Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Θ. Τζάκρη: «Συνέντευξη στην Αναξιοκρατία» το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στην δημόσια διοίκηση



 

«Συνέντευξη στην αναξιοκρατία» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την επιλογή προϊσταμένων στην δημόσια διοίκηση η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη κατά την εισήγησή της στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Η κ. Τζάκρη μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή τόνισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η παρούσα Κυβέρνηση “βαφτίζει το κρέας ψάρι”. Το έχει κάνει πάμπολλες φορές και στο παρελθόν. Με την δημοσιονομική καταστροφή της χώρας που την βάφτισε πρωτογενές πλεόνασμα. Με την οικονομική και κοινωνική διάλυση που την βάφτισε έξοδο από την κρίση. Τώρα ο Υπουργός Διοικητικής Απορρύθμισης, ο κ. Μητσοτάκης, βαφτίζει το πελατειακό κράτος που πάει να ξαναστήσει -μήπως και το κόμμα του η ΝΔ διασωθεί πολιτικά-  “εισαγόμενη αξιοκρατία”. Πως δήθεν δηλαδή το σύστημα  που εισάγει με το νομοσχέδιο αυτό για την επιλογή των προϊσταμένων στην δημόσια διοίκηση έχει δοκιμαστεί και στο εξωτερικό και πέτυχε. Και τώρα εισάγεται και στην Ελλάδα για να σημειώσει αντίστοιχη επιτυχία!».
Η κ. Τζάκρη κατέδειξε στην συνέχεια τα προβληματικά σημεία του συζητούμενου νομοσχεδίου.
Πρώτο προβληματικό σημείο ο χρόνος στον οποίο έρχεται το νομοσχέδιο αυτό. Όπως τόνισε η βουλευτής «επιχειρείται καταρχάς λίγους μόλις μήνες πριν καταρρεύσει δια παντός το σύστημα Σαμαρά και η ίδια η ΝΔ να τοποθετηθούν Γενικοί Διευθυντές, Διευθυντές, Προϊστάμενοι και γενικά όλη η ιεραρχία στην Δημόσια Διοίκηση και μάλιστα για μια πενταετία. Δηλαδή κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα έχουμε μια κυβέρνηση της αριστεράς και μια δημόσια διοίκηση της δεξιάς. Και μάλιστα χωρίς μεταβατική περίοδο. Είναι ακριβώς ο ίδιος τρόπος, η ίδια μέθοδος που ακολουθήθηκε και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η Κυβέρνηση  του κ. Σαμαρά γνωρίζει ότι θα την διώξει ο ελληνικός λαός, αλλά θέλει να συνεχίσει να κυβερνά. Και πως θα το επιτύχει αυτό; Ας μου επιτραπεί η έκφραση “καβατζώνοντας” τις θέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις θέσεις διευθυντών στα Υπουργεία. Μένει μόνο να μας πουν ότι σε λίγο θα ανακαλύψουν και τον μόνιμο Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα διορίζεται μέσω ΑΣΕΠ». Και συνέχισε λέγοντας «και πριν σπεύσετε να με κατηγορήσετε, δεν εννοώ ότι κάθε αλλαγή στην Κυβέρνηση πρέπει να συνεπάγεται και σαρωτικές αλλαγές  στην Δημόσια Διοίκηση, το αντίθετο μάλιστα. Πολλώ δε μάλλον όμως δεν μπορεί μια κυβέρνηση πριν από τις εκλογές να αλλάζει σαρωτικά την ηγεσία της δημόσιας διοίκησης. Και μάλιστα με ηγεμονικό κριτήριο την συνέντευξη».
Δεύτερο προβληματικό σημείο του νομοσχεδίου αποτελεί η περιθωριοποίηση των τυπικών προσόντων των υποψηφίων. Όπως τόνισε η κ. Τζάκρη «καταρχάς περιθωριοποιούνται σε πολύ υψηλό βαθμό τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων προϊσταμένων, διευθυντών, γενικών διευθυντών ως “στατικά”. Τι σημαίνει όμως στατικά; Όταν πηγαίνετε σ’ έναν καθηγητή σ’ ένα νοσοκομείο που είναι Διευθυντής μιας κλινικής ενδιαφέρεστε για τις καλές σπουδές του, τα πτυχία του και την μόρφωσή του ή για τον ευχάριστο χαρακτήρα του; Ένας άνθρωπος με μεταπτυχιακά, διδακτορικό, ξένες γλώσσες και μετεκπαίδευση είναι “στατικός” ως άνθρωπος σε σχέση με κάποιον που πήρε το πτυχίο του και πήγε για ύπνο; Γιατί απαξιώνετε τον κόπο, τις δυνατότητες, το πάθος για μόρφωση και εξέλιξη των ανθρώπων, δηλαδή όλα αυτά τα φιλόδοξα στοιχεία σ’ έναν άνθρωπο που θέλει διαρκώς να βελτιώνεται και να προοδεύει, χαρακτηρίζοντάς τον στατικό; Και κάποιον άλλο με τα ελάχιστα τυπικά προσόντα, που δείχνει αν μη τι άλλο έλλειψη φιλοδοξίας, μπορείτε να τον βαφτίσετε μέσω της συνέντευξης φιλόδοξο και ικανό στέλεχος;».
Στην συνέχεια η κ. Τζάκρη στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και σε ένα  τραγελαφικό  σημείο του νομοσχεδίου, που αφορά στους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά «παρότι σέβομαι τους ανθρώπους αυτούς και τους θεωρώ ιδιαιτέρως άξιους υπαλλήλους του κράτους, δεν γίνεται να υπάρχει μνεία στο νομοσχέδιο να καταλαμβάνουν οποιαδήποτε θέση στην δημόσια διοίκηση ανεξαρτήτως του γνωστικού αντικειμένου του πτυχίου τους. Δηλαδή ένας οικονομολόγος, ένας πολιτικός επιστήμονας, ένας απόφοιτος της θεολογικής σχολής, ένας δικηγόρος που αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης θα μπορεί να καταλαμβάνει θέση προϊσταμένου στην τεχνική υπηρεσία του ΠΕΧΩΔΕ; Θα διαβάζει δηλαδή τοπογραφικά διαγράμματα, ηλεκτρολογικά διαγράμματα και τεχνικές μελέτες; Και ξαναλέω με όλο τον σεβασμό που έχω σ’ αυτούς τους ανθρώπους, διαπιστώνω ότι η δύναμη του λόμπι των αποφοίτων είναι πολύ σημαντική και επηρεάζει σε λανθασμένη κατεύθυνση τις αποφάσεις του Υπουργείου. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, στον νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης βρίσκονταν μισθολογικά μία βαθμίδα πάνω από τους κατόχους διδακτορικών διπλωμάτων».
Τρίτο προβληματικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η διαδικασία της γενικής εξέτασης, που εισάγεται με το νομοσχέδιο. Όπως τόνισε η βουλευτής «περαιτέρω, συγκροτείται μια γενική εξέταση, η οποία δεν ξέρω τι ακριβώς θα αφορά, ποια θα είναι η εξεταστική διαδικασία και ποιο το περιεχόμενο των εξετάσεων αυτών. Αλλά πείτε μου εσείς πώς μπορεί  από μια ενιαία εξέταση, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες γνωστικά αντικείμενα και διαδικασίες στο δημόσιο, να εξαχθούν συμπεράσματα για τους προϊσταμένους και γενικά για τα στελέχη του συνόλου της διοίκησης;».
Το τέταρτο ίσως χειρότερο κομμάτι του νομοσχεδίου αφορά στην συνέντευξη αυτή καθεαυτή. Και μάλιστα με επιτροπές που θα φτιάχνονται ad hoc για τους επιμέρους τομείς δραστηριότητας του δημοσίου, την οποία η κ. Τζάκρη χαρακτήρισε «συνέντευξη στην αναξιοκρατία». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «θα φτιάξετε λοιπόν μια πολυάριθμη επιτροπή, τουλάχιστον τριμελή, θα φέρνετε -ας μου συγχωρεθεί η έκφραση, δεν είναι μομφή προς το ΑΣΕΠ- ένα μέλος από το ΑΣΕΠ για να προσδώσετε δήθεν κύρος και αξιοπιστία και οι άλλοι δύο θα είναι οι δικοί σας άνθρωποι, ένας δικός σας άνθρωπος από το Υπουργείο και ένας πάλι δικός σας άνθρωπος, άνθρωπος της επιλογής σας, από τον ιδιωτικό τομέα, γιατί όπως γνωρίζετε στον ιδιωτικό τομέα μπαίνουν όλοι αξιοκρατικά, όπως μπήκατε και εσείς κ. Υπουργέ σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας το ίδιο αξιοκρατικά υποθέτω. Οπότε τώρα θα μας φέρετε έναν άλλο αξιοκράτη από τον σύνδεσμο ελλήνων βιομηχάνων. Ή από τα μεγάλα αυτά λογιστικά γραφεία που μετεξελίχτηκαν σε εταιρείες συμβούλων, την Preis ή την  Deloite και όλες αυτές τις big four όπως λέγονται που ετοιμάζονται να καταβάλουν και ένα κομμάτι του δημοσίου. Μια τέτοια όπως το διατυμπανίζουν και οι ίδιοι διόρισε και την νέα γενική γραμματέα εσόδων, που ήταν η γενική διευθύντρια της Preis. Και έτσι αξιοκρατικά θα πορευτεί ο ελληνικός λαός στην αιώνια κυβέρνηση του Σόιμπλε, του Σαμαρά και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων».
Η κ. Τζάκρη κατέληξε λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται να σας πω ότι αυτό είναι ένα νομοσχέδιο που δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί. Και μην χαίρεστε, γιατί ακόμη κι αν ξηλώσετε όλους τους διευθυντές και φέρετε τα δικά σας παιδιά, αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει η απαραίτητη διόρθωση. Όχι μόνο σε αυτό το πεδίο για τα πολιτικά και οικονομικά τερατουργήματα, αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας ο αγώνας θα είναι για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.
Το πρόβλημα με την δημόσια διοίκηση είναι να δοθούν οι κατάλληλες κατευθύνσεις και να υπάρξει ένα  επίπεδο εγγύησης της αξιοκρατίας του δημοσίου. Και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με τους βλακώδεις και ρουσφετολογικούς μηχανισμούς που χτίζετε κ. Μητσοτάκη. Που κόπτεστε για την αξιοκρατία, ενώ απολύετε σωρηδόν και χωρίς κανένα κριτήριο χιλιάδες υπαλλήλους και το μόνο σας κριτήριο είναι η λέξη “προαπαιτούμενο” την οποία κολλάτε όπου εσείς θέλετε. Και για να είναι ακόμη πιο σίγουρο το σύστημά σας, το λέτε στο αυτί της τρόικα για να το κολλήσει αυτή ως προαπαιτούμενο.
Η αλήθεια είναι ότι έχετε αναστατώσει την δημόσια διοίκηση με αυτό το νομοσχέδιο, όπως την αναστατώσατε και με την απίθανη σύλληψη της ποσόστωσης κατά την διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως συμβαίνει άλλωστε και με την κοροϊδία στην οποία προβαίνετε κάθε μέρα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με την δήθεν επιστροφή του 13ου μισθού ως πριμ παραγωγικότητας και άλλα “παραμύθια της Χαλιμάς”, με τα οποία ενδύετε το ψευδεπίγραφο success story, γιατί βέβαια δεν θα χρειαστεί ποτέ να το εφαρμόσετε, αλλά θα το αξιοποιήσετε για να κλέψετε τις ψήφους του ελληνικού λαού. Αυτή τη φορά όχι με παραμύθια περί Ζαππείου, αλλά με παραμύθια περί εξόδου της χώρας από την κρίση και περί success story.
Σας είπα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και σας το ξαναλέω ότι όλα αυτά τα ψέματα και οι δήθεν μεταρρυθμίσεις έχουν “κοντά ποδάρια”, διότι τον Οκτώβριο που η συγκυβέρνηση θα πάει “στην ευχή της Παναγίας” θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, με προτεραιότητα στην αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία.
Εσείς να συνεχίσετε να ονειρεύεστε συνεντεύξεις με τους κολλητούς σας από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Και εμείς θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε μια δημόσια διοίκηση που θα επιβραβεύει τους άξιους, ικανούς και φιλόδοξους ανθρώπους. Θα τους δίνει προοπτική και είτε είναι κλητήρες είτε γενικοί διευθυντές ο καθένας ανάλογα με το έργο και την προσφορά του θα υπάρχει για όλους η ίδια δυνατότητα να ζήσουν αξιοπρεπώς μέσα από την εργασία τους.
Εσείς να συνεχίσετε να προσλαμβάνετε κλητήρες με 500 ευρώ, να έχετε την βενζίνη στο 1,70 το λίτρο, τον φόρο για ένα μικρό σπίτι στα 1000 ευρώ το χρόνο και να το ονομάζετε αυτό “κοινωνική δικαιοσύνη”. Εμείς θα προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο, για κάτι περισσότερο, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν είχε την ευκαιρία στην ζωή του να προσληφθεί, “αξιοκρατικά” πάντα, σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και γι’ αυτό δεν έχει ως πρότυπό του τον ιδιωτικό τομέα.»-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)