Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015



“Μια ζωή χαμόγελο”


    Η 20η Μαρτίου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (F.D.I.) ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας και ο φετινός εορτασμός της τιτλοφορείται “Μια ζωή χαμόγελο”.
Ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο επιτρέπει να τρώμε σωστά, να μιλάμε, ανεβάζει την αυτοπεποίθηση και βοηθάει στην κοινωνικοποίηση του ατόμου.
Οι στοματικές παθήσεις είναι οι πιο συχνές παθήσεις των ανθρώπων παγκοσμίως. Ποσοστό μεταξύ 60 και 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας εμφανίζουν οδοντική τερηδόνα, ενώ το 75% των ενηλίκων άνω των 45 ετών έχουν κάποιο περιοδοντικό νόσημα. Επιπλέον, ο καρκίνος του στόματος είναι ο 8ος κατά σειρά συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος και ανήκει στους επιθετικούς και επικίνδυνους καρκίνους. Εντούτοις, εάν γίνει γρήγορα η διάγνωση, σε αρχικό στάδιο και με σωστή θεραπεία, η νόσος αντιμετωπίζεται επιτυχώς σε ποσοστό πάνω από 80%. Ο οδοντίατρος συμβάλλει στην πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση όλων αυτών των παθήσεων.
Το χαμόγελο είναι ο καθρέφτης της υγείας. Η στοματική κοιλότητα μπορεί να αντανακλά την κατάσταση της γενικής υγείας. Μια λεπτομερής ματιά στο στόμα, λοιπόν, μπορεί να θέσει την υποψία για ένα σοβαρό γενικό νόσημα. Μερικές φορές μάλιστα οι εκδηλώσεις στο στόμα είναι οι πρώτες που εμφανίζονται (πρώιμες) πριν διαγνωστεί το γενικό νόσημα, ακόμη και σε νοσήματα που απειλούν τη ζωή των ασθενών. Ενδεικτικά, τέτοια νοσήματα είναι: σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (σύφιλη, γονοκοκκική στοματίτιδα, AIDS,  λοίμωξη από HPV κ.ά.), νοσήματα του πεπτικού (ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Κρον), νοσήματα του δέρματος (ομαλό λειχήνα, πέμφιγγα κ.ά.), λοιμώξεις (βακτηριακές, ιογενείς, μυκητιάσεις), νοσήματα του αίματος (λευχαιμία, λεμφώματα, αναιμίες), νοσήματα του μεταβολισμού (σακχαρώδης διαβήτης, αμυλοείδωση κ.ά.), αβιταμινώσεις, κληρονομικά νοσήματα (διαταραχές στη διάπλαση των αγγείων, σύνδρομο Papillon - Lefevre κ.ά.), καρκίνος και προκαρκινικές βλάβες. Ο οδοντίατρος λοιπόν μπορεί να διαγνώσει τα παραπάνω σε αρχικό στάδιο και να καθοδηγήσει τον ασθενή σε περεταίρω διερεύνηση και θεραπεία.
Αντιστρόφως, οι στοματικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη γενική υγεία ή να επιβαρύνουν υπάρχοντα συστηματικά νοσήματα. Έχει τεκμηριωθεί η συσχέτιση της περιοδοντίτιδας με καρδιαγγειακά νοσήματα (αθηρωματικές πλάκες αγγείων, επιβάρυνση βαλβίδων, σχεδόν διπλάσια πιθανότητα στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος του μυοκαρδίου), σακχαρώδη διαβήτη (αυξημένα επίπεδα σακχάρου, δυσκολία στη ρύθμιση) και λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα. Επιπλέον, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως πρόωρος τοκετός και λιποβαρή νεογνά, ή αποβολή σε ορθοπεδικές προθέσεις υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συνδέονται και με λοιμώξεις των ούλων.



Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχα οδοντόπαστα  είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στην πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας και των νοσημάτων των ούλων.  Άλλα απλά μέτρα που βοηθούν, επίσης, στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας και την πρόληψη των στοματικών νοσημάτων είναι η χαμηλή σε ζάχαρη υγιεινή διατροφή, η αποφυγή πρόχειρων φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης μεταξύ των γευμάτων, η αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ν. Πέλλας και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με την ενεργό συμμετοχή τους σε προγράμματα Αγωγής Στοματικής Υγείας είναι αρωγοί της πολιτείας στην κατεύθυνση της πρόληψης. Στόχος και ευχή μας είναι ένα υγιές, λειτουργικό και καλαίσθητο χαμόγελο για κάθε άνθρωπο σε όλες τις ηλικίες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο  του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πέλλας
Η Πρόεδρος                                      Ο Γεν. Γραμματέας
Μπόσνα Πετρούλα                 Σταλίκας Μιλτιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)