Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Πολύ καλά να πάθουν οι Λουτρακιώτες



 

Εκεί που τους χρωστούσαν θα τους πάρουν  και το ...βόδι

Γράφει ο Α.Α.Π.




Λυπάμαι που το γράφω , αλλά έτσι είναι. Οι Λουτρακιώτες ξέχασαν πολύ γρήγορα την ιστορία και τους αγώνες που έδωσαν για να πάρει τα Λουτρά η τοπική αυτοδιοίκηση. Τότε η κοινότητα και στην συνέχεια ο Δήμος Αριδαίας και Δήμος Αλμωπίας.
Τότε φάνταζε απίθανο να πάρει η κοινότητα τα Λουτρά . Με τους αγώνες όμως όλων των κατοίκων και την τότε πολιτική συγκυρία και βούληση καθώς και την βοήθεια του νεοσύστατου Συνδέσμου Δήμων και κοινοτήτων ιαματικών πηγών Ελλάδας ,περιήλθαν στην κοινότητα Λουτρακίου. . Οι «αγράμματοι» τότε κατάφεραν να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκε  και που με δόλο τους είχαν αφαιρέσει και δώσει σε ιδιώτη. Κάτι που συνέβη με το σύνολο των Λουτροπόλεων. Χρόνια μετά ήρθαν οι «εγγράμματοι» να κάνουν πολιτική με τα Λουτρά  και να διορίζουν τον κάθε «απίθανο». Και φυσικά να βρίζουν τους Λουτρακιώτες που τους έκαναν μάγκες από την μια στιγμή  στην άλλη.
Στην συνέχεια , παρά τις αδυναμίες , η λουτρόπολη άλλαξε με δικά της και μόνο χρήματα , χωρίς καμιά βοήθεια από το κράτος, όπως έγινε αλλού. Χρόνο με το χρόνο βελτιωνότανε και έφτασε εδώ που έφτασε ( έχει πολύ δρόμο φυσικά ακόμα) .
‘Ολη η περιοχή άλλαξε , με τις δικές της δυνάμεις και δουλειά,παρά τον λυσσαλέο πόλεμο, που κάποια στιγμή έπιασε τόπο ,έστω και σε κάποιους τομείς.
Μετά τις συνενώσεις των κοινοτήτων , τα μάτια όλων είναι στραμμένα  στα Λουτρά Πόζαρ. Σε καμιά πρώην κοινότητα δεν θίχτηκε κανένα δικαίωμα , περιουσιακό στοιχείο, ή οτιδήποτε άλλο. 

Η ανάπτυξη του Λουτρακίου και της πέριξ περιοχής έφερε οικονομική στήριξη και στην αγορά της Αλμωπίας.  

Παρά ταύτα όμως, ούτε λίγο ούτε πολύ πέρασε η προπαγάνδα ότι ο Δήμος τα δίνει όλα στην… επιχείρηση των Λουτρών . Φυσικά δεν έχει δώσει δεκάρα τσακιστή . Η Αλμωπία κερδίζει  και ορθώς , αφού οι μισοί εργαζόμενοι στην Επιχείριση  των Λουτρών είναι εκτός Λουτρακίου .Αμφιβάλω αν κάποιο άλλο χωριό θα το δεχότανε αυτό. Οι συμπεριφορές όμως απέναντι στους κατοίκους κυρίως του Λουτρακίου είναι  τουλάχιστον ανάρμοστες. Το μόνο που δεν ζήτησαν μέχρι τώρα από τους Λουτρκιώτες , ήταν να κατεβάσουν τα... βρακιά
Δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την πλευρά τους , γιατί  προφανώς οι παλαιότεροι ξέχασαν τους αγώνες τους και οι νεώτεροι ούτε καν γνωρίζουν τι έγινε.
Αυτά όμως για την ιστορία . Η άλλη ιστορία είναι η ανάπτυξη , την οποία εμμέσως πλην σαφώς άρχισαν να λιθοβολούν οι επιτήδειοι. Όμως και οι ίδιοι μας άκριτα πετροβολούμε τον εαυτό μας. Συμμετέχουμε ίσως και άθελά μας στην υποβάθμιση της μεγαλύτερης και καλύτερης από όλες τις απόψεις,λουτρόπολης.
Το ζητούμενο δεν είναι το αυτονόητο , όπως η άψογη λειτουργία όλων των τμημάτων της. Από τότε όμως που μπήκε ο ΑΣΕΠ και όλοι οι περίεργοι νόμοι περί προσλήψεων , χάθηκε η μπάλα.
Όλα είναι απλά . Οι εποχές άλλαξαν . Η Επιχείρηση πρέπει να είναι ευέλικτη και να μην αναγκάζεται να λειτουργεί με δίμηνα.
Υπάρχουν βέβαια τόσα άλλα ,που αυτά  μπροστά τους , είναι « πταίσματα»
Η ουσία είναι αλλού , αλλά αυτό μάλλον λίγο ενδιαφέρει τους κατά συνθήκη υπεύθυνους και τον κόσμο.Διότι από την πραγματική ανάπτυξη , θίγονται σοβαρά οι ανίκανοι , οι ανύπαρκτοι  και κατά επάγγελμα και καθ΄έξιν κάθε είδους λαμόγια, τυχάρπαστοι και όψιμοι ...σωτήρες.

Α.Α.Π.
(Με ιστορικές πληροφορίες από το αρχείο του Π.Σαμάνδη)

5 σχόλια:

  1. ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. ΑΠΑΝΤΗΣΗ στον 9:29 Δεν είναι έτσι . Αν σου είπαν κάτι άλλο είναι ψέμματα. Μέχρι σήμερα ο Δήμος δεν έχει δώσει δεκάρα. Μπορείς όμως να το ψάξεις και μόνος σου . Ο καθένας μας μπορεί να λέει ότι θέλει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. PETRO GIATI TA SXOLIA MOU GIA TO ANAPSUKTHRIO TA ESVHSES?DEN SE SYMFEREI.GIATI HTAN OLA ALHTHEIA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H DIAXEIRHSH APO PROEDRO LOYTRVN LOYTRAKIVTH FESVSE TON DHMO ME 300000POY XRVSTOYSE STO IKA MHN TA JEXNAME KAI AYTA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)