Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Η Μεγάλη Παρασκευή στο Λυκόστομο




Είναι η ημέρα όπου ο Χριστός κατεβαίνει από τον σταυρό που κρεμάστηκε για να σώσει τις ψυχές των ανθρώπων και εισέρχεται στον κόσμο του Άδη, για να διδάξει το κήρυγμα του στους νεκρούς του κάτω κόσμου.



Στην εκκλησία του Λυκοστόμου στην πρωινή ακολουθία γίνεται η αποκαθήλωση. Οι γυναίκες ,  έχοντας ξενυχτήσει όλο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης δίπλα στον Εσταυρωμένο, περιποιούνται τον επιτάφιο. Μετά το πέρας της πρωινής ακολουθίας, αφού  και το χωριό(  ευτυχώς  ΓΙΑ αυτούς , όπως λένε) ακόμα δεν έχει εκσυγχρονιστεί στις μοντέρνες αυτοματοποιημένες καμπάνες, διατηρεί ένα έθιμο εκατοντάδων χρόνων.
 Τα νεαρά παιδιά κάθονται από το πρωί μέχρι την βραδινή ακολουθία και χτυπάνε με ευλάβεια σε πένθιμο ρυθμό την καμπάνα , για να δηλώσουν την θλίψη και τον πόνο για την Σταύρωση. Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, οι πιστοί προσέρχονται για να προσκυνήσουν τον επιτάφιο.
Κατά την βραδινή ακολουθία, γίνεται η καθιερωμένη περιφορά του επιταφίου.
Έθιμο είναι, τα αγόρια  των οποίων έρχεται η σειρά να υπηρετήσουν στον στρατό, να είναι αυτοί που θα σηκώσουν αυτή την ευλογία.
 Η πορεία που ακολουθείται γίνεται προς τον μαχαλά, μπροστά από το σπίτι του παιδιού , ανεβαίνει στην πλατεία με το πλατάνι και ξανά στην εκκλησία, με όλο το χωριό να ακολουθεί τον επιτάφιο , τον Σταυρό και τα εξαπτέρυγα

Κατά την είσοδο στην εκκλησία, τα αγόρια  αναλαμβάνουν να σηκώσουν για διάστημα περίπου 45 λεπτών τον επιτάφιο στους ώμους τους , για να προσφέρουν την δυνατότητα σε όλους τους πιστούς να περάσουν από κάτω του. Φέτος το ρόλο αυτό ανέλαβαν, οι άντρες του Μορφωτικού συλλόγου Λυκοστόμου ντυμένοι με παραδοσιακές στολές




Με το πέρας της ακολουθίας, ολοκληρώνεται η πιο θλιβερή ημέρα της Ορθοδοξίας και προετοιμαζόμαστε για το Μεγάλο Σάββατο και την Ανάσταση του Κυρίου μας.
Με πληροφορίες από τα  ΝΕΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΣΤΟΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)