε φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός μας. Τους απαντάμε: Δεν έχουμε να πληρώσουμε φόρο. Όπως δεν έχουν να πληρώσουν οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μικροεπαγγελματίες και οι μικρέμποροι.
      Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Γιατί; Διότι είναι ταγμένη κι ορκισμένη να εφαρμόζει την πολιτική της ΕΕ, που οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα, για να περάσει η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών. Και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά συντάσσεται με την ΚΑΠ της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι μπορεί ν' αλλάξει προς το καλύτερο. Εμείς οι μικρομεσαίοι αγρότες πιστεύουμε ότι μόνο προς το χειρότερο μπορεί ν' αλλάξει η ΚΑΠ κι αυτό βλέπουμε να γίνεται χρόνια.
         Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει με ζήλο και τούτη η κυβέρνηση, όπως όλες οι προηγούμενες, είναι το εργαλείο, το δρεπάνι, για το ξεκλήρισμα μας. Ήδη έχει θερίσει πολλούς.
       Στον αγώνα που κάναμε στους δρόμους και τα μπλόκα -  και ήταν πολύ μαζικά & μαχητικά και εδώ στην Πέλλα - είδαμε και καταλάβαμε ποιοι είναι οι εχθροί μας και ποιοι οι πραγματικοί φίλοι μας. Κοντά μας, από την πρώτη στιγμή, βρέθηκαν εργάτες, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτοπασχολούμενοι, νέοι των σπουδών, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Αυτή η λαϊκή συμμαχία που οικοδομήθηκε και στα μπλόκα είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Γιατί, εμείς οι αγρότες έχουμε καταλάβει από την πείρα μας ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. Όλοι μαζί, όμως, σε συμμαχία με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
       Χρειάζεται και με αφορμή τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μάη, να καταδικαστεί από την αγροτιά στο σύνολό της η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ & των ελληνικών κυβερνήσεων με τα συνεχή χαράτσια, τις περικοπές των ενισχύσεων, τις απλήρωτες για μήνες παραγωγές, τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, τις απαρτάδεκτες για μια ακόμη χρονιά αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, το συνέχεια αυξανόμενο κόστος παραγωγής, κ.ά. Το κράτημα βιβλίων είναι μόνο το «κερασάκι στην τούρτα», που κρύβει την άγρια φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ.Το ίδιο πρέπει να κάνει η μικρομεσαία αγροτιά της Πέλλας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Πειρφέρεια Κ.Μακεδονίας & στους Δήμους της Πέλλας στις εκλογές του Μάη», έκλεισε την ομιλία του ο Ρίζος Μαρούδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)