Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Γιάννης Σηφάκης : « Έφθασε η ώρα της ευθύνης απέναντι στον τόπο μας.


Απαιτείται η ΑΛΛΑΓΗ στον Δήμο Αλμωπίας τώρα» 




ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. ΞΕΝΙΤΙΔΗ



Αισιόδοξος εμφανίστηκε όπως σε όλη την προεκλογική περίοδο ο συνδυασμός  «ΑλλάΖΟΥΜΕ την Αλμωπία». Με εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού προχωρά ελπιδοφόρα στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε την Παρασκευή ο Γιάννης Σηφάκης και στην κεντρική του ομιλία που έγινε με παρουσία πάρα πολλών πολιτών . Αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία της ψήφου των πολιτών λέγοντας χαρακτηριστικά « Έφθασε η ώρα της ευθύνης απέναντι στον τόπο μας. Απαιτείται ΑΛΛΑΓΗ στον Δήμο Αλμωπίας, η κατάσταση δεν πάει άλλο». Ακόμη αναφέρθηκε στους στόχους του συνδυασμού του, στο γεγονός ότι είναι ο μόνος συνδυασμός που παρουσίασε αναλυτικά πρόγραμμα και το συζήτησε με τους πολίτες στην Αριδαία και τις τοπικές κοινότητες. Έκανε οξεία κριτική στην απερχόμενη δημοτική αρχή για την ανεπάρκεια της και την εγκατάλειψη της καθημερινότητας του πολίτη και των χωριών, καθώς και την παντελή έλλειψη προγράμματος και αξιοπιστίας.  Έκανε αναφορά στον συνδυασμό του κ. Δ. Μπίνου λέγοντας ότι πρόκειται για κομματικό συνδυασμό των κομμάτων που ευθύνονται για την τραγική κατάσταση της κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η νεολαία που ασφυκτιά και βλέπει τα όνειρα της να γκρεμίζονται είναι πολύ κοντά στις απόψεις και τις διεκδικήσεις του συνδυασμού του. Το ίδιο και οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι σύλλογοι. Τα μηνύματα που λαμβάνει ο συνδυασμός του από τις επισκέψεις και περιοδείες στην Αριδαία και στις τοπικές κοινότητες είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Τόνισε ότι ο συνδυασμός του προγραμματικού λόγου και της εκφρασμένης θέλησης τόσο του ιδίου όσο και των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων να προσφέρουν στον Δήμο και την κοινωνία και όχι να «καταλάβουν» καρέκλες και μισθούς ( που εκφράστηκε ανάγλυφα  με την δέσμευση του ιδίου για προσφορά του 50% της αποζημίωσης του και το 30% της αποζημίωσης των αιρετών δημοτικών συμβούλων για ανθρώπους στο όριο της ανθρωπιστικής κρίσης και σε συλλόγους) θα φέρει το νικηφόρο για τον συνδυασμό του αποτέλεσμα της Κυριακής.
Στον επίλογο αναφέρθηκε στην επείγουσα ανάγκη για ΑΛΛΑΓΗ στην Αλμωπία και κάλεσε τους υποστηρικτές του συνδυασμού του να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την νίκη της νεολαίας, της κοινωνίας της Αλμωπίας απέναντι σε ότι την κρατάει πίσω.
Στα πλαίσια της κεντρικής εκδήλωσης αναγνώστηκε η επιστολή του ευεργέτη της Αλμωπίας Νίκου Ξενιτίδη για στήριξη του Γιάννη Σηφάκη. Ακόμη απήγγειλε ποίημα του ο Βαγγέλης Τσαβδάρης. Αναγνώστηκε πρόσκληση προς την νεολαία από τα νεαρότερα μέλη του δημοτικού συνδυασμού «ΑλλάΖΟΥΜΕ την Αλμωπία» και παρουσιάστηκαν εκ νέου οι δημοτικοί υποψήφιοι του συνδυασμού.

 ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ




Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες, φίλες και φίλοι,
    Σε δύο εικοσιτετράωρα καλούμαστε να αποφασίσουμε για την τύχη του τόπου μας για τα επόμενα 5 χρόνια. Μέσα σε συνθήκες μεγάλης επίθεσης των κυβερνητικών πολιτικών σκληρής λιτότητας στο σύνολο της κοινωνίας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο χαρακτήρας της δημοτικής αρχής θα παίξει ίσως καθοριστικό ρόλο στο κατά πόσο η Αλμωπία θα μπορέσει να αντισταθεί, κατά πόσο θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της, κατά πόσο θα μπορέσει να αναπτύξει τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της.
Κατά πόσο θα καταφέρουμε να σηκώσουμε τον πήχη της δημοτικής διαχείρισης εκεί που αξίζει στην Αλμωπία και τους κατοίκους της. Κατά πόσο θα μπορέσει η Αλμωπία να εκπροσωπηθεί δυνατά και να διεκδικήσει.
Η ΑΛΛΑΓΗ στην Αλμωπία είναι επιταγή των καιρών. Είναι η ανάγκη της κοινωνίας, η ανάγκη της νεολαίας να ανασάνει, η ανάγκη του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του δασεργάτη, του επαγγελματία, του υπάλληλου να αλλάξει η καθημερινότητα και η ζωή του. Να σταματήσει η μιζέρια και η υποβάθμιση που έχουν καταδικάσει την Αλμωπία οι γενικές πολιτικές αλλά και η ανεπάρκεια και ολιγωρία της σημερινής δημοτικής αρχής που εγκατέλειψε τα πάντα.
Φίλες και φίλοι, έφθασε η ώρα της ευθύνης του καθένα μας απέναντι στην Αλμωπία, απέναντι στο παιδί του, απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό.
Αυτή την Κυριακή κρίνονται πολλά. Κρίνεται η δυνατότητα του Δήμου να ανταποκριθεί στο μεγάλο αίτημα της κοινωνίας και των καιρών για κοινωνική αλληλεγγύη ιδιαίτερα στα πιο ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού που βρίσκονται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.   Κρίνεται η καθημερινότητα του πολίτη, η άρση της εγκατάλειψης των τοπικών κοινοτήτων αλλά και της Αριδαίας, η ποιότητα ζωής, η δυνατότητα καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη από τις δημοτικές υπηρεσίες. Η δυνατότητα διεκδίκησης από τον Δήμο για την σωτηρία των κοινωνικών δημοτικών θεσμών που εξυπηρετούν τους πολίτες, η δυνατότητα διεκδίκησης για να μην φύγουν άλλες υπηρεσίες από την Αριδαία, αντίθετα να αναβαθμιστούν οι δομές που υπάρχουν και κάποιες υπηρεσίες να επανέλθουν.
Ακόμη κρίνεται αν θα επιτρέψει η κοινωνία της Αλμωπίας να συνεχιστεί η πρωτοφανής απραξία, η πρωτοφανής αδράνεια και ανεπάρκεια της απερχόμενης δημοτικής αρχής ή θα αποκτήσει ο Δήμος πρόγραμμα και σχέδιο για την βιωσιμότητα του, αν θα υπάρξει όραμα για την ανάπτυξη του, αν θα υπάρξει ρεαλιστικό πρόγραμμα με το μάτι στραμμένο στην νεολαία που αναζητά με αγωνία το αύριο.
Μέσα στην σημερινή πολύ δύσκολη συγκυρία για την αυτοδιοίκηση καλούμαστε όλοι να αγωνιστούμε για να δημιουργηθεί αίσθημα ασφάλειας, ανάπτυξης και προοπτικής για τον τόπο. Οι σημερινοί διοικούντες απέτυχαν παταγωδώς. Εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε. Από το αποτέλεσμα της Κυριακής πρώτα και της επόμενης Κυριακής θα κριθούν όλα τα παραπάνω.
Ο δικός μας συνδυασμός     
Ο  συνδυασμός μας «ΑλλάΖΟΥΜΕ την Αλμωπία» είναι ένας συνδυασμός που προήλθε από τις ανάγκες της κοινωνίας, από τις ανάγκες της νεολαίας, ένας συνδυασμός που εκπροσωπεί την μάχη του καινούργιου, του ικανού, του άφθαρτου απέναντι στο παλιό, το γνωστό και το απαξιωμένο. Που εκπροσωπεί τα ενεργότερα τμήματα της κοινωνίας, όλους τους συμπολίτες μας που ζητούν ρεαλιστικές προτάσεις και νέους δρόμους για τον τόπο τους αλλά και αυτούς που θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την μιζέρια και την υποβάθμιση της ζωής και της καθημερινότητας τους, που θέλουν να αντισταθούν στις πολιτικές σκληρής λιτότητας για την αυτοδιοίκηση, να αντισταθούν στις λογικές του ¨Καλλικράτη» που απομακρύνει την αυτοδιοίκηση από τον πολίτη, στην πολιτική του “yes man” της σημερινής δημοτικής αρχής και προηγούμενων που χωρίς αντίσταση, χωρίς να ανοίγει «ρουθούνι» δεχόταν την συνεχή χειροτέρευση της θέσης του πολίτη. Χαρακτηριστική ήταν η στάση της απέναντι στην απομάκρυνση σειράς υπηρεσιών από την Αριδαία, της ΔΟΥ, του εμπορικού τμήματος της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, η απόφαση για την απομάκρυνση του ΙΚΑ ( που θα παλέψουμε να μην εφαρμοστεί), οι σκέψεις για ΟΑΕΔ, Δασαρχείο κλπ. Το αποτέλεσμα ήταν η ταλαιπωρία του πολίτη και η επαναφορά της Αριδαίας και ολόκληρης της Αλμωπίας στην θέση που ήταν πριν πολλές δεκαετίες που όλα γίνονταν στην πρωτεύουσα του Νομού.
  Ο συνδυασμός μας είναι ο μόνος συνδυασμός που από την αρχή της προεκλογικής περιόδου ανέπτυξε το πρόγραμμα του, τις απόψεις, τις σκέψεις, τις προτάσεις του για όλα τα βασικά ζητήματα της Αλμωπίας. Μιλήσαμε σε 4 θεματικές συνεντεύξεις με δημοσιογράφους και πολίτες και σε τρείς γενικές. Μιλήσαμε με τους πολίτες σε τοπικές κοινότητες αναπτύσσοντας για πρώτη φορά σε προεκλογική περίοδο στην Αλμωπία όχι μόνο γενικό πρόγραμμα αλλά και συγκεκριμένα προγράμματα με δεσμεύσεις ανά τοπική κοινότητα. Μιλήσαμε για την καθημερινότητα του πολίτη, την διαχείριση των χρεών, την βοήθεια που πρέπει να έχει ο Δήμος προς τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, συγκεκριμένες προτάσεις για φτηνή άρδευση με την συγκράτηση των επιφανειακών νερών σε διάφορες περιοχές της Αλμωπίας και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, για την τουριστική ανάπτυξη, τα Λουτρά, το Χιονοδρομικό, τους τουριστικούς προορισμούς της Ανατολικής Αλμωπίας που με έναν εξωραϊσμό μπορούν να συμβάλλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη και στην αύξηση της διάρκειας παραμονής των τουριστών στην Αλμωπία, για τον τρόπο που μπορεί η Ανατολική Αλμωπία να βγει από την απομόνωση, για την πόλη της Αριδαίας που πρέπει να ενισχυθεί ο αστικός χαρακτήρας της που συνεχώς υποβαθμίζεται, για το Κέντρο Υγείας, την κατάσταση στα σχολεία, στο Ωδείο και πολλά άλλα.
  Όλοι, βέβαια, γνωρίζετε ότι είμαστε οι μόνοι από τους βασικούς διεκδικητές της δημοτικής διαχείρισης που κάναμε κάτι τέτοιο. Οι βασικοί αντίπαλοι μας συνδυασμοί δεν ασχολήθηκαν με την παρουσίαση προγράμματος και όταν τώρα τελευταία κάτι είπαν ήταν κακές αντιγραφές του παρελθόντος σε επικεφαλίδες της μιας σειράς που στην σημερινή συγκυρία που μεταβλήθηκε δραματικά η κατάσταση από τις περιόδους των πρωτοτύπων που αντιγράφτηκαν είναι και παντελώς χωρίς καμιά απολύτως ουσία. Σχεδόν δεν ακούστηκε καθόλου ούτε η χροιά της φωνής των επικεφαλής τους πέραν απολύτως τυπικών αναγνώσεων συνήθων προεκλογικών λόγων που γράφτηκαν από άλλους. Χαρακτηριστική ήταν η ποιότητα της συμμετοχής τους στο debate των επικεφαλής. Που καλά- για αυτούς- που ήταν μόνο 2’ η κάθε ερώτηση γιατί θα φαινόταν ακόμη περισσότερο η ένδοια προγραμμάτων και επιχειρημάτων.
Και ζητούν τώρα την ψήφο των πολιτών, αναρωτιέμαι γιατί; Για να αποδείξει ο καθένας ποιος έχει καλύτερο μηχανισμό να μαζεύει σόγια στα χωριά και πιο πολλούς βουλευτές να τον βοηθούν; Ποιος μπορεί να εκβιάζει, να πιέζει καλύτερα με «δίμηνα» και «πεντάμηνα» κλπ ( εκμεταλλευόμενος την μεγάλη ανάγκη για δουλειά) ή την πληρωμή συμβάσεων για να βάζει τοπικούς υποψηφίους για να ψηφιστούν από τον αδελφό, τον εξάδελφο ή τον κουμπάρο τους;   Και να χρησιμοποιούν τους ανθρώπους αυτούς σαν νεροκουβαλητές για να καταλάβουν κάποιοι τις θεσούλες και τους μισθούς που έχουν ήδη προκανονίσει; Γιατί μόνο αυτό είναι, μόνο αυτό επιδιώκουν. Αλλιώς κάτι θα έλεγαν, κάπως θα ήθελαν να κερδίσουν κάποιους με το τι θα κάνουν.
Το πρόγραμμα μας
Εμείς ζητάμε την ΑΛΛΑΓΗ στον Δήμο Αλμωπίας. Και όταν λέμε ΑΛΛΑΓΗ τι εννοούμε;
1.    Την αλλαγή του πολιτικού προσωπικού των τελευταίων 15-20 ετών που έδωσε ότι ήταν να δώσει, έκανε τον κύκλο του, η αναπαραγωγή του πλέον αναπαράγει την μιζέρια και την υποβάθμιση. Να αναλάβουν την δημοτική διαχείριση ικανοί, νέοι, άφθαρτοι στην δημοτική τους διαχείριση συμπολίτες με ενθουσιασμό, δύναμη και όραμα. Να μπούν στην δημοτική διαχείριση οι επαγγελματίες ( που έχουν κατά τεκμήριο καλύτερη δυνατότητα διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων), οι άνθρωποι των συλλόγων ( πολιτιστικών, αθλητικών, επαγγελματικών κλπ) που έχουν αποδείξει τον εθελοντισμό τους, αγρότες, κτηνοτρόφοι, δασεργάτες, υπάλληλοι που δεν έχουν χρησιμοποιήσει την θέση τους για την ανάδειξη τους σε αιρετά αξιώματα.   
2.    Ο Δήμος πρέπει να αποκτήσει διεκδικητικό προσανατολισμό απέναντι στις κεντρικές πολιτικές που τείνουν να καταστήσουν την αυτοδιοίκηση κλινικά νεκρή αλλά και απέναντι σε ότι υποβαθμίζει την ζωή και την  καθημερινότητα του πολίτη.
3.    Να προστατεύσει τα πιο ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού που βρίσκονται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.
4.    Να προστατεύσει τις κοινωνικές δομές που κινδυνεύουν  να κλείσουν ή να ιδιωτικοποιηθούν ( « Βοήθεια στο σπίτι», Ωδείο, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, κ.α.).
5.    Να κινηθεί αντίθετα με την λογική του «Καλλικράτη» προς την αποκέντρωση και όχι την συγκέντρωση. Να δοθεί σημασία στις τοπικές κοινότητες που εγκαταλείφθηκαν. Να βρεθεί τρόπος ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας να διαχειρίζεται τουλάχιστον τα χρήματα των εκτάκτων δαπανών, να μην παρακαλά για στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες, η μη ικανοποίηση των οποίων απαξιώνει την τοπική αυτοδιοίκηση στα μάτια του πολίτη. Ακόμη όταν στο σχέδιο προϋπολογισμού του δήμου προβλέπονται κάποια χρήματα για την τοπική κοινότητα να γίνεται λαϊκή συνέλευση για να αποφασίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι που να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα και το αποτέλεσμα της να είναι δεσμευτικό για το Δημοτικό συμβούλιο.
6.    Να αναδείξει τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αλμωπίας, την εύφορη γή, τις μεγάλες δυνατότητες στην κτηνοτροφία, στη εκμετάλλευση του δασικού πλούτου, στον ήπιο αγροτουρισμό με τον μοναδικό συνδυασμό θερμαλισμού και χιονοδρομίας, την γεωθερμία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την θέση της στο χάρτη ανάμεσα στην ενδοχώρα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες που είναι, εν δυνάμει, αγορές για τα αγροτικά προϊόντα, το τουριστικό προϊόν και την πλούσια πολυπολιτισμικότητα της Αλμωπίας.
7.    Να πρωτοστατήσει για να κατοχυρωθούν προϊόντα ονομασίας προέλευσης Αλμωπίας ( το κόκκινο πιπέρι, το φασόλι παππούδα, η πατάτα Αρχαγγέλου και Νότιας, το πράσο και το λάχανο της Δωροθέας, τα αρωματικά φυτά, η φέτα του Θεοδωρακίου). Ακόμη να προβληθούν άλλα ποιοτικά προϊόντα όπως τα κρεατικά Αλμωπίας.
8.    Να πρωτοστατήσει για να γίνει η διεπαγγελματική για το συμπύρηνο ροδάκινο με στόχο η τιμή του να καθοριστεί περί τα 35 λεπτά το κιλό.
9.    Να δώσει έμφαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό
10.Και φυσικά να εξασφαλίσει την ισόρροπη ανάπτυξη όλης της Αλμωπίας, η ανατολική Αλμωπία να ξεφύγει από την απομόνωση. Να μελετηθεί και να επιδιωχθεί η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2010 της βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του δρόμου Αριδαία- Αρχάγγελος- Αξιούπολη- ΠΑΘΕ- Εύζωνοι, ένας δρόμος Εθνικής σημασίας για την εύκολη και ασφαλή μεταφορά των αγροτικών προϊόντων και των ανθρώπων. Είναι η μόνη σοβαρή και πολύ χρήσιμη δυνατότητα να αποκτηθεί εύκολη πρόσβαση στον κεντρικό δρόμο της Ευρώπης, κάνει την Ανατολική Αλμωπία πέρασμα και διευκολύνει την πρόσβαση της Ανατολικής Αλμωπίας προς την Θεσσαλονίκη, απόσταση που θα γίνεται σε 40’.
11. Ο προαστιακός σιδηρόδρομος από την Θεσσαλονίκη που έχει ενταχθεί στο νέο Ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης να επεκταθεί και προς την Αριδαία, πιθανά και ως τα Λουτρά για την ασφαλή, γρήγορη και φιλοπεριβαλλοντική μετακίνηση.
12. Να λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων σε συνεργασία με τον φιλοζωϊκό σύλλογο με ευαισθησία αλλά και αποφασιστικότητα.
13. Η Αριδαία να εξελιχθεί σε σύγχρονο αστικό κέντρο. Δεν μπορεί μια ολόκληρη επαρχία με 40 οικισμούς να μην έχει ένα σοβαρό αστικό κέντρο. Η Αριδαία έχει υποβαθμιστεί σημαντικά. Παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση της. Και όσον αφορά τις υπηρεσίες, να διαμορφωθεί σοβαρή είσοδος και έξοδος από την πόλη, να αποκτήσει χρώμα και αισθητική το κέντρο της πόλης προς όφελος των ελεύθερων χώρων και των πεζών, να κατασκευαστεί σύγχρονη παιδική χαρά στην πλατεία του ΙΚΑ, να ανοίξουν τμήματα από το ποταμάκι στα όρια της πλατείας μετά την ολοκλήρωση της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού. Να ανοίξει το ποταμάκι στην Αγ. Δημητρίου και να συνδεθεί με την παραποτάμια περιοχή η οποία να αποκτήσει χρήση χώρων αναψυχής, καφετέριες, ταβέρνες κλπ μπροστά από το ποτάμι που πρέπει να είναι συνεχώς γεμάτο με μικρό φράγμα τύπου «σαμπρέλας» όπως συμβαίνει σε πολλές πόλεις του εξωτερικού που να εξασφαλίζεται αυτόματα η αντιπλημμυρική προστασία και ακόμη να μπορεί να αξιοποιηθεί και με ένα μικρό υδροηλεκτρικό που να μειώνει τα έξοδα του δημοτικού φωτισμού.
Και το κυριότερο. Η καθημερινότητα του πολίτη να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Να δουλεύουν και τα 6 απορριμματοφόρα του Δήμου και όχι όπως τώρα ένα και άλλο ένα να μπαινοβγαίνει στα συνεργεία, με αποτέλεσμα την πολύ άσχημη κατάσταση της καθαριότητας στην Αριδαία και τις τοπικές κοινότητες. Να έχουν πετρέλαιο τα μηχανήματα του δήμου να κινούνται συνεχώς για να λύνονται θέματα αγροτικής οδοποιίας και άρδευσης στις τοπικές κοινότητες και στην Αριδαία. Να μπορούν να θερμανθούν οι μαθητές του ωδείου, οι ηλικιωμένοι στο ΚΑΠΗ και τόσα άλλα.

Η σημερινή δημοτική αρχή
Ο κ. Πασόης και ο συνδυασμός του πραγματικά «σήκωσε τα χέρια» στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν μπροστά τους και ουσιαστικά εγκατέλειψε τα πάντα από νωρίς. Μη  έχοντας προγενέστερη εμπειρία από αντίστοιχες καταστάσεις στην ζωή τους, στη δουλειά τους, πολύ γρήγορα παραιτήθηκαν ουσιαστικά από κάθε δυνατότητα αντίστασης, απογοητεύτηκαν και κουράστηκαν αποδεικνύοντας περίτρανα την παντελή αδυναμία τους για την διαχείριση των δυσκολιών. 
Δεν κατάφεραν ούτε στο ελάχιστο να διαχειριστούν τους προμηθευτές που είχαν μείνει απλήρωτοι από την διαχείριση των προηγούμενων δημοτικών διοικήσεων ( κάποιες των οποίων  καταχρέωσαν τον Δήμο), με αποτέλεσμα αυτοί να κινηθούν δικαστικά, να εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις εναντίον του δήμου και να χαθεί όλη η υπόθεση.  Αντί να αποδεχτούν το χρέος και  να κάνουν ρύθμιση με τους προμηθευτές για την σταδιακή αποπληρωμή τους σε κάποια χρόνια με ένα ποσόν ετησίως ( φυσικά το ίδιο ποσοστό σε όλους χωρίς διακρίσεις) επέτρεψαν, αν όχι παρότρυναν, τους προμηθευτές να κάνουν αγωγές εναντίον του δήμου και να κερδίσουν και τόκους που πληρώνουν οι δημότες. Η αδυναμία τους να διαχειριστούν τους προμηθευτές προήλθε – προφανώς- από την μη αξιοπιστία αυτής της δημοτικής αρχής στα μάτια των προμηθευτών.  Η δική μας δημοτική διαχείριση μετά τις εκλογές θα καταφέρει να κάνει αυτό στο οποίο η δημοτική αρχή του κ. Πασόη απέτυχε.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι όχι μόνο να χαθεί το αποθεματικό εκτάκτων αναγκών του δήμου αλλά να μην μπορούν να πληρωθούν τα στοιχειώδη.  Η καθημερινότητα του πολίτη διαλύθηκε, τα χωριά εγκαταλείφθηκαν.
Όλοι οι πολίτες έχουν και μια εμπειρία από την απογοήτευση των δημοτικών συμβούλων της σημερινής δημοτικής αρχής. Οι παραιτήσεις από οργανισμούς ( π.χ. Σύνδεσμος καθαριότητας κλπ) , αποχωρήσεις συμβούλων και λοιπά   ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος είναι γνωστό ότι έκανε αίτηση πριν κάποιους μήνες να επανέλθει στην προγενέστερη δουλειά του ( ΔΟΥ) ως Προϊστάμενος που αν είχε γίνει αποδεκτή δεν θα ήταν σήμερα Δήμαρχος.
Πώς οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που ουσιαστικά παραιτήθηκαν εδώ και  καιρό,  διεκδικούν εκ νέου την δημοτική διαχείριση είναι να απορεί κανείς. Οι εκλογές θα διευκολύνουν και τους ιδίους να απαλλαγούν από το μαρτύριο τους και τις αποδοκιμασίες των πολιτών αλλά και την Αλμωπία για να ελπίσει σε κάτι καλύτερο.
Όσον αφορά τα χρέη του Δήμου ( που το χρησιμοποιούν σαν το μοναδικό τους επιχείρημα) είναι γνωστό ότι μειώθηκαν με τα χρήματα που έδωσε το Κράτος σε όλους τους Καλλικρατικούς δήμους που είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη κατά ένα μέρος ( 3 εκ. ευρώ) και από τα πάγια έσοδα του δήμου ένα άλλο μέρος. Και μένει ακόμη αρκετό χρέος για αποπληρωμή. Τα χρήματα που δόθηκαν από το κράτος για τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι γνωστό ότι δεν είναι χάρισμα.  Ένα τμήμα είναι από αυτά το χρωστούσε το Δημόσιο στο Δήμο και το υπόλοιπο θα είναι δάνειο ( γι’ αυτό και τους τελευταίους μήνες δεν εισπράττει ο Δήμος τα χρήματα που έπρεπε να παίρνει κάθε μήνα από την ΚΑΠ) μέχρι να διευκρινιστεί πόσα χρήματα χρωστάει το Κράτος στον Δήμο.  Τα υπόλοιπα χρήματα που πληρώθηκαν στα χρέη ( περί τα 6 εκατομμύρια) πληρώθηκαν από τα πάγια έσοδα του δήμου με αποτέλεσμα να αδειάσουν τα ταμεία του δήμου και να  διαλυθεί η καθημερινότητα του πολίτη, απαξιώθηκαν  τα χωριά κλπ.
Δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν τους προμηθευτές, να κάνουν ρυθμίσεις μαζί τους κλπ. Να σηκώσουν ανάστημα για την προστασία της κοινωνίας και να απαιτήσουν από αυτούς την μη δικαστική διεκδίκηση των οφειλών με δεδομένο ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης τους χωρίς να διαλυθούν όλα. Σε όποια άλλη περίπτωση να τους δηλωθεί ρητά ότι αν πάνε δικαστικά θα ταλαιπωρηθούν για να πάρουν τα χρήματα τους. Αυτός είναι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για τον Δήμο Αλμωπίας.
Αντίθετα η δημοτική αρχή παρότρυνε τους προμηθευτές να κάνουν αγωγές για να πληρωθούν και να έχουν σαν δικαιολογία για την παντελή αδράνεια και ανυπαρξία τους την έλλειψη χρημάτων.
Είναι τέτοια η αδυναμία διαχείρισης της σημερινής δημοτικής αρχής που στην κατάσταση των ληξιπρόθεσμων που στάλθηκε για πληρωμή από το κράτος ( με τον τρόπο που προαναφέρθηκε) δεν έβαλαν χρέη που αν είχαν μπει στην λίστα θα είχαν πληρωθεί και δεν θα ήταν ακόμη βραχνάς του δήμου, τουλάχιστον άμεσα.
Δεν ασχολήθηκαν ούτε με αυτά που μπορούν να γίνουν χωρίς χρήματα. Και είναι πολλά αυτά.
Ακόμη συναλλάχθηκαν με το παλιό και απαξιωμένο. Πήραν στις τάξεις τους ανθρώπους  τους οποίους οι ίδιοι απαξίωναν στο παρελθόν και ακόμη και αυτοί πριν ένα μήνα μιλούσαν για την δημοτική αρχή με τα χειρότερα λόγια.
·       Στο μικρό υδροηλεκτρικό των Λουτρών κινδυνεύουν να χαθούν οι άδειες με αποτέλεσμα να μην εισπράττει η δημοτική επιχείρηση 50.000-60.000 € ετησίως.
·       Η ύδρευση, ένα πανάκριβο έργο στο οποίο έβαλε πολλά χρήματα η ΔΕΥΑ, ενώ τέλειωσε δεν μπήκε σε λειτουργία και ενώ έχουν εντοπίσει κάποια πιθανά προβλήματα δεν έκαναν τίποτα.
·       Δεν ξεκίνησε ακόμη με ευθύνη τους η κατασκευή του αποχετευτικού της Αριδαίας που έχει δημοπρατηθεί ένα χρόνο τώρα
·       Δεν ξεκίνησε η κατασκευή  του δευτέρου κυττάρου του ΧΥΤΑ. Απαξιώθηκε με τα λάθη και τις παραλείψεις της δημοτικής αρχής το πρώτο κύτταρο, συντομεύτηκε αδικαιολόγητα ο χρόνος ζωής του. Δεν έγινε ποτέ περιβαλλοντική παρακολούθηση του. 2-3 φορές παραιτήθηκε στο σύνολο του το συμβούλιο του συνδέσμου καθαριότητας. Από τον Απρίλιο ως τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου δεν υπήρχε καν εργολάβος στον ΧΥΤΑ  μετά την παράνομη διακοπή εργασιών που έκανε, με σοβαρότατους  κινδύνους για την δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος. Και ο δήμος δεν έκανε τίποτα. Ούτε καταγγελία της σύμβασης ούτε κάποια άλλη ενέργεια. Όλοι έχουν παραιτηθεί από καιρό
·       Δεν έκανε τίποτα για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, οι σύλλογοι αφέθηκαν στην τύχη τους. Απαξιώνεται και η υφιστάμενη πολιτιστική υποδομή, όπως το ανοιχτό θέατρο στο Δασάκι.
·       Τα μηχανήματα του δήμου πήγαιναν κάτι λίγες ώρες στα χωριά ( και ας ζητούσαν όλα τα χωριά την συνεχή παρουσία τους) κυρίως για εξυπηρετήσεις ημετέρων.
·       Έκλεισαν παιδικούς σταθμούς, έχουν πλήρη απόσταση από τα προβλήματα του Ωδείου, οι ηλικιωμένοι έχουν αγωνία για τον χώρο στέγασης του ΚΑΠΗ.
·       Τα προβλήματα στα σχολεία δίνουν και παίρνουν. Το Κέντρο Υγείας συνεχώς υποβαθμίζεται και η αντίδραση ήταν χλιαρότατη. 
·       Η Αριδαία υποβαθμίστηκε και δίνει την εικόνα ενός μεγαλύτερου χωριού.
·       Δεν καταλάβανε ότι δεν εισέπρατταν σχεδόν όλα τα χρόνια της θητείας σας τα μισά περίπου των ανταποδοτικών από τα υδροηλεκτρικά από λάθος του ταμείου του ΛΑΓΗΕ και ακόμη και μετά την επισήμανση του γεγονότος από μέρους μου πάλι δεν καταφέρανε να λύσουν πλήρως το πρόβλημα. Δεν έδωσαν στις τοπικές κοινότητες που λειτουργούν μικρά υδροηλεκτρικά έργα ούτε τμήμα των ανταποδοτικών που εισέπραξαν για κάποιο έργο στο χωριό ή σε βοήθεια κάποιου συλλόγου. Δεν πίεσαν στην έκδοση της υπουργικής απόφασης για να πάνε στους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων των κοινοτήτων στις οποίες λειτουργούν μικρά υδροηλεκτρικά το 1% επί του τζίρου που παρακρατείται από το 2010.    
Και μακρύς ακόμη κατάλογος που αποδεικνύει ότι η σημερινή δημοτική αρχή σήκωσε τα χέρια και πολύ σωστά θα τελειώσει σε λίγες μέρες η δημοτική της διαχείριση. Θα μείνει στην  τοπική πολιτική ιστορία ως η δημοτική αρχή που πέρασε και δεν ακούμπησε, που κατέβασε πολύ τον πήχη της δημοτικής διαχείρισης.
Και δεν έφθαναν όλα αυτά. Πρίν λίγες μέρες είχαν το θράσος να  κατηγορήσουν εμάς για λαϊκιστές και μαυρογιαλλούρους. Γιατί; Προφανώς γιατί είπαμε πρόγραμμα που αυτοί δεν έχουν. Επειδή δεν είναι ικανοί να εκτιμήσουν καν τον ρεαλισμό και την δυναμική ενός προγράμματος και στεναχωρούνται αν κάποιος άλλος λέει ότι μπορεί να κάνει κάτι στο οποίο αυτοί απέτυχαν.
Ακολουθούν κατά βήμα την θλιβερή εικόνα του κ. Βενιζέλου που έχει πολύ μεγάλες ευθύνες για το χάλι της χώρας και κατηγορεί ότι θέλει να αντισταθεί και να αλλάξει την κατάσταση και προτείνει λύσεις σαν λαϊκίστικο και εξωπραγματικό. Προσπαθούν να περάσουν την προχωπική τους μιζέρια και απογοήτευση σε όλη την κοινωνία της Αλμωπίας.
Το πρόγραμμα μας κύριε Πασόη και καλά επεξεργασμένο και απόλυτα ρεαλιστικό είναι και ανοίγει και νέους δρόμους για την Αλμωπία.  Και θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ανύπαρκτης πολιτικής και αποτυχημένης διαχείρισης σας.
Σας επιστρέφω τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς λέγοντας σας ότι λαϊκίστικο και μαυρογιαλλούρικο είναι ότι προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο των συμπολιτών μας υποσχόμενο συνέχιση μηδενικού έργου και έχει σαν μόνο στόχο την εξασφάλιση κάποιων μισθών και καρέκλας με ήδη μοιρασμένους ρόλους. Με τα ίδια πρόσωπα που πότε παραιτούντο και μετά ξεπαραιτούντο, πότε έφευγαν και πότε επέστρεφαν όταν τους ξαναδίνατε μεροκάματο και πότε έλεγαν πως δεν θα ξανακατέβουν στις εκλογές γιατί απογοητεύτηκαν και τώρα διεκδικούν την συνέχιση των ρόλων από τους οποίους παραιτήθηκαν και ούτω καθ’ εξής. Δεν πρόκειται κ. Πασόη να παραμείνετε στη δημοτική διαχείριση όσο και να κατηγορήσετε, όσο και να χάνετε την ψυχραιμία σας προφανώς γιατί βλέπετε να έρχεται η ειλημμένη απόφαση της κοινωνίας να ΑΛΛΑΞΕΙ την δημοτική αρχή σας που έφερε την στασιμότητα και την υποβάθμιση στην Αλμωπία. 
Ο συνδυασμός του κ. Δ. Μπίνου
Ο συνδυασμός αυτός είναι καθαρή συνέχεια του συνδυασμού του Χρήστου Μπίνου με άλλο μικρό όνομα. Συνδυασμός του Χρ. Μπίνου που έκανε μια θητεία και έχασε με πάταγο. Στην αρχή έβαλαν κάποια νέα παιδιά για να δείξουν ένα άλλο πρόσωπο ( κυρίως παιδιά των προγενέστερα ενασχολούμενων με τα δημοτικά και τρέχουν οι γονείς τους για να βγούν)  και στο τέλος μπήκαν οι ίδιοι οι παλιοί του Χρ. Μπίνου. Με την προσθήκη κάποιων που έκαναν θεαματικές, είναι αλήθεια, κωλοτούμπες για προσωπικό τους όφελος.
Ο συνδυασμός του Δ. Μπίνου είναι κομματικός συνδυασμός εκτός εποχής που περιέχει το παλιό, το απαξιωμένο που περιφερόταν από συνδυασμό σε συνδυασμό για να επιβιώσει. Έως και άνθρωπο που στερήθηκε τα πολιτικά του δικαιώματα για αιρετή διαχείριση περιέχει.   
Περιέχει ότι απέμεινε από 3 δημάρχους και τμήμα αυτών που απέμεινε από άλλους δύο. Αυτός είναι καινούργιος συνδυασμός; Και ανεξάρτητος;
Η παρουσία στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του των βουλευτών της ΝΔ και της κ.  Ελίνας Βόζεμπεργκ αποδεικνύει περίτρανα την πλήρη κομματική στοίχιση αυτού του συνδυασμού από τον οποίο δεν μπορεί να περιμένει τίποτα καλό η Αλμωπία. Δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόγραμμα για την Αλμωπία, έβγαλε πριν λίγες μέρες ένα πρόγραμμα μόνο με επικεφαλίδες, χωρίς να πεί τι φταίει, τι πρέπει να γίνει και πώς, είναι σαφέστατη η αγγαρία για να μπορέσει να πει κάτι χωρίς βέβαια ουσιαστική κατανόηση, εμπειρία και γνώση για την υλοποίηση του.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Τα μηνύματα από όλο τον Δήμο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τον συνδυασμό μας. Λαμβάνουμε τα θετικά μηνύματα του κόσμου. Έρχονται μηνύματα νίκης από όλο τον Δήμο Αλμωπίας. Οι πολίτες επιθυμούν την ΑΛΛΑΓΗ στον Δήμο και την ανάληψη της δημοτικής διαχείρισης από ανθρώπους ικανούς, νέους στη δημοτική διαχείριση και άφθαρτους που να μην σηματοδοτούν το παρελθόν.
Ανθρώπους που δεν επιδιώκουν να καταλάβουν «καρέκλες» και μισθούς αλλά να δώσουν τον ενθουσιασμό τους, το μεράκι τους, τις δυνατότητες τους για το κοινό καλό.
Και εμείς αυτό δεν το λέμε μόνο στα λόγια. Το αποδεικνύουμε, το εννοούμε, όπως και ότι λέμε στο πρόγραμμα και τις διακηρύξεις μας. Και αποφασίσαμε όλοι από κοινού και δεσμευτήκαμε στους πολίτες της Αλμωπίας να προσφέρουμε το  50% του μισθού του Δημάρχου και το 30% του μισθού των αιρετών δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού μας ( όποιων θα έχουν έμμισθες θέσεις)  για όλα τα χρόνια της δημοτικής διαχείρισης σε συμπολίτες που έχουν απόλυτη ανάγκη και βρίσκονται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης και σε συλλόγους της Αλμωπίας.
Η ανάγκη στήριξης, κατά προτεραιότητα, των πιο ευαίσθητων τμημάτων του πληθυσμού που βρίσκονται σε καθεστώς ανθρωπιστικής κρίσης είναι επιτακτική και εμείς την συναισθανόμαστε σαν απόλυτη υποχρέωση μας.
Ακόμη η προστασία και υποβοήθηση των συλλόγων ( πολιτιστικών, αθλητικών κλπ) που αποτελούν το πιο ενεργό τμήμα του πληθυσμού, που ξεχειλίζει από εθελοντισμό, είναι αδήριτη ανάγκη σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική των δημοτικών αρχών – τουλάχιστον- των τελευταίων ετών απέναντι στους συλλόγους.  
Σε βάθος 5ετίας το συνολικό αυτό ποσόν είναι περί το 1.000.000,00 €.
Η δήλωση αυτή αποδεικνύει το γεγονός ότι  στον συνδυασμό μας  το κυρίαρχο πνεύμα και κλίμα είναι η διάθεση προσφοράς και όχι η κατάληψη «καρέκλας» και μισθών. Ελπίζουμε η ενέργεια  μας αυτή να βρεί  μιμητές και σε άλλους συνδυασμούς.

Ακούσαμε και σε αυτό ότι πρόκειται περί λαϊκισμού κλπ. και το ακούσαμε από ποιους; Φυσικά από αυτούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει να εξασφαλίσουν, με την κάθοδο τους στις δημοτικές εκλογές, είναι οι καρέκλες και οι μισθοί.
Ο μισθός, φίλες και φίλοι, είναι για αυτούς θέσφατο. Ιερό πράγμα. Που δεν πρέπει να αμφισβητείται και να διαπραγματεύεται. Πώς να αποδεχτούν οι «παράγοντες» που πηγαινοερχόταν από συνδυασμό σε συνδυασμό και κατέληξαν σε κάποιον από τους δύο αντιπάλους μας να μειωθεί η εξαργύρωση των ψήφων που θα κουβαλήσουν;
Πώς να δεχτούν οι δημοτικοί υποψήφιοι σε άλλους συνδυασμούς που μάχονται μεταξύ τους ποιος θα πρωτοπάρει την ψήφο για να πάρει μια θεσούλα να μειωθεί το τρόπαιο της επιτυχίας του; Και σε εποχή αναδουλειάς;  Εδώ, για να πάει σε κάποιον από τους αντίπαλους συνδυασμούς  κάποιος ως υποψήφιος περνούσε συνέντευξη ακριβώς όπως περνά κανείς για την πρόσληψη του σε δουλειά.

Αγαπητές φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνυποψήφιοι,
·       Ας δώσουμε τις τελευταίες στιγμές πριν την κάλπη δυνατά τον αγώνα. Με πίστη στη νίκη.
·       Μια νίκη που θα είναι νίκη της κοινωνίας, νίκη της νεολαίας.
·       Ενάντια στο παλιό και απαξιωμένο. Ενάντια στην μιζέρια.
·       Για έναν διεκδικητικό Δήμο
·       Για έναν Δήμο του πολιτισμού, της αλληλεγγύης, της εξυπηρέτησης του πολίτη, της κοινωνικής ισοτιμίας , της προκοπής.
·       Για έναν Δήμο με ανθρώπινο πρόσωπο και με ποιότητα ζωής.
Με μεγάλη εμπιστοσύνη στον προγραμματικό σχεδιασμό μας, στους δημοτικούς και τοπικούς μας υποψήφιους είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα διεκδικήσουμε την δημοτική διαχείριση την δεύτερη Κυριακή.  Και εκεί θα εξασφαλίσουμε την τελική μας νίκη.
Όλοι μαζί!!!
Για να βάλουμε ψηλά τον πήχη!
Η Αλμωπία χρειάζεται να Αλλάξει και θα Αλλάξει !!!      












3 σχόλια:

  1. Διδαξε ηθος στην ομιλια του. Ετσι πρεπει να γινοταν και απο τους αλλους συνυποψηφιους. Μραβο Σηφακη με κερδισες. Νενητ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. ΚΑΛΑ τα λες αλλα εκεινο το παζλ με τόσα λουλουδια που μαζεψες πως θα το κάνεις να ταιριάξη,δύσκολο για να μη πω αδύνατο,ο κόσμος δεν βλέπω να θέλει να βοηθήση, το κόμμα σου έγραψε την ομιλία ,εύγε τσίπρα,θα δούμε σήμερα αν επεισες .

      Διαγραφή

(3)