Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις εκλογές της Κυριακής





Την Κυριακή 18 Μαΐου διενεργούνται οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων περιφερειακών και δημοτικών αρχών της χώρας. Οι επαναληπτικές εκλογές, όπου χρειαστεί, θα διενεργηθούν την επόμενη Κυριακή 25 Μαΐου μαζί με τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Στο εξής η θητεία των περιφερειακών και δημοτικών αρχών θα είναι πενταετής. Οι διοικήσεις που θα προκύψουν από την τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους την 31η Αυγούστου 2019.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα.

Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι εκλογείς
Οι εκλογείς οφείλουν να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα, ώστε η εφορευτική επιτροπή να τους αναγνωρίσει και να επαληθεύσει την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους. Εάν κάποιος την έχει χάσει, μπορεί να λάβει τη σχετική προσωρινή βεβαίωση των αρχών, ενώ αποδεκτά γίνονται τόσο το διαβατήριο ή η άδεια οδήγησης όσο και το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως διευκρινίστηκε εξάλλου, αποδεκτά γίνονται και τυχόν “κομμένα” δελτία αστυνομικής ταυτότητας.

Τι ισχύει για τους ετεροδημότες
Ο θεσμός του ετεροδημότη δεν ισχύει στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές παρά μόνον στις εκλογές για το εθνικό ή για το ευρωκοινοβούλιο. Επομένως στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές της 18ης Μαΐου οι ετεροδημότες δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, αλλά πρέπει να ψηφίσουν στο δήμο όπου διατηρούν τη βασική εγγραφή τους. Για παράδειγμα, εάν κάποιος πολίτης διατηρεί τη βασική εγγραφή του στο δήμο Σερρών, αλλά διαμένει μόνιμα στο δήμο Θεσσαλονίκης και είναι εγγεγραμμένος στους αντίστοιχους εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, θα χρειαστεί να μετακινηθεί στις Σέρρες, για να ψηφίσει για δήμο και περιφέρεια. Στις Σέρρες πρέπει να μετακινηθεί και στις 25 Μαΐου, εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ την ίδια ημέρα για αντιπροσώπους στο ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει στη Θεσσαλονίκη.

Είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία;
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν.

Πώς σταυρώνουμε τους υποψηφίους;

Ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται με στυλό μαύρης ή μπλε απόχρωσης δίπλα από το ονοματεπώνυμο κάθε υποψηφίου, είτε δεξιά είτε αριστερά. Ο σταυρός προτίμησης που έχει σημειωθεί με άλλον τρόπο θεωρείται ότι δεν είναι εγγεγραμμένος και η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου ελέγχεται σύμφωνα με το νόμο.
Εάν σε κάποιο ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι σταυροί προτίμησης από όσους προβλέπονται, αυτό δεν θεωρείται άκυρο, αλλά λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.
Σταυρός προτίμησης δεν σημειώνεται στον υποψήφιο περιφερειάρχη ή αντιπεριφερειάρχη ούτε στον υποψήφιο δήμαρχο. Ακόμη όμως κι αν τεθεί στους επικεφαλής των συνδυασμών, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για το λόγο αυτό.

Η μάχη του σταυρού στην περιφέρεια

Στις περιφερειακές εκλογές κάθε πολίτης μπορεί να σταυρώσει:
>> Έναν υποψήφιο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι.
>> Έως και δύο υποψηφίους εκεί όπου εκλέγονται από τέσσερις έως επτά περιφερειακοί σύμβουλοι. Αυτό ισχύει στην Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ
>> Έως και τρεις υποψηφίους εκεί όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα περιφερειακοί σύμβουλοι. 
>> Έως και τέσσερις υποψηφίους εκεί όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα περιφερειακοί σύμβουλοι.
Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σταυροδοσία ανά περιφερειακή ενότητα διαμορφώνεται ως εξής:
>> Στη Θεσσαλονίκη, που εκλέγει 42 περιφερειακούς συμβούλους, σημειώνονται έως και τέσσερις σταυροί.
>> Στην Ημαθία, στην Πέλλα και στην Πιερία, που εκλέγουν από πέντε συμβούλους, σημειώνονται έως και δύο σταυροί.
>> Στο Κιλκίς, που εκλέγει τρεις συμβούλους, σημειώνεται ένας σταυρός.
>> Στις Σέρρες, που εκλέγει επτά περιφερειακούς συμβούλους, σημειώνονται έως και δύο σταυροί.
>> Στη Χαλκιδική, που εκλέγει τέσσερις συμβούλους, σημειώνονται επίσης έως και δύο σταυροί.

Η ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Στις δημοτικές εκλογές ο πολίτης μπορεί ανά περίπτωση να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν, δύο ή τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας, στους καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος, και προς έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από όλες τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες του δήμου.
Στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια ο πολίτης σημειώνει έναν, δύο ή τρεις σταυρούς προτίμησης βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων.
Ακόμη, όπου υπάρχουν δημοτικές κοινότητες, οι εκλογείς σημειώνουν έως δύο σταυρούς, ενώ, όπου υπάρχουν τοπικές κοινότητες, εκφράζουν την προτίμησή τους σε έναν υποψήφιο.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Ο δήμος Αλμωπίας αποτελείται από δύο εκλογικές περιφέρειες, της Αριδαίας και του Εξαπλατάνου

Οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους της εκλογικής περιφέρειας Αριδαίας μπορούν να σημειώσουν:
>> Έως τρεις σταυρούς προτίμησης στους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας Αριδαίας.
>> Έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας Εξαπλατάνου

Αντίστοιχα οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους της εκλογικής περιφέρειαςΕξαπλατάνου σημειώνουν:
>> Έως τρεις σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς σύμβουλους της εκλογικής περιφέρειας Εξαπλατάνου
>> Έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας Αριδαίας



Όσοι δεν έχουν φροντίσει ακόμη να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν μπορούν μεταξύ άλλων να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), ώστε να αναζητήσουν τις σχετικές πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)