Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της Θ. Τζάκρη για το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας παιδιών στους παιδικούς σταθμούς



«Καταβάλλεται προσπάθεια να εξευρεθούν τα κονδύλια για την συνέχιση του προγράμματος  στα  ίδια επίπεδα με πέρσι» απάντησε ο Υφυπουργός Εργασίας Ι. Πλακιωτάκης



Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή κ. Θ. Τζάκρη που αφορά στη συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς χρηματοδοτούμενο από κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Η κ. Τζάκρη ανέφερε κατά την συζήτηση της ερώτησης ότι «παρατείνεται η αγωνία χιλιάδων οικογενειών καθώς τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας δεν έχουν βρει ακόμη τρόπο να θέσουν σε εφαρμογή για την περίοδο 2014-2015 το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα που υλοποιεί η ΕΕΤΤΑΑ για την δωρεάν φιλοξενία παιδιών/βρεφών τόσο από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς (κρατικοί, δημοτικοί, ιδιωτικοί), με στόχο την φύλαξη και την σίτιση, όσο και από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ.  Όπως είπε η ίδια «στόχος των Κέντρων αυτών είναι η παροχή πρόσθετης υποστήριξης, μετά την λήξη του σχολικού ωραρίου, σε παιδιά οικογενειών που οι γονείς τους δεν μπορούν να βρίσκονται στο σπίτι εκείνες τις ώρες, συνήθως για επαγγελματικούς λόγους, με προτεραιότητα σε παιδιά που προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες ή από οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα».
Η βουλευτής συνέχισε λέγοντας ότι «μπορεί η συγκεκριμένη δράση με τίτλο “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” να έχει ενταχθεί στην νέα προγραμματική περίοδο, αλλά ως τώρα φαίνεται ότι τα κονδύλια που πρόκειται να εκταμιευθούν για τον σκοπό αυτό θα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με την σχολική χρονιά 2013-2014. Πιο συγκεκριμένα, κατά την περσινή σχολική περίοδο δαπανήθηκαν 180 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ φιλοξενήθηκαν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ - ΚΔΑΠ ΜΕΑ 70.000 παιδιά. Για τη νέα χρονιά έχουν διασφαλιστεί περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με δηλώσεις δικές σας και του Υπουργού Εσωτερικών και καταβάλλονται προσπάθειες να εξασφαλιστούν 25 εκατομμύρια από το Υπουργείο Ανάπτυξης και 25 εκατομμύρια από το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπηρεσιακοί παράγοντες εισηγούνται την αναθεώρηση των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύουν για το οικογενειακό εισόδημα των γονέων που σήμερα είναι 25.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ, καθώς και μείωση του ποσού που χορηγείται μέσω της επιταγής εισόδου (voucher) από τα 2500 ευρώ στα 2300 ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα για την χρηματοδότηση. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται ακόμη και στην επιβολή μηνιαίας εισφοράς (20-40 ευρώ), βάζοντας έτσι τέρμα στην δωρεάν παροχή μέσω ΕΣΠΑ».
Αυτό, σύμφωνα με την κ. Τζάκρη, «σημαίνει ότι φέτος οι δικαιούχοι που θα στείλουν τα παιδιά τους στις παραπάνω δομές μέσω του ΕΣΠΑ θα είναι πολύ λιγότεροι από πέρυσι, εφόσον  τα κριτήρια αναμένεται να είναι πολύ αυστηρότερα και το γεγονός αυτό αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αναταραχές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Το κοινωνικό πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί πάντως είναι μεγάλο, καθώς σε αυτή την περίοδο της κρίσης θα έπρεπε να διασφαλιστεί η διατήρηση των δικαιούχων τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, ενώ και η επιβολή της παραπάνω «συμβολικής» συμμετοχής των γονέων κινείται προς λάθος κατεύθυνση, καθώς αρκετοί από τους γονείς που θα κάνουν χρήση του προγράμματος είναι είτε χαμηλόμισθοι, είτε άνεργοι και διαβιούν στα όρια της φτώχειας οπότε κι αυτό το “συμβολικό” ποσό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο».
H βουλευτής ζήτησε μάλιστα να πληροφορηθεί από τον παριστάμενο Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Πλακιωτάκη αν έχουν διασφαλιστεί τα κονδύλια που απαιτούνται για να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα κι αν θα καλυφθεί η δράση στα ίδια επίπεδα με πέρσι, πότε αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ που απαιτείται και με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι δικαιούχοι ώστε να ξεκινήσει και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.
Ο κ. Πλακιωτάκης χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» πολύ σημαντικό και την συνέχισή του αναγκαία για την ελληνική κοινωνία, ενημέρωσε δε την κ. Τζάκρη ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση των επιπλέον κονδυλίων που απαιτούνται για την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος, τα οποία, όπως είπε, θα προέλθουν «από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους» χωρίς όμως να εξειδικεύσει περαιτέρω,  ενώ για τα κριτήρια βάση των οποίων θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων – ωφελουμένων είπε ότι αυτά θα είναι «συνδυασμός οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων», χωρίς όμως να διευκρινίσει ειδικότερα αν τα συναρμόδια Υπουργεία προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης προς τα πάνω των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύουν για το οικογενειακό εισόδημα των γονέων από τα 25.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 30.000 ευρώ ή της μείωσης του ποσού που χορηγείται μέσω της επιταγής εισόδου (voucher) από τα 2500 ευρώ στα 2300 ευρώ ή  ακόμη και στην κατεύθυνση επιβολής μηνιαίας εισφοράς (20-40 ευρώ) προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα χρηματοδότησης ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται  η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)