Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Σαρωτικός ανασχηματισμός-Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν




Από τους 162 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας μόνο 145 απάντησαν θετικά στην έκκληση του Αλέξη Τσίπρα να ανταποκριθούν στην πρόταση της κυβέρνησης ως ελάχιστο δείγμα εμπιστοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17 διαφοροποιήσεις βουλευτών που απείχαν, ψήφισαν παρών ή ΟΧΙ, ήρθαν να προστεθούν και 15 στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που ψήφισαν θετικά και διαφοροποιήθηκαν εκ των υστέρων εκφράζοντας την διαφωνία τους με τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι από τους 145 βουλευτές της συμπολίτευσης που ψήφισαν θετικά, μόνο οι 132 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ από το σύνολο των 149 βουλευτών του.



Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να εκδώσει ανακοίνωση τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου προκειμένου να ξεκαθαρίσει ότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους και κατόπιν η αντιμετώπιση των ενδοκυβερνητικών διαφοροποιήσεων. Αν και οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να εγείρουν θέμα δεδηλωμένης, ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε και το κυβερνών κόμμα είναι διατεθειμένα να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφήνοντας την κυβέρνηση να ασχοληθεί με την διαπραγμάτευση.

Εκτός από το σαρωτικό ανασχηματισμό που βρίσκεται υπό επεξεργασία, εκτιμάται πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξει τους διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι προκειμένου να εξασφαλίσει νέους συμμάχους, αφού το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι 32 συνολικά βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν δεν πρόκειται να βάλουν πλάτη στα δύσκολα νομοσχέδια που έρχονται από την ερχόμενη εβδομάδα. Για τον λόγο αυτό αναμένεται να συνεχίσει τις επικοινωνίες με τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Φώφη Γεννηματά, ενώ δεν αποκλείεται να προτείνει την συμμετοχή ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού στη κυβέρνηση σε περίπτωση ανασχηματισμού.  

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση θα είναι δύσκολη και ο κ. Τσίπρας αναμένεται να σκληρύνει τη στάση του, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις και στις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες να μην υπάρχουν διαρροές. Τα σενάρια που επικρατούν είναι τα εξής:

Αναμένεται να ζητήσει τις παραιτήσεις των Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη. Για τις υπουργικές θέσεις που θα μείνουν κενές μετά το σαρωτικό ανασχηματισμό δεν προορίζονται βουλευτές του κόμματος. Πιο πιθανό είναι να αξιοποιηθούν ακόμα και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, όπως για παράδειγμα καθηγητές πανεπιστημίου προκειμένου να τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις που θα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, όπως για παράδειγμα τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το ενδεχόμενο της αντικατάστασης της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι πιο πιθανό από ποτέ. Αν φυσικά δεν παραιτηθεί μόνη της.

Επίσης, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει στις απομακρύνσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα όσων ψήφισαν αρνητικά. Πιθανό είναι και να ζητήσει να παραδώσουν τις έδρες τους όπως προβλέπει η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ του κόμματος και των υποψήφιων βουλευτών προεκλογικά.

1 σχόλιο:

  1. Τι εγιναν ρε Πετρο κατι μπαχαλακηδες που αρθρογαφουσαν με επαναστατικες διαθεσεις ?
    Κατι επαναστατες που υμνουσαν τον comandante Chaves ? Τελικα στην Ελλαδα αν κοψεις το
    κεφαλι ενος μαλακα φυτρωνουν δυο. Δεν βαλατε μυαλο μετα το σοσιαλιστικο φιασκο του Ανδρεα
    και ακομα ο κοσμος πιστευει οτι θα δουλευουν οι Αλβανοι και τα καφενεια θα ειναι γεματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)