Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα



ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ

ΕΚΑΝΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ


Τα προβλήματα που δημιουργούνται εξ αιτίας των κορεσμένων ηλεκτρικών δικτύων , επισήμανε μιλώντας στη βουλή ο Γιάννης Σηφάκης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου παρουσία του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Λαφαζάνη και του Προέδρου του ΔΕΔΔΗΕ κ. Ζωντανού , τόνισε:
«Από πληροφορίες από φίλους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ,  τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές είναι ζήτημα αν θα υλοποιηθούν οι προϋπολογισθείσες ποσότητες  των συμβάσεων, για τις οποίες συζητάμε σήμερα , με δεδομένη την μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, την ανυπαρξία νέων βιοτεχνικών ή βιομηχανικών εγκαταστάσεων ή νέας οικοδομικής δραστηριότητας και την καταιγιστική μείωση εγκατάστασης ΑΠΕ, κυρίως  φωτοβολταϊκών.
Παράλληλα παρατηρούμε το φαινόμενο σε πολλές περιοχές της χώρας το δίκτυο να είναι κορεσμένο ενώ υπάρχουν πολλά αιτήματα ( που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν) για μικρές αποκεντρωμένες μονάδες ΑΠΕ και μάλιστα τεχνολογιών με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία που σταθεροποιούν το δίκτυο, όπως είναι τα μικρά υδροηλεκτρικά, η βιομάζα κλπ. Ακόμη, όπως είναι γνωστό, σε κορεσμένα δίκτυα δεν μπορούν να δοθούν άδειες ούτε για έργα ενεργειακού συμψηφισμού στις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, διεθνώς γνωστά με την ονομασία net-metering, που αποτελεί σοβαρή μορφή εξοικονόμησης ενέργειας και διεθνώς αποτελεί μια πολύ επιτυχημένη πρακτική εξοικονόμησης. 
Μια σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό και παράλληλα μια πρόταση προς εσάς είναι μήπως θα μπορούσαν, συμπληρώνοντας τις ποσότητες των εργολαβιών που δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν, να προγραμματιστούν έργα που να αντιμετωπίζουν τον κορεσμό κάποιων δικτύων.  Να σταματήσουμε να είμαστε η μοναδική , πλέον, χώρα στην Ευρώπη με κορεσμένα δίκτυα.
Για παράδειγμα στην Αλμωπία Πέλλας , που αποτελεί την ιδιαίτερη περιοχή μου, ο κορεσμός του δικτύου είναι από το 2010 με δεδομένο ότι λειτουργούν 13 μικρά και πολύ μικρά υδροηλεκτρικά έργα και πολλά φωτοβολταϊκά ( ως 100 kWp) κυρίως εδάφους, καθόσον δημιουργήθηκε εκεί με συμμετοχή πολλών παραγόντων μεγάλη διάθεση πολιτών να επενδύσουν σε μικρές ΑΠΕ. Από το 2010 δεν μπορεί να εγκατασταθεί στην Αλμωπία ούτε ένα kW. Με μια επένδυση γύρω στις 400.000,00 € με 500.000,00 € μπορεί να τοποθετηθεί  άλλος ένας μετασχηματιστής στον ΥΗΣ Εδεσσαίου ( από υψηλή σε μέση τάση) και μετά να αναπτυχθούν δύο ακόμη γραμμές μέσης τάσης προς την Αλμωπία για να παραλάβουν την αιτηθείσα ισχύ σε μικρή διάρπαρτη αποκεντρωμένη παραγωγή ( μικρά υδροηλεκτρικά και ανάπτυξη του net metering, τα περισσότερα των οποίων είναι ώριμα έργα που έχουν αιτηθεί όρων σύνδεσης που δεν μπορούν  να ικανοποιηθούν ( περί τα 17 MW).
Κορεσμένα επίσης στην μέση τάση εμφανίζονται τα δίκτυα στα Γρεβενά (δεν έχει σχεδόν καθόλου χώρο), Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, η Πέλλα φυσικά, η Αιτωλοακαρνανία, η Βοιωτία, η Καρδίτσα, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα και άλλες περιοχές.
Όσον αφορά την ισχύ που εκκρεμεί στον ΔΕΔΔΗΕ ( να μιλήσω μόνο για τα ΜΥΗΕ που εκπροσωπώ τα τελευταία χρόνια  από την θέση του προέδρου του Συνδέσμου μέχρι την ΓΣ του άλλου μήνα και για μικρά έργα ΑΠΕ άλλων τεχνολογιών ( μικρά φωτοβολταϊκά, βιοαέριο, βιομάζα και μικρή ΣΥΘΗΑ), όχι μεγάλα αιολικά και μεγάλα φωτοβολταϊκά) είναι περίπου 800 MW.
Τα έργα αυτά μπορούν να συγχρηματοδοτούνται από τον ΔΕΔΔΗΕ ( πιθανά σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ όταν η ισχύς υπερβαίνει την αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ) και τους ενδιαφερόμενους μικρούς και μικρομεσαίους επενδυτές.
Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί και ένα σημαντικό πρόβλημα που καθιστά απαγορευτική και την κατασκευή έργων στα οποία έχουν δοθεί κοινοί όροι σύνδεσης που ποτέ δεν πρόκειται να υλοποιηθούν γιατί είναι αδύνατον να ωριμάσουν ταυτόχρονα αδειοδοτικά και χρηματοδοτικά. Θα μπορούσαν να κατασκευαστούν κάποιες κεντρικές υποδομές και να δίδονται μοναδικοί όροι σύνδεσης για το κάθε έργο. Οι κοινοί όροι σύνδεσης σε ΜΥΗΕ αφορούν έργα 150 ΜW.
Συμπερασματικά πιστεύω ότι πρέπει η φιλοσοφία των νέων υποδομών και επεκτάσεων δικτύων να προσανατολιστεί στην αντιμετώπιση του κορεσμού πολλών δικτύων για την δυνατότητα τους να παραλάβουν μικρά έργα ΑΠΕ καθόσον με την σημερινή κατάσταση των δικτύων είναι αδύνατον να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας μας όσον αφορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ, στόχοι που έχουν τεθεί στα πλαίσια των δεσμεύσεων της χώρας για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και με δεδομένο το επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμη και σε αυτές τις τόσο δύσκολες οικονομικές συνθήκες.»

1 σχόλιο:

(3)