Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ «Μολότοφ» στους ροδακινοπαραγωγούς




Τεράστιο πλήγμα θα δεχτεί η ελληνική οικονομία από το εμπάργκο που επέβαλε από χθες ο Βλ. Πούτιν σε οπωροκηπευτικά προϊόντα προερχόμενα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία ανέρχονται σε 406 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 41,5% αφορά αγροτικά προϊόντα.





 


Το βασικό εξαγωγικό φρούτο αυτήν την εποχή είναι το ροδάκινο, η μεγαλύτερη ποσότητα του οποίου παράγεται στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας. Εκεί οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση αναλογιζόμενοι τις συνέπειες αυτού του εμπάργκο. Μόνον ο αγροτικός συνεταιρισμός Νάουσας τζιράρει κάθε χρόνο 20-22 εκατ. ευρώ από τα συμβόλαια με τη ρωσική πλευρά. Στην Ημαθία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8.000-9.000 τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιριστικών ομάδων, από τους οποίους πάνω από το 50% έχει προορισμό τη Ρωσία. Το εμπάργκο θα δώσει στους παραγωγούς τη χαριστική βολή, σε μία χρονιά που εξελίχθηκε ούτως ή άλλως καταστροφικά εξαιτίας του χαλαζιού, των έντονων βροχοπτώσεων, της υπερπαραγωγής ροδάκινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και της υποτίμησης του ρουβλίου και της ουκρανικής γρίβνας. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνον τα νωπά ροδάκινα: Το 60% της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού της Ημαθίας κατευθύνεται στη Ρωσία, ενώ τον Οκτώβριο αρχίζει και η συγκομιδή ακτινιδίων, το 53% των οποίων κατευθύνθηκε το 2012 στη ρωσική αγορά. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πέλλα, όπου έχουν επίσης ακυρωθεί πολλές φορτώσεις για Ρωσία και οι τιμές έχουν πέσει στα τάρταρα, με το νεκταρίνι να έχει υποχωρήσει στο 0,08 ευρώ/κιλό και το χυμό στο 0,06, όταν το κόστος παραγωγής είναι 0,18 ευρώ.

ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ
Η ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου έχει προσκαλέσει σήμερα εκπροσώπους της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα σε «τεχνική συζήτηση» για σειρά προβλημάτων, που αφορούν πρόσφατα φορτία με ροδάκινα και νεκταρίνια, όπου είχαν εντοπιστεί «παράσιτα καραντίνας». Τις τελευταίες δύο ημέρες πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης, ενώ τα εμπλεκόμενα υπουργεία Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση και επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και με την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος ανέφερε: «Οι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν, είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία. Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές, ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν καμία πρακτική επίπτωση. Εμείς ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή». Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών υπό το γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Π. Μίχαλο, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δ. Μελά, εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΚΕΕΕ-ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ), καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας -με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων κλαδικών, εξαγωγικών φορέων- με αντικείμενο την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και το συντονισμό των σχετικών δράσεων. Συμφωνήθηκε τέλος ότι η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας θα εξετάσει άμεσα τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορών για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της χώρας μας και θα υποβάλει το συντομότερο δυνατό τις σχετικές προτάσεις της.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «αυτήν την ύστατη στιγμή να διακόψει εδώ και τώρα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, που σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά, όπως διαφαίνεται, την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, του οποίου δυστυχώς η Ελλάδα είναι μέρος». Η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει «καταστροφική για την αγροτική οικονομία και όχι μόνο» τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, «που υπάκουσε και υπακούει τυφλά στις ψυχροπολεμικές στρατηγικές Ουάσιγκτον-Βρυξελλών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας» και καταλήγει: «Οι έλληνες αγρότες, που στηρίζουν το εισόδημά τους στις εξαγωγές προς τη Ρωσία, οδηγούνται στην ολική καταστροφή».
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαχωρίσει τη θέση της από τα μέτρα της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία και να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υποστηρίζουν ότι η συγκυβέρνηση φέρνει ακέραια την ευθύνη για το εμπάργκο στις αγροτικές εξαγωγές μας. «Λέγοντας ‘ναι’ σε όλα κατά της Ρωσίας, συμπλέοντας απνευστί με τη μερκελική εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., δεν μέτρησε τα ποικίλα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας και τώρα υφιστάμεθα τις συνέπειες», σημειώνουν οι ΑΝΕΛ.

ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΣ ΡΩΣΙΑ
Από την Ελλάδα: Οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία ανέρχονται σε 406 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 41,5% αφορά αγροτικά προϊόντα. Η Ρωσία (και η Ουκρανία) απορροφά το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ, νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκατ. ευρώ), βερίκοκα-κεράσια (12,01 εκατ. ευρώ), νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων/μαρμελάδες (6,39 εκατ. ευρώ), ιχθυρά (5,26 εκατ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκατ. ευρώ).
Από την Ευρώπη: Το 2013 οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 9,9% των συνολικών εξαγωγών της Ε.Ε. προς τη Ρωσία. Τα φρούτα, το τυρί, το χοιρινό κρέας και τα λαχανικά αποτελούν τους τέσσερις κύριους τομείς αγροτικών προϊόντων στις εξαγωγές της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, συνολικού ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ακολουθούν τα αλκοολούχα ποτά (725 εκατομμύρια ευρώ) και το κρασί (595 εκατομμύρια ευρώ).

ΕΕ Εξετάζει την προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) μετά το αγροδιατροφικό εμπάργκο της Ρωσίας, δήλωσε χθες ο πρεσβευτής της Ε.Ε. στη Μόσχα Βιγκάουντας Ουσάκας.
«Ναι, χωρίς καμία αμφιβολία εξετάζεται αυτή η λύση», δήλωσε ο Ουσάκας, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας. «Θα υπερασπιστούμε τους παραγωγούς μας χρησιμοποιώντας νόμιμα μέσα. Η Ε.Ε. τηρεί πάντα τους νόμους και τις διεθνείς δεσμεύσεις της», πρόσθεσε ο ίδιος. Τα αντίμετρα αυξάνουν την ένταση μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας, εξήγησε ο πρεσβευτής, ενώ σημείωσε ότι οι διμερείς εντάσεις «δεν υπήρξαν ποτέ χειρότερες». «Το θεμελιώδες ζήτημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Κλονίστηκε από τις παράνομες ενέργειες της προσάρτησης της Κριμαίας και της αποσταθεροποίησης της ανατολικής Ουκρανίας», είπε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Ουσάκας το εμπάργκο της Μόσχας θα «τιμωρήσει κυρίως τους ρώσους καταναλωτές», καθώς το 40% των αγροδιατροφικών προϊόντων που εισάγει η χώρα προέρχεται από την Ε.Ε. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος παραδέχτηκε ότι και η Ε.Ε. θα επηρεαστεί από την κατάσταση αυτή. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ευρωπαϊκές χώρες προς τη Ρωσία έφτασαν το 2013 σχεδόν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσώπευαν δηλαδή το 10% των εξαγωγών της Ε.Ε. προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.

ΜΟΣΧΑ Καθολική απαγόρευση στις εισαγωγές τροφίμων μέχρι να υιοθετηθεί «εποικοδομητική προσέγγιση»
Καθολική απαγόρευση εισαγωγής των περισσότερων προϊόντων διατροφής που προέρχονται από χώρες της Ευρώπης και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε χθες ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απαντώντας στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση.
Είχε προηγηθεί το διάταγμα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως ανακοίνωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά την έναρξη της συνεδρίασης της κυβέρνησης, «η Ρωσία επιβάλλει πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, οπωροκηπευτικών, κρέατος πτηνών, ψαριών, τυριών, γάλακτος και γαλακτομικών προϊόντων». Το εμπάργκο σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης αφορά την παραγωγή «από χώρες της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία». Η απαγόρευση άρχισε από χθες και θα έχει ισχύ ενός έτους.
Ωστόσο μπορεί να αρθεί, εάν «οι εταίροι μας υιοθετήσουν μία εποικοδομητική προσέγγιση», δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός σε παρέμβασή του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, διαλύοντας όποια αμφιβολία για τα κίνητρα αυτού του εμπάργκο και τις αιτιάσεις περί της ύπαρξης παρασίτων σε παρτίδες οπωροκηπευτικών από την Ε.Ε. «Όλα τα μέτρα δεν αποτελούν παρά απάντηση (στις δυτικές κυρώσεις). Δεν επιθυμούσαμε μία τέτοια εξέλιξη της κατάστασης. Δεν υπάρχει τίποτε το θετικό στις κυρώσεις», εξήγησε ο ρώσος πρωθυπουργός. «Ελπίζω ειλικρινά ότι ο οικονομικός πραγματισμός θα υπερισχύσει των ανόητων πολιτικών απόψεων των εταίρων μας και ότι θα το σκεφτούν να μην απομονώσουν ή να μην εκφοβίσουν τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα εξετάζει να επιβάλει απαγόρευση της διέλευσης από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών από και προς την Ασία.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Παιδικές τροφές και αλκοολούχα -συμπεριλαμβανομένου του κρασιού- εξαιρούνται από το εμπάργκο. Όπως έγινε γνωστό, η απαγόρευση για εξαγόμενα στη Ρωσία ελληνικά προϊόντα πιθανότατα δεν θα αφορά το λάδι και τις ελιές.
Ο πλήρης κατάλογος των προϊόντων που υπόκεινται στο ρωσικό εμπάργκο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.

ΒΡΗΚΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΟΙ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ
Η Ρωσία θα έχει συνομιλίες με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, για να εμποδίσει την επανεισαγωγή μέσω αυτών των χωρών απαγορευμένων προϊόντων διατροφής από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Γεωργίας Νικολάι Φιόντοροφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα. Ο ρώσος υπουργός προειδοποίησε ότι κάθε απόπειρα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της απαγόρευσης αυτής θα παταχθεί με αυστηρότητα. Η Μόσχα σκοπεύει να υποκαταστήσει τα απαγορευμένα προϊόντα με αύξηση των εισαγωγών κρέατος από τη Βραζιλία και τυριών από τη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ο Φιοντόροφ, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος ανόδου του πληθωρισμού στη Ρωσία εξαιτίας του εμπάργκο αλλά μόνον βραχυπρόθεσμα. Η επίμαχη απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη Σερβία, εκτιμούν οικονομικοί παράγοντες στο Βελιγράδι. Ήδη από την 1η Αυγούστου που εφαρμόστηκε η απόφαση για απαγόρευση εισαγωγών από την Πολωνία αυξήθηκε κατακόρυφα το ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για την αγορά από τη Σερβία χοιρινού και βοδινού κρέατος, φρούτων και λαχανικών.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 8-8-2014



1 σχόλιο:

  1. Η Ελλάδα πρέπει παληκαρίσια να απαντήσει ανάλογα και με το ίδιο νόμισμα στους ανιστόρητους Ρώσους,
    Προτεινόμενα αντίμετρα:
    1.Απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε όλους τους Ρώσους τουρίστες.
    2. Απαγόρευση στις πωλήσεις γουναρικών και χρυσαφικών στους Ρώσους.
    3. Άρνηση της αγοράς Ρωσικού φυσικού αερίου σε μειωμένη τιμή.
    4. Επαναγωρά του Σκορπιού και διώξιμο με κλωτσιές από την Ελλάδα των Ρώσων επενδυτών.
    5. Υποβιβασμός του ΠΑΟΚ στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα και κατεδάφιση της Τούμπας.
    Αν συνεχίσουν να μην τρώνε ελληνικά φρούτα θα ακολουθήσουν και άλλα αντίμετρα. Οι Βενιζέλλος-Σανμαράς δεν μασάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)