Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Χειροπέδες σε 55χρονο αρχαιοκάπηλο από την Κωνσταντία



Ακέραια και καλοδιατηρημένα αντικείμενα της αρχαϊκής περιόδου εντοπίστηκαν έπειτα από αιφνιδιαστική επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο εσωτερικό σπιτιού σε χωριό του δήμου Αριδαίας. (σύμφωνα με πληροφορίες μας στη Κωνσταντία)

Συνελήφθη ο 55χρονος ημεδαπός ιδιοκτήτης της οικίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ο συλληφθείς κατείχε παράνομα και απέκρυπτε τρία κράνη της αρχαϊκής περιόδου και μία οινοχόη της ίδιας χρονικής περιόδου
Επιπρόσθετα, στο εσωτερικό της κατοικίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις συσκευές- ανιχνευτές μετάλλων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Έδεσσας, ενώ οι κατασχεθείσες αρχαιότητες απεστάλησαν αρμοδίως για φύλαξη, εξέταση και τελι
κή εκτίμηση.

2 σχόλια:

  1. αυτό με τα αρχαία ευρήματα, θα πρέπει να μπεί σε μία τάξη. Γιατί είναι άδικο κάποιος να θεωρείται αρχαιοκάπηλος και να υπόκειται ποινικές διώξεις, διασυρμούς κλπ, ενώ θα έπρεπε η πολιτεία να τον θεωρεί ευεργέτη, που βρήκε αρχαία αντικείμενα, να του απονέμει βραβείο και χρηματικό ποσό ανάλογα με την αξία των αντικειμένων, που ανακάλυψε. Γιατί αν γνωρίζει κάποιος ότι θα τύχει ανταμοιβής για τα ευρήματα που βρήκε στο χωράφι του, θα τρέξει να τα παραδώσει, όπως έκανε ο Μητσοτάκης, που και βέβαια δεν θεωρήθηκε ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΣ, γιατί ήταν ο Μητσοτάκης και όχι ο φουκαράς από την Αλμωπία. Καλό θα είναι ο κ. Σηφάκης να εξετάσει την πρόταση μου με προσοχή και να φροντίσει να γίνει αυτή η πρόταση μου νόμος του κράτους, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα βουλιάξουν τα μουσεία από αρχαία αντικείμενα που τώρα (όσοι έχουν και μάλλον είναι πολλοί) τα κρύβουν στα υπόγεια τους και στερούν τους αρχαιολόγους από κάποια ανεκτίμητα αντικείμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)