Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Aπαντήσεις σε οκτώ κρίσιμες ερωτήσεις για την επόμενη ημέρα στις τράπεζες





Με τις τράπεζες κλειστές για δεύτερη εβδομάδα, η επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης Ε.Ε. αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας που θα καθορίσει το πότε θα επαναλειτουργήσουν, αλλά και το πόσο γρήγορα
θα «χαλαρώσουν» οι κεφαλαιακοί περιορισμοί. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, αν υπάρξει συμφωνία τότε οι τράπεζες είναι πιθανό να λειτουργήσουν ξανά μεθαύριο Τρίτη 14 Ιουλίου. Αντίθετα σε περίπτωση ρήξης και εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. η επόμενη ημέρα για το τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα για την οικονομία διαγράφεται ζοφερή.

-Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες;

- Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση (Τετάρτη 8 Ιουλίου) οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου. Τελευταία ημέρα που λειτούργησαν κανονικά οι τράπεζες ήταν την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι τράπεζες να λειτουργήσουν την επόμενη Τρίτη 14 Ιουλίου. Ωστόσο τραπεζικά στελέχη αλλά και κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι για να ανοίξουν οι τράπεζες θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης - εταίρων, η οποία θα επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η οποία θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να προχωρήσει στην αύξηση του ορίου του ELA που είναι απαραίτητη όχι μόνο για να ανοίξουν οι τράπεζες, αλλά και για να μπορούν τα ΑΤΜ να λειτουργήσουν και την επόμενη εβδομάδα.

-  Μέχρι πότε επαρκεί η τρέχουσα ρευστότητα;

- Οπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, με την υπάρχουσα ρευστότητα τα ΑΤΜ μπορούν να λειτουργούν μέχρι και τη Δευτέρα. Από εκεί και πέρα θα απαιτηθεί αύξηση του ορίου του ELA από την ΕΚΤ που διαμορφώνεται στα 89 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι απαιτείται συμφωνία Ελλάδας - εταίρων προκειμένου να προχωρήσει σε νέα αύξηση του ορίου του ELA.

- Τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Ε.Ε. σήμερα;

- Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο για τη χώρα. Την προηγούμενη Τρίτη 7 Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα τέθηκε τόσο ωμά το δίλημμα συμφωνία ή έξοδος από το ευρώ. Η Ελλάδα απειλήθηκε με έξωση από την Ε.Ε. σε περίπτωση που δεν παρουσιάσει αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν, ενώ πολύ σύντομα τα ΑΤΜ θα ξεμείνουν από ρευστό. Αν Ελλάδα - Ε.Ε. οδηγηθούν σε ρήξη τότε το τραπεζικό σύστημα θα χρεοκοπήσει και η μόνον αφού ανακεφαλαιοποιηθεί, μετά την έκδοση νέου εθνικού νομίσματος, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Οι καταθέσεις θα μετατραπούν στο νέο νόμισμα και πολύ γρήγορα θα χάσουν πάνω από το 70% της αξίας λόγω της υποτίμησης του νέου νομίσματος και του πληθωρισμού. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα εκτοξευτούν σε πολύ υψηλά επίπεδα και το τραπεζικό σύστημα θα περιπέσει σε μια κατάσταση νεκροφάνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)