Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Ομόφωνη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής - Τί λένε Τουσκ, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ.



«Σήμερα είχαμε έναν στόχο, να πετύχουμε συμφωνία. Μετά από 17 ώρες, πετύχαμε συμφωνία. Συμφωνήσαμε ότι οι ελληνες μπορούν να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
Θα συνεχιστεί η οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ανακοινώνοντας τη συμφωνία.

«Η συμφωνία ήταν εξαιρετικά δύσκολη, χρονοβόρα αλλά επετεύχθη», τόνισε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Από την αρχή υποστηρίζαμε ότι δεν θα υπήρχε Grexit. Η Κομισιόν επέμενε πάντοτε σε λύση του προβλήματος».

«Η εμπιστοσύνη ήταν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι «στη συμφωνία κάποια ζητήματα προωθήθηκαν ώστε να τα προωθήσει γρήγορα το ελληνικό κοινοβούλιο».

Ομόφωνη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής - Τί λένε Τουσκ, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ

Μετά από 18 περίπου δραματικές ώρες για την Ελλάδα σε μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφή των χωρών της Ευρωζώνης που κράτησαν όλη τη νύχτα υπάρχει επιτέλους συμφωνία χωρίς να έχουν γίνει ακόμη τα μέτρα που αποφασίστηκαν.

Γύρω στις 8.30 άρχισαν να αποχωρούν κάποιοι ηγέτες με πρώτη τη Λιθουανή Πρόεδρο. Οταν ερωτήθηκε από το CNBC αν υπάρχει συμφωνία απάντησε: «Σχεδόν, σχεδόν».

Ο Βέλγος πρωθυπουργός έγραψε μια λέξη στο twitter: «Συμφωνία», ανοίγοντας μια χαραμάδα αισιοδοξίας.

"Φαίνεται ότι έχουμε συμφωνία", έγραψε στο Twitter και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστουδουλίδης. Από τη μεριά του ο Ντόναλτ Τουσκ δήλωσε: «Φτάσαμε ομόφωνα σε συμφωνία»

«Υπάρχει ένα ανοιχτό θέμα ακόμη» δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μιρό Τσέραρ, αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα που είναι σε εξέλιξη από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Αρχισαν να αποχωρούν οι ηγέτες - Στην τελική ευθεία η Σύνοδος Κορυφής

Πάντως ο Σλοβένος πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε αν το «ανοιχτό θέμα» είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα ή η μεταφορά των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων στο Λουξεμβούργο.

Με μήνυμά του στο Twitter, o κ. Τσεράρ αποχώρησε από τις Βρυξέλλες διευκρινίζοντας ότι πρέπει να συναντήσει τον ΓΓ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σλοβενία.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης που βρίσκονται από την Κυριακή στις Βρυξέλλες για επείγουσα Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα αναζητούν μια συμβιβαστική πρόταση για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για τη χώρα, είπε ένας εκπρόσωπος του επικεφαλής της Συνόδου, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

Αρχισαν να αποχωρούν οι ηγέτες - Στην τελική ευθεία η Σύνοδος Κορυφής

"Ο κ. Τούσκ στοχεύε σε νεα συνάντηση Κορυφής του ευρωγκρούπ για την Ελλάδα σε 10 λεπτά με συμβιβαστική πρόταση", είπε ο εκπρόσωπος σε μήνυμά του στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter λίγο μετά τις 5:00 π.μ. ώρα Ελλάδας .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)