Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς οργανισμού PSA



Με επιστολή που παραθέτεται παρακάτω, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρίδης ζητά να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποζημίωση των αγροτών που υπέστησαν ζημίες στις παραγωγές τους.
Pseudomonas syringae pv. Actinidiae (PSA).
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Θεοδωρίδη:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
   
Μετά από τη διαπίστωση της ύπαρξης και παρουσίας του επιβλαβούς οργανισμού Pseudomonas syringae pv. Actinidiae σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην περιοχή της τοπικής Κοινότητας Δροσερού του Δήμου Πέλλας εξετάζονται δείγματα και από άλλες περιοχές της Π.Ε. Πέλλας ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και αλλού προσβεβλημένες από τον παθογόνο μικροοργανισμό καλλιέργειες. Παρακαλούμε όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης άμεσων μέτρων και αποζημίωσης των αγροτών των οποίων η παραγωγή έχει καταστραφεί.
  Σύμφωνα με ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας υπάρχουν περιπτώσεις μαζικής εκρίζωσης των προσβεβλημένων φυτειών με αποτέλεσμα την μεγάλη οικονομική καταστροφή των αγροτών. Η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική εάν ο επιβλαβής οργανισμός Pseudomonas syringae pv. actinidiae εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της Π.Ε. Πέλλας όπου υπάρχουν ανάλογες καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Το φαινόμενο δε, θα λάβει ανησυχητικές διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Πέλλα αριθμούμε 3000 στρέμματα εσπεριδοειδών, στην όμορη Ημαθία 6000 στρέμματα και στην Πιερία 25000 στρέμματα.
Καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η άμεση λήψη μέτρων περιορισμού και εξάλειψης του συγκεκριμένου παθογόνου οργανισμού διότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημίες στην αγροτική παραγωγή της Πέλλας και θα πλήξει ανεπανόρθωτα το εισόδημα των αγροτών της περιοχής μας.
 Καλούμε εσάς προσωπικά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε, πρώτον, να αντιμετωπιστεί το μικρόβιο αυτό που οδηγεί σε καταστροφή της παραγωγής και δεύτερον, να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, χωρίς καθυστερήσεις, για την αποζημίωση των αγροτών που έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες.
Ευχαριστούμε για την εκ των προτέρων θετική σας ανταπόκριση στο αίτημά μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες.
Με εκτίμηση,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης»




1 σχόλιο:

(3)