Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Λουτρά Απολλωνίας: Διώξεις στη διοίκηση για κακοδιαχείριση



Αγόραζαν βενζίνη, ενώ δεν είχαν οχήματα, χρέωναν λογαριασμούς ρεύματος που είχαν ήδη πληρωθεί και έκαναν τις περισσότερες προσλήψεις σε χρονιά που είχε μικρότερη δραστηριότητα.


Αυτά είναι τα συμπεράσματα ελέγχου για την ανώνυμη εταιρεία των ιαματικών λουτρών Απολλωνίας Θεσσαλονίκης, που ουσιαστικά έχει το χαρακτήρα δημοτικής επιχείρησης, τα οποία οδήγησαν τον εισαγγελέα διαφθοράς να ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος στελεχών της.
Η έρευνα έγινε από την οικονομική επιθεώρηση Θεσσαλονίκης για την τετραετία 2007-2010 και έβγαλε ζημία που φτάνει τις 390.000 ευρώ. Χθες ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος παρήγγειλε να ασκηθούν ποινικές διώξεις για απιστία στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών σε βάρος δύο πρώην προέδρων της εταιρείας, του τότε διευθύνοντος συμβούλου και για απλή απιστία στον τότε αντιπρόεδρο της εταιρείας.
Η έρευνα του οικονομικού επιθεωρητή για τη διαχείριση της εταιρείας “Ιαματικά Λουτρά Νέας Απολλωνίας Μέγας Αλέξανδρος” άρχισε ύστερα από σχετική αναφορά του νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και τα ευρήματα του ορκωτού ελεγκτή. Βασικός μέτοχος της εταιρείας ήταν ο τότε δήμος Νέας Απολλωνίας, που, όπως προκύπτει από την έρευνα, αναλάμβανε να πληρώνει από τα ταμεία του βασικά έξοδα, όπως οι λογαριασμοί ρεύματος, χρήματα που παράλληλα χρεώνονταν και στα ταμεία της ανώνυμης εταιρείας.

ΒΕΝΖΙΝΗ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ
Εντύπωση προκαλεί το πρώτο συμπέρασμα του οικονομικού επιθεωρητή, ο οποίος εξέτασε όλα τα δεδομένα στη διαχείριση της εταιρείας. Ειδικότερα σημείωσε πως για το 2007 αναφέρονται έξοδα ύψους περίπου 2.000 ευρώ για αγορά βενζίνης, τα οποία εξοφλήθηκαν, “όμως η επιχείρηση δεν διαθέτει μεταφορικά μέσα που κινούνται με βενζίνη”. Τα συγκεκριμένα έξοδα παρουσιάζουν περίεργες υψηλές διακυμάνσεις και στα επόμενα χρόνια, καθώς βρέθηκε ότι έγιναν έξοδα για πετρέλαιο, τα οποία όμως χαρακτηρίζονται υπερβολικά για την κίνηση των οχημάτων.
Εξίσου προβληματικές είναι οι συναλλαγές σχετικά με τις πληρωμές των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του ελέγχου του επιθεωρητή η ανώνυμη εταιρεία εμφανίζεται να πληρώνει το ρεύμα όλα τα χρόνια, όμως ταυτόχρονα τα ίδια χρήματα καταβάλλονται για τους λογαριασμούς ρεύματος των λουτρών από τα ταμεία του δήμου. Αναφορά γίνεται και στα έξοδα της μισθοδοσίας, με την επισήμανση του επιθεωρητή πως είναι υπερβολικά και ειδικά για μία χρονιά, το 2010, “ενώ σημειώθηκε μικρότερος κύκλος εργασιών, δαπανήθηκαν περισσότερα χρήματα για μισθοδοσία”.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)